Raport dur MCV: Guvernul sa evite regresul in Justitie! Iata care au fost reactiile din Romania

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 14:06
22661 citiri
Raport dur MCV: Guvernul sa evite regresul in Justitie! Iata care au fost reactiile din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

In timp ce in Romania parlamentarii in frunte cu Florin Iordache incearca sa aduca Legilor Justitiei modificari contestate din toate partile pentru modul in care ar urma sa afecteze independenta Justitiei, Comisia Europeana a publicat, miercuri, raportul cu privire la progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Concluziile Comisiei Europene sunt foarte dure. Se atrage atentia ca reformele au stagnat in 2017 si, mai rau, "provocarile la adresa independentei sistemului judiciar reprezinta o serioasa sursa de ingrijorare", cerand Guvernului Romaniei "sa evite regresul".

Insa nu in aceeasi nota a interpretat si Tudorel Toader mesajul de la Bruxelles. Ministrul Justitiei sustine ca raportul este unul pozitiv si ca Romania va scapa de MCV pe parcursul anului 2018.

Reactiile din zona juridica, dar si de la Cotroceni il contrazic pe Toader. O replica dura a venit de la presedintele Klaus Iohannis care a cerut politicienilor sa slujeasca interesele cetatenilor, nu intereselor personale sau de grup.

Ziare.com v-aa transmis in format LIVE TEXT informatiile din raport si reactiile de dupa:

14:06 - Fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu spune ca ultimul raport privind MCV ii confirma ministrului Justitiei Tudorel Toader ca "merge pe un drum gresit" si ca ministerul sau ar trebui "sa se aplece asupra ajustarilor necesare din sistem, dar cu alt spirit".

"Raportul MCV ii confirma ministrului Toader ca merge pe un drum gresit. E un raport cu multe note negative, desi ministrul ne-a promis unul pozitiv. Ministerul trebuie sa se aplece asupra ajustarilor necesare din sistem, dar trebuie sa o faca cu alt spirit. MCV pare un instrument simplu, birocratic, dar in fapt este un mecanism tehnic complex cu o incarcatura politica imensa, esentiala pentru deplina integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Cel putin in acest moment, nu avem dovezi clare ca ministrul Justitiei intelege aceasta miza sau, daca o intelege, ca 'vasleste' in directia indicata de interesele noastre in Uniunea Europeana", a spus, pentru Mediafax, Catalin Predoiu.

13:25 - Europarlamentarul Cristian Preda a transmis ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, refuza sa vada realitatea, avand in vedere ca interpreteaza raportul ca fiind pozitiv.

"Raportul MCV e foarte critic la adresa actualului guvern. Tudorel Toader ar trebui sa plece inapoi la Iasi. Nu vrea. Zice ca raportul e pozitiv. Ministrul justitiei refuza sa vada realitatea.

E sustinut de Dragnea, condamnat penal si aflat sub alte investigatii de coruptie.

PSD si ALDE nesocotesc interesul european al Romaniei", a scris pe Facebook Cristian Preda.

13:20 - "Lucrurile merg prost, s-au facut pasi inapoi. Sunt termeni pentru probleme. Ceea ce ne-a dus aici este agenda ascunsa a PSD de a mentine in functie persoane cu probleme penale. Ce s-a intamplat in ultima vreme e un mesaj clar: fara penali in functii publice. Sunt pasi inapoi, e acea perceptie ca independenta juridica in Romania e atacata. In acest moment Romania este in ultimul moment pe chestiunea de justitie", a declarat Dan Barna, presedintele USR, care a precizat ca sunt sanse minime ca sa Romania sa scape de MCV pana in 2019.

13:13 - Procurorul general, Augustin Lazar, a sustinut o conferinta de presa, subliniind ca in document se arata ca Romania a inregistrat "un regres".

De asemenea, el a subliniat ca in raport se vorbeste despre "cooperare intre institutii". "Nu poate exista cooperare acolo unde se impun niste lucruri din exterior, iar cuvantul magistraturii nu este ascultat", a comentat Lazar.

Intrebat de jurnalisti cum se explica faptul ca ministrul Tudorel Toader a sustinut ca raportul MCV evidentiaza un progres, Augustin Lazar a raspuns: "Urmeaza ca dvs sa faceti analize profesioniste si foarte pertinente. Ceea ce v-am spus eu scrie in raport, eu am reprodus. In raport scrie ca fata de raportul din ianuarie, reprezinta un regres, care ar putea determina reconsiderarea unor obiective care au fost considerate indeplinite in ianuarie".

