Vesti proaste pentru Drumul Taberei: Finalizarea metroului, amanata cu patru ani

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 15:00
14407 citiri
Vesti proaste pentru Drumul Taberei: Finalizarea metroului, amanata cu patru ani

Finalizarea magistralei 5 de metrou Drumul Taberei-Universitate a fost amanata cu patru ani, de la 2014 la 2018.

Ministerul Transporturilor a produs aceasta intarziere dupa ce a redus finantarea pentru noua linie de metrou de cinci ori fata de rectificarea facuta in vara anului 2012, informeaza Antena3.

Anul acesta, metroul din Drumul Taberei va primi doar 21,5 milioane de euro. Bugetul initial pentru Magistrala 5 metrou era de aproximativ 380 de milioane de lei, iar in urma rectificarii de anul trecut din august, suma a ajuns la mai putin de jumatate.

La acea vreme, proape 200 de muncitori de la statia de metrou Valea Ialomitei din cartierul bucurestean Drumul Taberei au intrat in greva.

Muncitorii reclamau ca nu au mai fost platiti de trei luni de firma care se ocupa de lucrare.

Premierul Victor Ponta a anuntat atunci, insa, ca in urma rectificarii s-au asigurat sumele necesare reintregirea salariilor bugetarilor si restituirea acelor parti din pensii incasate in mod ilegal. De asemenea, s-au asigurat banii pentru insotitorii persoanelor cu dizabilitati si pentru angajarea a 564 de judecatori si grefieri.

Cum ar trebui sa arate Metroul Drumul Taberei

Lungimea liniei de metrou Raul Doamnei - Eroilor 2, care face parte din tronsonul 1, are 10 statii, intre Raul Doamnei si Hasdeu (Opera), este de 6,2 km si va deservi 300.000 de locuitori ai zonei. Lucrarile inaugurate in toamna 2011 ar trebui sa fie finalizate in 2015.

Tronsonul de metrou Drumul Taberei - Eroilor va face parte din Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon.

Contractul pentru realizarea M5 Taul Doamnei - Hasdeu are valoarea de 215 milioane euro, fara TVA, finantarea fiind asigurata in proportie de 50% de la Banca Europeana de Investitii (BEI) si 50% de la bugetul de stat.

Metrorex a selectat, la finele lunii februarie anul 2011, consortiul format din Astaldi (Italia), FCC (Spania), Delta ACM si AB Construct (Romania) pentru a realiza tronsonul Raul Doamnei-Hasdeu - Lot 1.1. Tot la inceputul anului 2011, Metrorex a selectat Asocierea Max Bogl (Germania) - Max Boegl (Romania) pentru constructia lotului 1.2 - Statia, Depoul si Galeria de legatura Valea Ialomitei.

In 2018 vor fi date in folosinta zece statii de metrou: Raul Doamnei, Valea Argesului, Valea Ialomitei, Romancierilor, Parcul Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militara, Eroilor.

Trece sau nu metroul la Oprescu?

Premierul Victor Ponta a anuntat, in a doua jumatate a anului trecut, ca vrea sa mute Metrorex, compania care se ocupa de reteaua de transport subteran al Capitalei, din subordinea Ministerului Transporturilor in cea a Primariei Municipiului Bucuresti. Primaria detine si Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB), care se ocupa de transportul suprateran din Capitala.

Deocamdata nu se stie data de la care Metrorex va intra efectiv in subordinea Primariei Capitalei, condusa de Sorin Oprescu, si nici modul in care va functiona compania dupa aceasta mutare.

Statul a alocat anul acesta un buget total de 13,1 miliarde de lei (3 miliarde de euro) pentru infrastructura rutiera (autostrazi si drumuri nationale), feroviara, aeroportuara, navigabila si de metrou, arata calculele ZF pe baza bugetului de stat pentru anii 2012-2016.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#metrou Drumul Taberei amanat 2018, #finalizare metrou drumul taberei , #metrou