Tariceanu spune ca SS trebuie sa ramana, iar raportul MCV a cuprins numeroase erori in trecut

Marti, 22 Octombrie 2019, ora 12:22
3747 citiri
Tariceanu spune ca SS trebuie sa ramana, iar raportul MCV a cuprins numeroase erori in trecut
Foto: Facebook/ALDE

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, crede ca raportul MCV trebuie analizat de institutiile de resort, de Ministerul Justitiei si de Consiliul Superior al Magistraturii si considera ca trebuie gasita o cale de colaborare cu Comisia Europeana pentru recladirea relatiei de incredere.

Tariceanu a fost intrebat, marti, la finalul consultarilor pe care le-a avut cu PNL, ce parere are despre raportul MCV.

"Si in trecut Mecanismul de Cooperare si Verificare care a functionat in relatia intre Romania si Comisia Europeana, in numeroase randuri, a cuprins erori, erori de necunoastere, erori de apreciere si asa mai departe si cred ca cei de la Comisie trebuie sa respecte tot ceea ce inseamna legislatie romaneasca, prevederi care sunt adoptate in baza legislatiei si a Constitutiei Romaniei.

In ceea ce priveste raportul, pe care nu l-am vazut, dar am aflat ca acest proiect de raport contine o serie de critici, cred ca e necesar ca el sa fie analizat de institutiile de resort de la noi, adica Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii si cine mai are un rol de jucat in aceasta privinta si trebuie gasita o cale, o solutie de cooperare, de colaborare cu Comisia Europeana pentru a recladi relatia de incredere, care trebuie sa functioneze si care este esentiala ca viitorul raport sa nu mai aiba referirile negative", a declarat Tariceanu.

El s-a referit si la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, spunand ca aceasta trebuie sa functioneze sub autoritatea CSM si sa nu mai fie un mijloc de santaj si de presiune asupra magistratilor.

"Eu cred ca Sectia Speciala, avand in vedere ca ea a functionat ca atare in subordinea DNA-ului, functioneaza mai bine acum, sub autoritatea Consiliului Superior al Magistraturii, care este garantul independentei Justitiei si aceasta sectie trebuie sa fie independenta si nu mai trebuie sa fie folosita ca un mijloc de santaj si de presiune asupra magistratilor.

Prin urmare, aceasta chestiune am rezolvat-o si in documentul pe care il vom semna este scris negru pe alb ca reformele sau modificarile in Justitie nu se vor face decat prin dezbatere in cadrul Parlamentului si nu prin ordonanta de urgenta", a explicat liderul ALDE.

Tariceanu anunta ca Orban i-a acceptat toate cele 12 conditii impuse, asa ca ALDE ii voteaza guvernul

Comisia Europeana publica, marti, rapoartele MCV pentru Romania si Bulgaria, in conditiile in care presedintele CE Jean Claude Juncker a afirmat ca si-ar dori ridicarea monitorizarii in mandatul actualei Comisii. Europarlamentarul PLUS Dragos Tudorache sustine, insa, ca o asemenea decizie va fi luata doar in cazul Bulgariei.

Premierul Viorica Dancila se declara optimist si afirma ca se asteapta la o evaluare pozitiva in ceea ce priveste actul de guvernare.

Draftul documentului, care evalueaza progresele in privinta statului de drept, va fi discutat si aprobat in Colegiul Comisarilor, la Strasbourg, inainte de a deveni public.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Tariceanu MCV Sectia Speciala , #MCV