Augustin Lazar s-a aratat increzator si a spus ca toti ne dorim ca MCV-ul sa fie ridicat anul viitor, altfel, "ar fi pacat de munca ce s-a desfasurat in 10 ani". "Am facut progrese pas cu pas, ar fi pacat sa renuntam la munca de 10 ani, cand de fapt 'malul' este foarte aproape", a mai spus procurorul general, adaugand ca exista conditii in acest sens, dar "pentru cei care sunt bine intentionati si doresc sa coopereze".

13:11 - Florin Iordache asteapta ca Bruxellesul sa recunoasca faptul ca Romania nu mai are nevoie de MCV.

"Comisia Europeana va recunoaste pasii importanti facuti si ca Romania nu mai are nevoie de MCV. (...) Daca citim foarte atent acest raport, nu pot decat sa remarc ca sunt foarte multe lucruri indeplinite. Avem si restante, dar in perioada urmatoare vor fi indeplinite si in 2018 MCV sa fie ridicat", a spus Iordache.

13:02 - O reactie a venit de la presedintele Klaus Iohannis care avertizeaza ca raportul MCV este un semnal de alarma: "Unii politicieni refuza sa accepte ca datoria lor nu e fata de interese de grup".

Citeste aici declaratia lui Iohannis de dupa publicarea raportului MCV

12:23 - Judecatorul Cristi Danilet a vorbit, la Digi 24, despre raportul MCV, pe care l-a catalogat drept negativ.

"Avand in vedere ca dintre cele 12 masuri pe care Romania trebuia sa le indeplineasca nu am indeplinit decat trei masuri si jumatate raportul este unul negativ. Statul roman mai are multe de facut. Romania va fi inca monitorizata pana la sfarsitul lui 2018 cand o sa apara un alt raport si apoi se va discuta despre ridicare. Cu siguranta MCV nu va fi ridicat anul viitor.

Ce mi-a atras atentia au fost chestiunile legate de modificarile la Legile Justitiei in legatura cu care Comisia Europeana mentioneaza ca intreaga societate civila+magistratii au avut reactii puternice si a subliniat ca de doua ori CSM a dat un aviz negativ. E un motiv de ingrijorare, spune comisia, modul in care este respectata independenta justitiei in Romania", a spus Danilet.

Intrebat de ce Tudorel Toader a pus intr-o lumina pozitiva raportul, Danilet a raspuns ca "Fiecare politician incearca sa prezinte intr-o nota pozitiva eforturile depuse de el si rezultatele, dar ce spune MCV este clar".

12:14 - Comisia Europeana a mentionat in raport si OUG 13, precum si modificarile la Legile Justitiei propuse de Tudorel Toader si reactiile negative care au aparut odata cu punerea in discutie a acestora.

"Atunci cand a fost consultat, Consiliul Superior al Magistraturii a respins de doua ori proiectele de modificari, identificand aspecte precum independenta sistemului judiciar. Presedintele Romaniei si societatea civila au exprimat, de asemenea, preocupari. A fost emisa si o petitie prin care se solicita respectarea avizului emis de Consiliul Superior al Magistraturii, semnata de o majoritate a magistratilor din Romania. Cele trei legi ale justitiei, care dateaza din 2004, reglementeaza statutul judecatorilor si al procurorilor, precum si organizarea si functionarea instantelor, a parchetelor si chiar a Consiliului Superior.

Acestea au un impact direct asupra independentei sistemului judiciar si a sistemului de justitie in sens mai larg; legile ca atare au reprezentat un element important in evaluarea pozitiva efectuata de catre Comisie in luna ianuarie. (...) Reactia negativa puternica din partea sistemului judiciar si din partea unor parti ale societatii civile s-a concentrat in special asupra chestiunii referitoare la independenta sistemului judiciar. Capacitatea Guvernului si a Parlamentului de a asigura un proces legislativ deschis, transparent si constructiv cu privire la legile justitiei va fi esentiala", arata Mediafax.

Recomandarea oficialilor europeni este ca modificarile la pachetul de legi sa se faca tinand seama de avizul Comisiei de la Venetia.

