Militarul mort in Afganistan saptamana trecuta a fost inmormantat la Rovinari

Marti, 10 Mai 2011, ora 15:32
2416 citiri
Militarul mort in Afganistan saptamana trecuta a fost inmormantat la Rovinari
Foto: Arhiva

Peste 300 de persoane, rude, prieteni si colegi ai militarului Constantin-Laurentiu Lixandru, cazut la datorie in Afganistan, au participat, marti, la Rovinari, la inmormantarea caporalului, la ceremonie fiind prezent si seful Statului Major General al Armatei Romaniei, general-maior Stefan Danila.

Inmormantarea a fost oficiata la Catedrala din Rovinari de un sobor format din zece preoti, dintre care doi sunt preoti militari, trupul militarului fiind inhumat in cimitirul unei biserici monument istoric din centrul orasului Rovinari.

Iinitial, la Rovinari era asteptat ministrul Apararii, Gabriel Oprea, insa demnitarul a renuntat sa mai participe la inhumarea militarului gorjean, dupa ce imarti dimineata un alt eveniment tragic in care a fost implicat un militar roman s-a produs in Afganistan. Este vorba de moartea caporalului doljean Catalin-Ionel Marinescu, din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", aceeasi unitate din care a facut parte si gorjeanul Constantin-Laurentiu Lixandru.

Aproape de finalul discursului generalului-maior Stefan Danila, mama lui Constantin Lixandru a avut o cadere nervoasa si le-a strigat oficialilor prezenti: "Sa va fie rusine! Tot ce spuneti sunt minciuni! Minciuni! Nu am nevoie de eroi, imi vreau fiul inapoi! Minciuni!".

Militar roman ucis in Afganistan

Seful Staului Major al Armatei a mai anuntat ca sotia militarului mort in Afganistan va "primi uniforma militara, devenind subofiter al Armatei Romane, ducand mai departe numele si renumele familiei Lixandru". General-maiorul Stefan Danila a dat asigurari ca armata ii va sprijini mereu, de acum incolo, pe cei ramasi in urma militarului erou.

Autoritatile locale din Rovinari au decis ca militarul Constantin Laurentiu Lixandru, decedat pe campul de lupta din Afganistan, sa fie declarat post-mortem cetatean de onoare al orasului, iar o strada sa primeasca numele sau, in semn de respect.

"Condoleante familiei. Suntem nespus de mandri ca avem cetateni precum Laurentiu Lixandru. Reprezentantii primariei si cu mine am decis sa propunem consiliului local ca eroul Lixandru sa fie declarat, post mortem, cetatean de onoare al orasului Rovinari, iar o strada din oras sa poarte numele sau. Vom face o Alee a Eroilor, iar bustul lui Constantin Laurentiu Lixandru va trona pe aceasta alee, in semn de pretuire", a declarat Dorin Filip, edilul orasului Rovinari.

Caporalul Constantin-Laurentiu Lixandru, din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", care a murit joi in Afganistan, in timpul unei misiuni de patrulare, in urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, avea 30 de ani, era casatorit si nu avea copii.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Constantin Laurentiu Lixandru mort afganistan, #militar roman mort Afganistan, #afganistan militar roman inmormantat , #militari
Comentarii
Poza secondS0N
secondS0N
rank 1
"primi uniforma militara, devenind subofiter al Armatei Romane, ducand mai departe numele si renumele familiei Lixandru"