Reactia DNA, dupa publicarea raportului MCV - Cate cereri de ridicare a imunitatii a refuzat Parlamentul

Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 16:15
4645 citiri
Reactia DNA, dupa publicarea raportului MCV - Cate cereri de ridicare a imunitatii a refuzat Parlamentul
Foto: Ziare.com

DNA subliniaza faptul ca in raportul MCV al Comisiei Europene in ce priveste Romania, dat publicitatii miercuri, sunt remarcate rezultatele impresionante ale luptei impotriva coruptiei la nivel inalt.

"Raportul Comisei Europene remarca rezultatele 'impresionante' in combaterea coruptiei la nivel inalt ce implica 'politicieni de marca si functionari publici de rang inalt', evidentiaza atentia acordata de catre DNA identificarii coruptiei la nivel local si remarca o consolidare a sprijinului public de care beneficiaza DNA, reflectata de numarul tot mai mare de sesizari din partea populatiei si de sondajele de opinie.

Pe de alta parte insa, in raport se reia observatia consemnata si in raportul anterior, si anume ca raspunsurile Parlamentului la cererile formulate de DNA de ridicare a imunitatii unor parlamentari (pentru a permite initierea de anchete sau aplicarea masurilor de arest preventiv), sunt lipsite de criterii obiective, neexistand o justificare clara si consecventa in fiecare caz, in special pentru refuzuri.

In acest context, se noteaza ca, in anul 2015, Parlamentul a refuzat aproximativ o treime din cererile formulate de DNA de ridicare a imunitatii unor parlamentari", se arata in comunicatul DNA.

De asemenea, institutia anticoruptie trece in revista mai multe aspecte relevate in raportul Comisiei Europene - trimiterea in judecata, coruptia la nivel local si finalizarea in instante.

Trimiterea in judecata

"Se consemneaza faptul ca, in cursul anului 2015, DNA a trimis in judecata peste 1.250 de inculpati, printre acestia numarandu-se prim-ministrul, fosti ministri, parlamentari, primari, presedinti ai Consiliilor Judetene, judecatori, procurori si o gama larga de inalti functionari. De asemenea, se noteaza ca DNA si-a intensificat masurile intermediare de inghetare a averilor in aceste cazuri, cuantumul averilor inghetate fiind de 452 de milioane euro.

Combaterea practicilor de coruptie in sistemul judiciar a reprezentat o prioritate pentru DNA si pentru autoritatile judiciare. Numarul de cazuri scoase la iveala a crescut in ultimii ani si sistemul judiciar a aratat din ce in ce mai mult ca doreste sa demonstreze ca are standarde inalte de integritate", noteaza DNA.

Coruptia la nivel local

"Raportul subliniaza ca o tendinta specifica a fost identificarea coruptiei la nivel local. Incepand cu anul 2013, numarul total de functionari locali trimisi in judecata pentru coruptie se ridica la aproape 100 de primari, peste 20 de presedinti ai Consiliilor judetene si zeci de alti functionari locali", se arata in comunicatul institutiei anticoruptie.

Finalizarea in instante

"Documentul constata ca rezultatele solide au inclus atat punerea sub acuzare cat si solutionarea, cu regularitate, a unor cazuri de coruptie la nivel inalt. Referitor la finalizarea cauzelor, se arata ca, si in cauzele in care exista un mare numar de martori si probe complexe, judecatorii ICCJ - instanta la care ajunge o mare parte a dosarelor anticoruptie - au depus eforturi sustinute pentru a asigura respectarea drepturilor procedurale ale tuturor partilor. Durata procedurilor s-a mentinut, de asemenea, relativ scurta: majoritatea cauzelor finalizate au fost inregistrate in 2014 si 2015.

Raportul noteaza ca condamnarea (sic!) unui numar mare de politicieni binecunoscuti din Romania pentru coruptie la nivel inalt este un semn ca (...) nicio persoana care comite o infractiune nu se situeaza mai presus de lege", mai transmite DNA.

Cum comenteaza Iohannis si Ciolos raportul MCV

In ce priveste concluziile referitoare la combaterea coruptiei la varf DNA precizeaza ca este considerata "a fi una dintre institutiile cheie in ceea ce priveste consolidarea credibilitatii si a profesionalismului sistemului judiciar prin obtinerea, in timp, a unor rezultate solide".

Protestele #Colectiv care l-au dat jos pe Ponta apar in raportul MCV. Vezi laudele si criticile aduse Romaniei - document oficial

Noul raport privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) lauda evolutiile luptei anticoruptie din Romania, insa, ca anul trecut, critica Parlamentul pentru franele puse in calea ofensivei Justitiei.

Mai mult, sprijinul public pentru lupta impotriva coruptiei a reprezentat un factor important in timpul amplelor proteste din noiembrie 2015, generate de tragedia din clubul Colectiv, care au dus la demisia premierului Victor Ponta.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#DNA raport MCV, #raport MCV Romania, #Comisia Europeana raport MCV , #MCV