Scenariu de groaza: Un metrou a deraiat in Bucuresti

Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 08:56
11504 citiri
Scenariu de groaza: Un metrou a deraiat in Bucuresti
Foto: Arhiva

Scenariul in care un metrou deraiaza in Bucuresti, lasand in urma zeci, sute de victime, este pe cat de terifiant, pe atat de putin probabil. Totusi, ca in orice sistem de transport din lume, riscul, oricat de mic, exista.

Directorul general al Metrorex, Aurel Radu, a vorbit cu Ziare.com, in contextul posibilitatii deraierii unei garnituri de metrou, despre cum ar trebui sa actioneze pasagerii si cum lucreaza compania de transport la prevenirea unor astfel de accidente tragice.

Un accident de acest fel s-a produs in luna iulie a acestui an, la metroul din Moscova. Dupa deraierea unei garnituri, 22 de oameni au murit, iar 130 au fost raniti. S-a intamplat si la metroul londonez, in 2007, 20 de persoane fiind ranite.

Tragedie la metroul din Moscova: Masura luata impotriva directorului

Tragedie la metroul din Moscova: Masura luata impotriva directorului

Un metrou a deraiat in capitala britanica

Seful Metrorex a explicat ca, daca un metrou iese de pe sine sau daca se produc altfel de probleme la metroul din Bucuresti, pasagerii sunt avertizati fie prin mesaje audio transmise prin sistemele de sonorizare din trenuri sau statii, fie prin mesaje video afisate pe panourile amplasate pe peron.

"Aceste mesaje sunt utilizate in functie de locul de producere a deranjamentului, la instalatii sau tren, tipul deranjamentului, modul cum se efectueaza circulatia din cauza producerii deranjamentului", a lamurit Aurel Radu.

Acesta a explicat ca, in cazul producerii unui accident similar cu cel din capitala Rusiei, "exista proceduri specifice de interventie, inclusiv de evacuare a calatorilor din trenuri defectate in tunel - caz in care acestia sunt insotiti de catre personalul de conducere a trenului".

Cum ne comportam intr-un metrou deraiat

In aceasta situatie, calatorii trebuie sa fie atenti, sa-si pastreze calmul si sa respecte indicatiile personalului de serviciu, care actioneaza conform procedurilor de interventie in vigoare, a adaugat seful Metrorex.

Ce se mai intampla cu metroul spre aeroport si cum a fost ales traseul

Directorul companiei de transport spune ca in orice sistem de transport din lume se pot produce accidente, insa Metrorex incearca sa garanteze siguranta calatorilor printr-un sistem de masuri de prevenire.

"In orice sistem de transport din lume, fie el subteran, aerian, terestru (cale ferata, rutier) sau naval, exista riscuri de producere a unor incidente din punct de vedere tehnic sau din cauza unei erori umane. In vederea diminuarii acestor riscuri sunt prevazute din punct de vedere tehnic si tehnologic o serie de echipamente si proceduri de lucru specifice fiecarui tip de transport.

Noile garnituri de metrou, prea late pentru peroane: Explicatiile Metrorex (Video)

Din acest punct de vedere, metroul din Bucuresti nu face exceptie, astfel incat are implementate constructiv si operational echipamente conform normelor si standardelor europene", precizeaza acesta.

Concret, pentru evitarea deraierii unui tren, "in activitatea de exploatare a metroului din Bucuresti exista o serie de procese tehnologice si proceduri de lucru in ceea ce priveste mentenanta preventiva si corectiva".

Este vorba despre revizia "intregului complex de linii si aparate de cale de pe toata reteaua de metrou", noapte de noapte, precum si despre controale ultrasonice periodice la caile de rulare.

Explicatia uluitoare a Metrorex pentru cresterea preturilor: La Londra, Viena si Paris e mai scump

Angajati verificati periodic

De asemenea, angajatii Metrorex urmaresc cum se comporta, in timp, "constructia, conform normativelor si reglementarilor in vigoare", si verifica periodic instalatiile de infrastructura care asigura siguranta circulatiei metrourilor.

Totodata, personalul "care participa direct la activitatea de transport a calatorilor" este instruit periodic, precum si verificat din punct de vedere medical si psihologic.

In plus, periodic au loc "controale privind modul de desfasurare a activitatii personalului de exploatare si de respectare a instructiilor si reglementarilor in vigoare".

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#metrou deraiat Bucuresti, #procedura metrou deraiat Bucuresti, #pericol metrou Bucuresti , #metrou