Ati vazut militari inarmati la metrou? Jandarmeria explica de ce nu exista niciun motiv de panica

Marti, 14 Iunie 2016, ora 19:53
12748 citiri
Ati vazut militari inarmati la metrou? Jandarmeria explica de ce nu exista niciun motiv de panica
Foto: Facebook/Jandarmeria Romana

Calatorii din metrou sunt surprinsi periodic si uneori chiar speriati sa vada jandarmi inarmati in trenuri sau pe peroane. Acestia sunt in misiuni de patrulare de trei ani, precizeaza Jandarmeria Romana, aratand ca misiunile nu pot fi anuntate in statii, pentru ca nu ar mai fi eficiente.

Marti, un calator ne-a semnalat ca a vazut jandarmii cu mitraliere pe peronul statiei Dristor 2, "in pozitie de tragere".

Contactata de Ziare.com, Evelyn Croitoru, purtatorul de cuvant al Metrorex, ne-a spus ca jandarmii pot intra oricand in statiile de metrou, "cu cartela, ca orice cetatean", si este normal sa poarte arme.

"Patruleaza pur si simplu, ca si cei de la Politia Transporturi. Nu trebuie sa existe vreo suspiciune ca sa faca asta. E un plus de securitate pentru fiecare dintre noi", a explicat reprezentanta Metrorex.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Irina Dragan, a precizat pentru Ziare.com ca este vorba de o misiune de patrulare pe care Brigada Speciala "Vlad Tepes" o desfasoara de trei ani la metrou, zilnic, in anumite intervale orare, pe toate liniile.

Ea a precizat ca in timpul misiunilor de patrulare nu se fac exercitii de antrenament sau simulari, tocmai pentru a nu crea o stare de nesiguranta in randul calatorilor, astfel ca jandarmii nu aveau cum sa fie "in pozitie de tragere".

Aceasta misiune face parte dintr-un plan mai amplu de masuri derulat de Ministerul Afacerilor Interne in colaborare cu Serviciul Roman de Informatii la nivelul Capitalei.

Patrulari au loc si in mijloacele de transport la suprafata, a mai spus Dragan.

"Este vorba despre o serie de masuri de preventie. Nu avem motive sa supectam ca exista anumite riscuri la care ne expunem, dar este bine ca aceste masuri proactive sa existe. Ganditi-va ca este vorba si de descurajarea faptelor antisociale si de marirea unei capacitati de reactie si interventie pentru orice situatie", a spus purtatorul de cuvant al Jandarmeriei.

Desi unii calatori nu au auzit de aceste patrulari curente si se sperie cand ii vad pe jandarmi, totusi nu pot fi preveniti printr-un anunt in statia de metrou chiar inainte de patrulare, deoarece ar fi diminuata eficienta misiunii, a mentionat Dragan.

"Am comunicat de-a lungul timpului despre aceste misiuni, numai ca periodic mai apare un material, se semnaleaza prin presa sau pe retelele de socializare", ne-a mai spus reprezentanta Jandarmeriei Romane.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#jandarmi metrou , #metrou