Ziare.com

Camera Deputatilor: Varsta de pensionare a generalilor, in functie de stele

Luni, 25 Martie 2013, ora 22:10

   

Camera Deputatilor: Varsta de pensionare a generalilor, in functie de stele
Comisia pentru aparare a Camerei Deputatilor a decis, luni, sa modifice varstele de pensionare a generalilor, cerere formulata de presedintele Traian Basescu, care a trimis la reexaminare, saptamana trecuta, proiectul de lege privind statutul cadrelor militare la reexaminare.

"Este o propunere a Ministerului Apararii care a fost insusita si de celelalte institutii de aparare, de ordine publica si siguranta nationala. Practic, se revine la o prevedere de pana acum patru ani si prevede ca un general cu o stea iese la pensie la 56 de ani, unul cu doua stele la 57, unul cu trei stele la 58, unul cu patru stele la 59, existand posibilitatea pentru toate cadrele militare, e vorba de medici militari, cei pe IT, care sa ramana in sistem pana la 60 de ani cu aprobarea conducatorului unitatii", a declarat vicepresedintele Comsiei de aparare, George Scutaru.

El a explicat ca un general cu o stea iese la pensie la 56 de ani, dar el poate fi mentinut pana la 60.

"De exemplu, serviciile de informatii spun ca este greu sa pregatesti un cadru valoros si sa iasa la 56 de ani, sau un medic foarte bun sa iasa la 56, cand el poate sa mai practice si atunci s-a optat pentru aceasta solutie, sa fie mentinut pana la 60 de ani orice cadru militar cu aprobarea sefului institutiei.

Pe legea actuala se mentiona faptul ca poate sa ramana pana la 60 de ani cu aprobarea sefului institutiei, un general cu patru stele poate sa ramana pana la 59 de ani fara nicio aprobare", a mai precizat Scutaru.

El a adaugat ca proiectul va intra marti in plen, iar Senatul este camera decizionala.

Presedintele Traian Basescu a declarat saptamana trecuta ca a trimis spre reexaminare la Parlament legea pentru modificarea statutul cadrelor militare pentru ca reflecta ori "un act de tradare nationala" ori "prostie", mentionand ca este pentru prima data dupa Revolutie cand se incearca punerea sub control politic a generalilor.

"Inteleg ca unii o iau ca fiind o joaca, ca fiind un joc al presedintelui sau mai stiu eu ce alte interpretari dau. Eu vreau sa va spun ca aceasta lege este plecata pe o initiativa legislativa a catorva parlamentari. A fost respinsa in Camera Deputatilor si a fost adoptata de Senat, in calitate de Camera decizionala. Pot sa o interpretez ca fiind o lege care reflecta ori un act de tradare nationala - si sunt responsabil de ceea ce spun - ori un act ce vadeste o profunda prostie", a spus Basescu, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni.

El a subliniat ca daca ar fi promulgat respectivul act normativ, in trei zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial, 41 de generali ar fi fost trecuti in rezerva, sustinand ca, in aceasta situatie, si Comandamentul Fortelor Terestre si cel al Fortelor Navale ar fi ramas fara niciun general.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2553 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toarasi, dala colonei sa schimbat ceva ?

Ca sa stiti ca ie multi colonei care tragem sperante sa iesim la 56 da ani la pesie, desi, stim ca nusa poate decat daca ai pa cineva sa te faca general Co stea !

Sa traiti si sa nu mai fiti curiosi inainte dea iesi la pesie !

 

Păi e simplu...

Oamenii tăi trebuie răsplătiți. Ca să răsplătești un militar il inalți in grad. Ca să faci asta trebuie să existe postul liber că altfel gradul e doar simbolic, n-are relevanță reală. Cum obții posturi? Scoți oamenii la pensie...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor