Romania nu trece de MCV: Reformele au stagnat in 2017, CE cere respectarea independentei Justitiei

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 11:33
8383 citiri
Romania nu trece de MCV: Reformele au stagnat in 2017, CE cere respectarea independentei Justitiei
Foto: Comisia Europeana

In ciuda realizarii unora dintre obiectivele propuse, Comisia Europeana (CE) nu poate inca sa concluzioneze ca obiectivele de referinta ale MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare) sunt, in acest moment, indeplinite satisfacator de Romania, se arata in ultimul raport privind progresele inregistrate de Romania, dat publicitatii miercuri de CE.

Mai mult, Comisia subliniaza ca s-au inregistrat unele progrese in privinta unor obiective, sub rezerva aplicarii lor in practica si considera ca provocarile la adresa independentei sistemului judiciar reprezinta o importanta sursa de ingrijorare in acest moment.

In acelasi timp, Comisia constata ca ritmul global al reformelor a stagnat in cursul anului 2017, ceea ce a dus la incetinirea punerii in aplicare a recomandarilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, in raportul din ianuarie 2017, au fost considerate inchise.

Reactia presedintelui Klaus Iohannis fata de raportul dur al Comisiei Europene

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spune ca raportul Comisiei Europene este pozitiv

"Am constatat progrese in unele domenii, dar mai sunt multe inca de facut. Romania a pus in aplicare multe dintre recomandarile noastre, dar in privinta altora nu a realizat pana acum progrese suficiente. Ma bazez pe Guvernul Romaniei sa continue reformele necesare si sa evie regresul, astfel incat sa putem colabora in atingerea obiectivului de finalizare a MCV in cadrul actualului mandat al Comisiei", a declarat Frans Timmermans, prim vicepresedintele CE.

In ce priveste recomandarile pentru viitor, in comunicat se arata: "Comisia ramane de parere ca, printr-o cooperare loiala intre institutiile statului, printr-o orientare politica ferm ancorata in realizarile trecutului si prin respectarea independentei sistemului judiciar, Romania va putea, in viitorul apropiat, sa puna in aplicare recomandarile restante si, prin urmare, sa indeplineasca in mod satisfacator obiectivele de referinta ale MCV".

Comisia Europeana a publicat, miercuri, cel mai recent raport al sau referitor la etapele parcurse de Romania pentru a-si indeplini angajamentele privind reforma judiciara si combaterea coruptiei, in contextul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) instituit in 2007, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana.

Raportul analizeaza in mod concret progresele inregistrate in ceea ce priveste punerea in aplicare a celor 12 recomandari formulate de Comisie in raportul sau din ianuarie 2017 privind MCV.

Ultimul raport al Comisiei, din ianuarie 2017, a trecut in revista progresele generale inregistrate in ultimii zece ani si a identificat 12 recomandari specifice care ar ajuta Romania sa avanseze in directia indeplinirii tuturor obiectivelor de referinta ale MCV.

Potrivit raportului publicat miercuri, s-au realizat progrese in privinta unora dintre aceste recomandari; este vorba, in special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achizitiilor publice (PREVENT), care a fost pusa in aplicare in mod satisfacator.

In final, Comisia nu poate inca sa concluzioneze ca obiectivele de referinta ale MCV sunt, in acest moment, indeplinite in mod satisfacator, desi datorita progreselor inregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu.

Catre sfarsitul anului 2018, Comisia va evalua din nou progresele realizate.

Ce este MCV

La 1 ianuarie 2007, Comisia Europeana a instituit un mecanism de cooperare si de verificare pentru a evalua progresele inregistrate in raport cu angajamentele asumate de Romania in domeniul reformei judiciare si al combaterii coruptiei.

Comisia prezinta in mod regulat rapoarte privind progresele inregistrate in aceste domenii. Primul raport al Comisiei a fost publicat la 27 iunie 2007. Rapoartele se bazeaza pe contactele cu statele membre, cu societatea civila, cu organizatii internationale, cu experti independenti si cu diverse alte surse. Concluziile Comisiei si metodologia utilizata in cadrul MCV s-au bucurat in mod constant de un sprijin ferm din partea Consiliului de Ministri.

In raportul anterior privind MCV din ianuarie 2017, Comisia a evaluat si a trecut in revista realizarile din ultimii 10 ani si etapele care mai trebuie parcurse in vederea indeplinirii obiectivelor MCV. Comisia a formulat 12 recomandari, axate in majoritate pe responsabilitatea si pe raspunderea autoritatilor romane, precum si pe garantiile interne necesare pentru a asigura ireversibilitatea rezultatelor.

Raportul a evidentiat faptul ca rapiditatea procesului va depinde de cat de repede va putea Romania sa puna in aplicare recomandarile intr-un mod ireversibil si, de asemenea, de evitarea evolutiilor negative care ar putea pune sub semnul intrebarii progresele din ultimii 10 ani.

Raportul de miercuri se refera la perioada care a trecut din ianuarie 2017. El contine evaluarea Comisiei privind modul in care autoritatile romane au pus in aplicare cele 12 recomandari si este completat de un document de lucru al serviciilor Comisiei care prezinta analiza detaliata efectuata de aceasta, pe baza dialogului continuu dintre autoritatile romane si serviciile Comisiei.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#raport MCV Romania noiembrie 2017 , #MCV
Comentarii
Poza 4lea
4lea
rank 5
Poza Porcul
Porcul
rank 1
CE sa mai ceara si ..huie,ca le dam,daca de la polonezi nu se satura