Metroul Drumul Taberei ar putea fi terminat in decembrie, cu o intarziere de 4 ani. Iata in ce stadiu sunt lucrarile

Sambata, 06 Aprilie 2019, ora 07:15
13099 citiri
Metroul Drumul Taberei ar putea fi terminat in decembrie, cu o intarziere de 4 ani. Iata in ce stadiu sunt lucrarile
Foto: Arhiva Ziare.com/Alexandru Nistor

O decizie recenta a Tribunalului Bucuresti a deblocat lucrarile la Metroul Drumul Taberei. Iar asta inseamna ca, la finele acestui an sau la inceputul lui 2020, bucurestenii ar putea circula, in sfarsit, spre si dinspre sud-vestul orasului cu trenurile subterane.

In mod normal, in baza contractului semnat inca din 2011, jumatate din magistrala de metrou M5 - care sa lege zona Drumul Taberei de statia Eroilor - ar fi trebuit sa fie gata inca din 2015.

Din pacate, intarzierile s-au tinut lant. Unele au fost cauzate de faptul ca documentatia nu fusese intocmita asa cum trebuie. Altele, de faptul ca proiectul a ramas, jumatate de an, fara finantare. Una peste alta, in ciuda promisiunilor facute de numerosi politicieni, linia de metrou nu s-a inaugurat nici in 2016, nici in 2017 si nici in 2018.

Doua obstacole importante - care au blocat proiectul incepand cu anul 2017 - au fost contestatiile depuse de Siemens. Aceasta societate a venit cu o oferta pentru a realiza sistemul de automatizare a Magistralei M5. Metrorex a descalificat, insa, oferta Siemens si a declarat ca licitatia a fost castigata de societatea Alstom.

In aceaste conditii, Siemens a contestat descalificarea. In plus, a deschis o actiune prin care a incercat sa impiedice atribuirea lucrarilor catre Alstom. Metrorex a castigat unul dintre procese in noiembrie 2018, iar pe al doilea, in martie 2019.

In consecinta - a anuntat ministrul Transporturilor, Razvan Cuc - saptamana viitoare se va semna contractul de automatizari cu Alstom, iar pana la finele anului, lucrarile la Magistrala 5 ar trebui terminate. Mai exact, aflat joi pe santierul liniei de metrou, Cuc a spus:

"Am vrut sa ma asigur in aceasta vizita ca antreprenorul isi asuma termenul de finalizare a acestui obiectiv si mai are de lucru doar la partea de finisaje. Si tocmai m-a asigurat ca la sfarsitul acestui an va finaliza tot ce tine de finisaje si structura fizica.

Sursa foto: Arhiva Ziare.com/Alexandru Nistor

Contractul de automatizare va fi semnat in cursul saptamanii viitoare, iar automatizarea va fi, practic, finalizata pana la sfarsitul acestui an. Domnul director si-a pus mandatul la bataie ca va termina acest obiectiv si vom circula pe Magistrala 5. Din punct de vedere al banilor, n-avem o problema cu constructorul, suntem cu platile la zi. Sunt pe fonduri europene. Deci nu exista nicio scuza sa nu fie finalizat la sfarsitul acestui an. Asteptam de multi ani Magistrala 5, pentru ca stiu ca s-au prelungit termenele de finalizare din diferite probleme pe care le-au invocat constructorii, dar eu sper ca acestia sa-si fi invatat lectia si de data aceasta termenele sa si le asume si sa finalizeze in acest an, fara alte claim-uri, adica acei bani nemunciti, cu care ne-au obisnuit anumiti constructori".

Ramane de vazut daca acest nou termen de finalizare va putea sau nu sa fie respectat. Pana la urma, chiar Metrorex anunta, la 1 aprilie, pe site-ul propriu, ca la jumatatea de magistrala mai e mult de lucru, mai ales la finisaje, finalizare in proportie de numai 66%.

Sursa foto: Metrorex.ro

In plus, indiferent cine si ce ar promite, sistemul de automatizare nu se poate face pe picior, de azi pe maine, a explicat pentru Ziare.com directorul executiv al Asociatiei Pro Infrastructura (API), Ionut Ciurea.

"Pana la finele anului mai sunt 9 luni, adica exact cat scrie in contract ca ar dura lucrarile la sistemul de automatizare.

Teoretic, este posibil ca aceste lucrari sa se termine in acest an. Si chiar ar fi o surpriza placuta. Dar termenul este, totusi, unul mai degraba optimist decat realist.

Sunt multe echipamente care vor trebui aduse si instalate acolo. Vor fi testele complexe cu trenuri care vor trebui realizate. Vatmanii vor avea nevoie de pregatire... Pana si furnizorii de echipamente spun ca e o provocare sa faci toatea astea in 9 luni si ca procedura dureaza, de regula, pana la un an si jumatate.

Sursa foto: Arhiva Ziare.com/Alexandru Nistor

Practic, daca iti propui sa termini in 9 luni, totul trebuie sa mearga perfect. Fiecare semnatura trebuie obtinuta la timp, fiecare test trebuie sa iasa asa cum trebuie... practic orice intarziere neprogramata, oricat de mica, va impinge termenul de finalizare a lucrarilor in 2020.

Nu cred ca va risca cineva sa faca lucrari de slaba calitate numai ca sa termine mai repede. Problemele ar putea costa vieti omenesti si nu cred ca cineva isi va asuma acest risc. Pana la urma, dupa cati ani de amanare a adunat acest proiect, ar fi preferabil ca lucrarile sa mai dureze o luna sau cu doua in plus, numai sa fie facute exact cum trebuie", a declarat Ionut Ciurea.

Potrivit unei declaratii anterioarea a directorului Metrorex, Dumitru Sodolescu, in prima faza, pe jumatatea de Magistrala M5 se va circula cu trenuri Bombardier pe care societatea le detine deja.

Sursa foto: Arhiva Ziare.com/Alexandru Nistor

Metrorex a lansat, insa, deja si o licitatie pentru a cumpara 13 trenuri noi care sa fie folosite doar pe ruta Raul Doamnei - Contrantin Brancusi - Romancierilor - Parc Drumul Taberei - Tudor Vladimirescu - Favorit - Orizont - Academia Militara - Eroilor 2.

Ramane de vazut daca macar de aceasta data termenul de finalizare a lucrarilor va putea fi respectat sau daca nu cumva in calea inaugurarii liniei de metrou vor aparea alte si alte obstacole neprevazute.

Nu de alta, dar dupa cate promisiuni desarte au primit din 2011 incoace, bucurestenii din Drumul Taberei vor crede ca metroul ajunge si in zona lor abia atunci cand il vor vedea tragand la peron, in capatul sudic al Magistralei M5.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#metro M5 Drumul Taberei deblocat, #inaugurare metroul Drumul Taberei, #metrou magistrala Drumul Taberei , #metrou
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Cica nu sunt investitii, vor striga loserii!
Poza liviu_69
liviu_69
rank 5