Metrorex vrea, din nou, sa cumpere trenuri pentru Magistrala Drumul Taberei. Incercarea precedenta s-a lasat cu anchete DNA si condamnari

Vineri, 01 Martie 2019, ora 13:08
5689 citiri
Metrorex vrea, din nou, sa cumpere trenuri pentru Magistrala Drumul Taberei. Incercarea precedenta s-a lasat cu anchete DNA si condamnari
Foto: Arhiva Ziare.com

Metrorex va incearca, din nou, incepand de saptamana viitoare, sa cumpere trenuri pentru Magistrala Drumul Taberei. Institutia a mai organizat o licitatie in acelasi scop, in anii din urma, dar procedura a intrat in atentia DNA si a fost anulata de Consiliul National de Solutionare a Contestantiilor (CNSC).

Inca de zilele trecute, Asociatia Pro Infrastructura (API) anunta ca documentatia pentru cumpararea de trenuri noi care sa fie folosite pe Magistrala 5 de metrou - intre Statia Eroilor 2 si Raul Doamnei - urmeaza sa se lanseze in curand.

La solicitarea Ziare.com, directorul general al Metrorex, Dumitru Sodolescu, a declarat ca aceasta licitatie va fi lansata chiar saptamana viitoare. Prin intermediul procedurii, societatea va incerca sa gaseasca un furnizor care sa ii livreze, contra sumei 420 de milioane de lei, 13 trenuri noi.

Nu putem spera decat ca a doua licitatie pentru cumpararea de trenuri destinate Magistralei M5 va fi cea norocoasa. Deja societatea a mai lansat, in 2013-2014, o astfel de procedura, prin intermediul careia isi dorea sa cumpere 51 de trenuri noi, cu care sa poata acoperi intregul traseul al M5, dintre statiile Pantelimon si Raul Doamnei.

Licitatia respectiva a fost castigata de Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), dar in urma cotestatiilor depuse de alte societati participante la procedura, DNA a inceput sa ancheteze licitatia, suspectand ca aceasta a fost trucata. Rezultatele cercetarilor le-au atras, pana la urma, si condamnari unora dintre membrii comisiilor de licitatie ai Metrorex.

In cele din urma, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis anularea licitatiei.

Chiar daca asa ceva nu se va mai intampla, licitatia pe care Metrorex o va lansa saptamana viitoare tot va fi una de durata. E nevoie de un termen de depunere a ofertelor, de o perioada de evaluare si de inca una in care sa se solutioneze eventualele constestatii care s-ar putea depune.

Tocmai de aceea - dupa cum a declarat anterior Dumitru Sodolescu - pe Magistrala 5 de metrou se vor introduce, initial, 10 trenuri Bombardier din actuala flota a societatii. Asta, daca intr-adevar magistrala va fi gata, in viitorul apropiat.

Inaugurarea metroului Drumul Taberei a intarziat deja cu 4 ani

In mod normal, in baza contractului semnat inca din 2011, jumatate din magistrala de metrou M5 - care sa lege zona Drumul Taberei de statia Eroilor - ar fi trebuit sa fie gata inca din 2015.

Din pacate, intarzierile s-au tinut lant. Unele au fost cauzate de faptul ca documentatia nu fusese intocmita asa cum trebuie. Altele, de faptul ca proiectul a ramas, jumatate de an, fara finantare. Una peste alta, in ciuda promisiunilor facute de politicieni, linia de metrou nu s-a inaugurat nici in 2016, nici in 2017 si nici in 2018.

In prezent, un mare obstacol in calea finalizarii lucrarilor la metroul din Drumul Taberei il reprezinta si conflictul dintre Metrorex si societatea Siemens. Iata de unde a pornit totul si de ce aceasta neintelegere intre companii reprezinta o mare problema.

Pe 30 mai 2017, Metrorex a lansat o licitatie pentru a alege societatea care sa realizeze, in schimbul a circa 121 de milioane de lei, sistemul de automatizare si protectie pentru noua linie de metrou. Fara acest sistem, nu se poate face transport de calatori in subteran.

In cursa pentru obtinerea lucrarilor s-au inscris doua societati: Siemens si Alstom. In faza de evaluare tehnica a documentatiei depuse, insa, Siemens a fost descalificata.

Nemultumita, societatea descalificata a deschis mai multe actiuni in instanta, contestand deciziile Metrorex. Intr-unul dintre dosare, pe 15 noiembrie, instanta a dat dreptate Metrorex si a respins definitiv contestatia formula de Siemens. Din pacate, insa, problema tot nu s-a rezolvat.

Motivul: mai exista inca o contestatie formulata de Siemens care trebuie solutionata, iar procesul nu a fost nici macar repus pe rolul instantei. Iar, in conditiile in care instanta nu da dreptate Metrorex in acest litigiu, societatea nu poate semna contractul cu Alstrom, societatea care trebuie sa faca sistemul de automatizare.

In acest moment, Metrorex asteapta ca procesul sa fie repus pe rol si sa se judece in regim de urgenta. Daca si acest obstacol va fi inlaturat, conducerea Metrorex sustine ca ar putea finaliza lucrarile la metroul Drumul Taberei in 2019.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Metrorex licitatie trenuri M5, #Metrou Drumul Taberei trenuri noi, #Metrou Drumul Taberei trenuri DNA , #metrou