O decizie in instanta deblocheaza metroul spre Drumul Taberei

Sambata, 17 Noiembrie 2018, ora 08:58
18505 citiri
O decizie in instanta deblocheaza metroul spre Drumul Taberei
Foto: Arhiva Forum Peundemerg.ro

O decizie recenta a Curtii de Apel Bucuresti ar putea debloca lucrarile la linia de metrou spre Drumul Taberei. Iar asta inseamna ca - dupa un deceniu de asteptare zadarnica - bucurestenii ar putea circula, in sfarsit, prin subteran pe Magistrala 5 de metrou, incepand din 2019.

Magistrala 5 de metrou urmeaza sa faca legatura, prin subteran, intre cartierele Drumul Taberei si Pantelimon, trecand chiar pe sub centrul Bucurestiului.

Licitatiile pentru selectarea unui constructor care sa realizeze linia de metrou au inceput inca din 2008. Trei ani mai tarziu, in 2011, o asociere de constructori condusa de societatea Astaldi incepea, propriu-zis, lucrarile, programate sa dureze cel mult 4 ani.

Din pacate, magistrala n-a fost gata nici in 2015 - asa cum ar fi fost normal - si nici in 2016. Abia prin 2017 se intrezarea posibilitatea finalizarii acestei linii de metrou. N-a fost sa fie, insa.

Pe 30 mai 2017, Metrorex a lansat o licitatie pentru a alege societatea care sa realizeze, in schimbul a circa 121 de milioane de lei, sistemul de automatizare si protectie pentru noua linia de metrou.

Stadiul lucrarilor la Magistrala 5 de metrou, inceputul lunii septembrie. Foto: Peundemergem.ro

In cursa pentru obtinerea lucrarilor s-au inscris doua societati cu renume international: Siemens si Alstom. In faza de evaluare tehnica a documentatiei depuse, insa, Siemens a fost descalificata.

Nemultumita, pe 17 decembrie 2017, Siemens a contestat descalificarea la Tribunalul Bucuresti. In aceste conditii - cu toate ca Alstom a fost declarata castigatoare a contractului, nu a putut nici sa semneze cu Metrorex si nici sa inceapa lucrarile, din cauza actiunilor intreprinse de Siemens in instanta.

Termene in procesul societatii Siemens cu Metrorex. Foto: Tribunalul Bucuresti

Desi n-a prea avut niciodata castig de cauza la tribunal, Siemens nu s-a lasat cu una, cu doua. Cand Tribunalul Bucuresti i-a respins contestatia, Siemens a facut recurs, in luna iunie 2018. Pe 20 august, instanta a respins din nou solicitarea Siemens. Societatea a atacat, insa, din nou decizia. Joi, pe data de 15 noiembrie, Curtea de Apel Bucuresti a respins, insa, prin decizie definitiva, recursul Siemens.

Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul formulat de Siemens. Foto: Curtea de Apel Bucuresti

Or, asta inseamna ca Metrorex si Astom sunt acum cu un pas mai aproape de semnarea contractului si de inceperea lucrarilor.

Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, a declarat, in luna septembrie, ca doar actiunile din justitie instrumentate de Siemens mai tineau pe loc finalizarea lucrarilor la Magistrala 5. Odata rezolvata aceasta problema - sustinea ministrul - lucrarile ar trebui sa se finalizeze pana la sfarsitul lui 2018, urmand din ianuarie sa inceapa probele trenurilor, fara calatori. Una peste alta, sustinea Sova, Magistrala 5 ar trebuit sa fie gata in luna martie a anului 2019.

Asa aratau lucrarile la Magistrala 5 de metrou, la inceputul lunii septembrie. Foto: Peundemergem.ro

Cum lucrarile la sistemul de automatizari si siguranta vor dura o vreme, n-ar fi exclus ca termenul dat de Sova sa nu fie tocmai realist.

Stadiul lucrarilor la Magistrala 5 de metrou, inceputul lunii septembrie. Foto: Peundemergem.ro

Spre exemplu, Asociatia Pro Infrastructura (API) sustinea ca, in eventualitatea in care contractul pentru lucrarile de automatizare se semneaza pana la finele lunii noiembrie, cel mai probabil linia de metrou spre Drumul Taberei va fi gata in toamna lui 2019.

"Cand se va inaugura linia? Dificil de spus (..) Din momentul in care contractul (pentru lucrarile de automatizare - n.red.) este parafat, trebuie sa asteptam CEL PUTIN 9 luni de zile operationalizarea sistemului de management al traficului, fara de care trenurile de metrou nu pot circula avand calatori la bord.

Testele (fara pasageri) sunt programate a incepe in ianuarie. Realist vorbind, estimarea noastra, in acest moment, este ca deschiderea va fi undeva in toamna lui 2019, daca se va semna in urmatoarele 30-60 de zile contractul amintit mai sus si daca se vor accelera lucrarile in statiile intarziate", sustin specialistii Asociatiei Pro Infrastructura (API).

Ramane sa vedem daca Metrorex va semna in curand cu Astom si daca mai e timp suficient timp ca lucrarile la metrou sa fie gata, macar spre finalul anului viitor...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#metroul Drumul Taberei lucrari, #metrou Drumul Taberei finalizare, #lucrari metrou Drumul Taberei stadiu , #metrou