Si la metrou ne-au luat-o altii inainte - De la cititori

Luni, 24 Septembrie 2012, ora 08:06
3747 citiri
Si la metrou ne-au luat-o altii inainte - De la cititori

O stire comunicata duminica face cunoscut ca Uniunea Europeana si Franta au semnat un contract cu guvernul egiptean pentru a finanta extinderea metroului din Cairo.

Suma alocata de UE acestui scop este de 940 milioane de euro.

Urmeaza ca 300 milioane de euro sa fie varsati de catre Agentia Franceza de Dezvoltare, iar restul de catre Banca Europeana de Investitii, ca imprumut pe 25 de ani, cu o dobanda de 2%, noteaza La Tribune.

Contractul are la baza acordul incheiat sambata, la Bruxelles, urmare unor angajamente anterioare ale Frantei pentru sprijinirea economiei egiptene.

Metroul din Cairo va transporta 1,8 milioane pasageri pe zi si reprezinta cea de a treia magistrala a orasului Cairo, iar primul tronson din aceasta magistrala va deveni operational in martie anul viitor. Pentru intreaga linie, urmeaza a se organiza licitatii, cu perspectiva terminarii integrale in viitorii opt ani.

Cu acest prilej, oficialii egipteni au facut publice intentiile lor de a pregati si cea de a patra magistrala, a carei realizare se preconizeaza pentru anul 2019.

Interesant pentru noi este faptul ca Egiptul, o tara harnica desigur, dar nemembra a UE, obtine din partea Europei un imprumut de aproape un miliard de euro, pe termen de un sfert de secol si o dobanda mai mult decat modesta, de 2%, in timp ce pentru metroul inceput la Bucuresti (tronsonul Drumul Taberei), Guvernul a redus fondurile, lasand lucrarile incurcate.

Se pune legitima intrebare: a incercat si domnul Ponta sa obtina un imprumut atat de avantajos, n-a indraznit cumva, sau a fost refuzat?

Iar daca nici n-a incercat, nici n-a indraznit, nici n-a fost refuzat, atunci pentru ce altceva se tot ducea la Bruxelles, decat ca sa obtina lista celor unsprezece porunci?

Cand se duela cu presedintele Basescu pentru intaietate la urcarea in avion si, pana la urma, pleca el la Bruxelles in locul presedintelui, calul sau de bataie era acela ca va trata problemele de buget ale tarii (somajul si bugetul in perspectiva), care sunt atribute ale Guvenrului.

Era momentul perfect potrivit sa fi pus atributele pe masa si sa ceara fondurile care ne lipsesc pentru metroul bucurestean, daca premierul se considera indreptatit sa ne reprezinte in fata institutiilor europene si, mai ales, sa rezolve cu succes problemele tarii.

Un imprumut pe 25 de ani, cu o dobanda de 2%, pentru metroul bucurestean ar fi fost un vis de aur, pe care cei din Cairo l-au primit cadou, iar cei din Bucuresti nici n-au incercat sa-l viseze.

Oricine este indreptatit sa se intrebe daca Guvernul Ponta l-a ratat din nepricepere, prin omisiune sau prin nesocotirea interesului actualei generatii, sortita sa nu mai vada faimosul metrou, care ar trebui sa porneasca din Drumul Taberei, sa treaca pe la Universitate si sa ajunga in Pantelimon.

Faptul ca o tara nemembra a UE obtine de la UE un credit atat de avantajos aferent unei lucrari pentru care si noua ne arde buza, dar nu stim sa cerem este mai rau decat o nota proasta.

Mai rau decat asta nu poate fi decat faptul ca taiem finantarea si oprim lucrarile fara sa cautam alta solutie, decat mutarea metroului din guvern la primarie, in timp ce ne plimbam degeaba cu avioanele de la Bucuresti la Bruxelles si inapoi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#metrou investitie Comisia Europeana, #Egipt metrou imprumut Comisia Europeana, #Egipt metrou Cairo UE , #metrou