12:10 - In raportul Comisiei Europene se mai arata ca progresele referitoare la abordarea recomandarilor MCV sunt afectate de situatia politica.

"In ciuda angajamentului asumat de Guvern de a incerca finalizarea MCV cat mai curand posibil, progresele referitoare la abordarea recomandarilor MCV din ianuarie 2017 au fost afectate de situatia politica. Intr-o perioada de noua luni de la raportul din ianuarie 2017, in Romania s-au succedat doua guverne, in timp ce tensiunile crescande dintre puterile statului (Parlament, Guvern si sistemul judiciar) au ingreunat tot mai mult cooperarea dintre acestea.

In plus, progresele si rezultatele bune pe care institutiile judiciare au continuat sa le inregistreze in lupta impotriva coruptiei au fost in mare parte puse sub semnul intrebarii de evenimente precum adoptarea in ianuarie 2017 de catre Guvernul anterior a unei ordonante de urgenta a Guvernului vizand dezincriminarea anumitor infractiuni de coruptie, cum ar fi abuzul in serviciu, si a unei propuneri de act normativ vizand gratierea", se arata in document.

Comisia precizeaza ca "desi ordonanta de urgenta a fost abrogata de Guvern si, de asemenea, de Parlament, in urma acestor evenimente au ramas indoieli in spatiul public", noteaza News.ro.

12:04 - Europarlamentarul Siegfried Muresan, purtator de cuvant al Partidului Popular European (PPE), a transmis pe Facebook, dupa publicarea raportului ca "MCV-ul trebuie vazut drept ceea ce este:

1. Expresia lipsei de incredere a Europei in politicienii de la Bucuresti.

2. Un instrument necesar, atata timp cat politicienii de la Bucuresti incearca sa slabeasca justitia.

3. Un instrument bun care ne apara de politicienii care si-au facut de cap 27 de ani si vor sa isi faca in continuare de cap".

11:30 - A inceput conferinta de presa a ministrului Justitiei, Tudorel Toader:

- In urma cu putin timp a fost publicat raportul Comisiei. Concluzia este aceea ca Romania isi poate indeplini obiectivul ridicarii MCV-ului in actualul mandat al Comisiei, ceea ce inseamna pe parcursul anului 2018.

- A fost publicat un comunicat de presa, parte din declaratia de presa a lui Frans Timmermans si raportul in integralitatea sa. Am prezentat concluzia raportului, care este pozitiva. (Moment in care un reporter i-a transmis ca nu au citit acelasi raport)

- Am sa redau cateva dintre ideile transmise de Frans Timmermans: constata progresele indeplinite in realizarea celor 12 recomandari, putem sa lucram impreuna. Contez pe Guvernul Romaniei sa evite reformele, sa evite pasii inapoi, mai sunt lucruri de indeplinit.

- Am luat act de evaluarea Comisiei cu privire la progresele inregistrate de Romania.

- Este si angajamentul pe care ni l-am asumat, acela ca la preluarea presedintiei Consiliului, Romania sa nu se afla sub MCV. Evolutiile inregistrate se incadreaza in acest angajament. Raportul constata progresele realizate in privinta majoritatii recomandarilor.

- In privinta recomandarii numarul 1 referitoare la numirea procurorilor de rang inalt Comisia se refera la proiectele Legilor Justitiei, aflate in prima etapa a procedurii legislative. Raportul se refera la solutii legislative care sunt inca in dezbatere, prin urmare nu la solutii legislative aplicabile, incidente, adoptate in legislatia in vigoare.

- Am avut si am o continua colaborare cu Comisia Europeana, colaborare realizata prin intermediul corespondentelor purtate si prin intalnirile periodice cu Frans Timmermans.

- Am reactivat si am reoperationalizat structuri infiintate in cadrul MCV; comisia MCV, consiliul de management stragegic, prin mijlocirea carora s-au realizat progresele consemnate pana in prezent.

- Am dinamizat implementarea Strategiei nationale anticoruptie. Suntem incredintati ca are aptitudinea de a inlocui printr-un mecanism intern, preventiv, mecanismul instituit de CE, care si-a atins partial scopul si-l va atinge integral in anul 2018, mecanism care se apropie de finalizare cat de curand.

- Avem acest MCV de 10 ani. Un proces de durata, cu recomandari care au fost schimbate pe parcurs. Intr-un deceniu de monitorizare, in toate rapoartele Comisia a constatat progrese ireversibile.

- Momente de stagnare au fost pe parcursul acestui deceniu, important e ca nu s-au inregistrat regrese.

11:30 - Presedintele Comisiei speciale de elaborare a legilor in domeniul justitiei, deputatul PSD Florin Iordache, a anutat, miercuri, ca saptamana viitoare va fi depusa o lege care sa stabileasca un cadru clar pentru Inspectia judidicara, el aratand ca, in acest moment, institutia nu este functionala.

"Pentru saptamana viitoare avem in vedere sa depunem o lege care sa stabileasca un cadru foarte clar pentru Inspectia judiciara. Am vazut ca, acum, asa cum functioneaza in cadrul CSM, nu este functionala", a spus Iordache, citat de Mediafax.

11:25 - "Ma bazez pe Guvernul Romaniei sa continue reformele necesare si sa evite regresul astfel incat sa putem colabora in vederea atingerii obiectivului de finalizare a MCV in cadrul actualului mandat al Comisiei", e citat prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans in comunicat.

11:14 - Comisia Europeana a publicat comunicatul pe MCV si concluziile sunt foarte dure. Se atrage atentia ca reformele au stagnat in 2017 si, mai rau, "provocarile la adresa independentei sistemului judicia reprezinta o serioasa sursa de ingrijorare".

"Romania a realizat progrese in privinta unora dintre aceste recomandari. Este vorba, in special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achizitiilor publice (PREVENT), care a fost pusa in aplicare in mod satisfacator. Comisia constata, de asemenea, ca s-au inregistrat progrese si in privinta altor recomandari, sub rezerva aplicarii lor in practica.

In acelasi timp, Comisia constata ca ritmul global al reformelor a stagnat in cursul anului 2017, ceea ce a dus la incetinirea punerii in aplicare a recomandarilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, in raportul din ianuarie 2017, au fost considerate inchise. Provocarile la adresa independentei sistemului judiciar reprezinta o serioasa sursa de ingrijorare", se arata in raport.

10:50 - Ministrul Justitiei Tudorel Toader, care era prezent in Parlament, l-a anuntat pe Florin Iordache ca nu poate participa la discutiile pe impunerea pragului valoric la abuzul in serviciu pentru ca trebuie sa mearga la Minister.

Toader a spus ca desi initial fusese anuntata ora 13:00 pentru publicarea raportului MCV, aceasta a fost reprogramata pentru ora 11:00.

------

Cel de-al 17-lea raport din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pentru Romania este publicat intr-un moment marcat de controversata modificare a legilor justitiei, noteaza News.ro.

Ultimul raport MCV a fost publicat in ianuarie, Comisia Europeana prezentand atunci conditiile si 12 recomandari pe care Romania le are de indeplinit pentru a permite ridicarea MCV.

"Ireversibilitatea progreselor realizate in lupta impotriva coruptiei si indeplinirea ultimelor recomandari cerute sunt esentiale pentru a permite Comisiei Europene sa ia in considerare eliminarea treptata a monitorizarii Romaniei in cadrul mecanismului de cooperare si verificare (MCV) ", se mentiona in ultimul raport MCV publicat in luna ianuarie.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmerman, a transmis Guvernului de la Bucuresti ca ridicarea MCV depinde de indeplinirea celor 12 recomandari din raportul din ianuarie.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, pe 11 mai, la Bucuresti, ca vrea ca MCV sa fie ridicat si ca Romania sa fie primita in Spatiul Schengen inainte de a prelua presedintia Consiliului European, in primul semestru al anului 2019.

"As vrea ca pana atunci, iar aceasta este o promisiune pe care am facut-o la inceputul mandatului meu, as vrea ca pana atunci MCV sa fie anulat. Nu se poate s[ prezidezi UE cand ai impresia ca esti controlat, observat de altii", a subliniat el.

Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost introdus in 2007, ca o conditie a aderarii Romaniei si Bulgariei la UE si se concentreaza in special pe reforma justitiei, lupta impotriva coruptiei si combaterea crimei organizate.

Dupa ce a fost aplicat de aproape 10 ani, MCV este considerat un instrument important al UE. Unii politicieni din Romania si Bulgaria spun ca a avut un impact pozitiv, in timp ce altii ii pun sub semnul intrebarii contributia la progres.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Comisia Europeana MCV Romania, #raport MCV Romania , #MCV