De la cititori: Killerii de la metrou

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 11:32
4202 citiri
De la cititori: Killerii de la metrou

Evenimentul produs miercuri seara la metroul bucurestean dovedeste din nou ca intregul sistem romanesc este bolnav. Fie ca vorbim de infrastructura, educatie, sanatate sau de orice alt domeniu, constatam cu mahnire ca degradarea in masa a ansamblului numit Romania se afla in plina desfasurare.

In urma cu o luna, despicam firul in patru cu privire la un posibil atac terorist la Bucuresti, facand referire si la mediul feroviar. Scriam atunci despre valul de compasiune ce i-ar putea cuprinde pe acei teroristi care si-ar pune in gand sa detoneze vreun proiectil, folosind drept tinta flota noastra de metrouri sau trenuri, adevaratele "bombe" pe sina, asa cum le-am denumit.

Un vagon de metrou a deraiat intre Piata Unirii si Timpuri Noi

Se pare ca incidentul de miercuri petrecut pe Magistrala 1 nu a fost unul insemnat. Nu au existat morti si nici raniti, insa urmarile puteau fi cu mult mai grave si nu foarte indepartate de episodul Madrid 2004. Si daca aceasta comparatie pare a fi una exagerata, ne putem orienta catre atentatele de la metroul din Moscova.

Desigur, ar fi fost o diferenta semnificativa. In vreme ce in Rusia teroristi curmau viata a peste 30 de persoane, la Bucuresti scenariul se putea repeta, insa fara atentatori prin preajma. Doar ce spuneam ca le starnim o insuportabila compasiune.

In aceste momente, o sa spuneti ca reactia mea este una tipic romaneasca si ca nu ar fi fost necesar sa arunc cu noroi sau sa am o atitudine satirica in raport cu evenimentul. Poate da. Poate nu. Insa trebuie sa amintesc ca totul s-a petrecut din cauza unui nefericit rulment ce apartinea unui vagon fabricat in plina glorie industriala.

Recunosc progresele si eforturile din ultima vreme ale celor de la Metrorex. Asa cum recunosc ca ma plimb pe sub Bucuresti in garnituri moderne si sigure, lucru pe care nu l-am facut in alte orase europene, insa puteam asista la o cumplita tragedie din pricina unui vagon fabricat prin anii '80.

Poate ca ar fi trebuit sa ne multumim si cu cele peste 40 de "rame" de fier ce ruleaza pe M1, M2 si partial pe M3, insa degeaba ne laudam cu ce nu a vazut Parisul - si nu glumesc, francezii au garnituri invechite si prafuite - daca viata ne este pusa in pericol de un vagon ce tocmai efectuase revizia tehnica in urma cu doua zile.

Uimirea mea a fost atunci cand trenul blocat in tunel a scapat de o eventuala ciocnire cu cel ce il succeda. Intr-o tara ca Romania m-as fi asteptat ca sistemul de semnale luminoase sa se "balbaie" subit, asa cum o fac inocentele semafoare de pe marile bulevarde bucurestene. In aceasta situatie, nu doar prefectul Capitalei s-ar fi "mobilizat" prin fata camerelor de luat vederi, ci si ministrul Transporturilor sau premierul, la pachet cu presedintele.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#accident metrou Timpuri Noi, #metrou deraiat Timpuri Noi, #vagoane metrou , #metrou