Peste 2.300 de militari romani si straini, la cel mai mare exercitiu organizat de Fortele Navale

Vineri, 04 Mai 2018, ora 07:55
3567 citiri
Peste 2.300 de militari romani si straini, la cel mai mare exercitiu organizat de Fortele Navale
Foto: Facebook/ Fortele Navale Romane

Peste 2.300 de militari din sapte tari, 21 de nave militare, 10 aeronave de lupta si un submarin, vor participa timp de o saptamana la cel mai mare exercitiu multinational organizat in acest an de Fortele Navale Romane.

La acest eveniment vor lua parte peste 2.300 de militari americani, britanici, bulgari, greci, romani, spanioli si turci, in perioada 4-11 mai.

"Acestia vor pune in aplicare proceduri standard NATO de lupta impotriva amenintarilor asimetrice, aeriene, submarine si maritime, conform unui scenariu bazat pe o situatie geopolitica fictiva", se arata in comunicatul Fortelor Navale.

Fortele Navale Romane participa cu doua fregate, doua corvete, doua nave purtatoare de rachete, doua dragoare maritime, doua detasamente mobile de lansare rachete, nave auxiliare si scafandri de lupta, Fortele Aeriene Romane asigura secventele de lupta impotriva amenintarilor aeriene cu trei aparate de zbor MiG 21 Lancer si Fortele Terestre Romane participa cu un detasament de infanteristi de la Brigada 9 Mecanizata "Marasesti".

Turcia participa cu un submarin, o fregata, o nava de patrulare, un avion de cercetare MPA P 235, Bulgaria cu corveta BGS Bodri, SUA cu un avion de patrulare MPA P 8 Orion, Marea Britanie participa cu trei aeronave Typhoon, iar Grecia cu ofiteri de stat major.

Totodata, Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) este reprezentat de catre Gruparea navala permanenta SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), care desfasoara activitati in Marea Neagra, in perioada 1 - 21 mai, si este alcatuita din distrugatorul britanic HMS Duncan, fregata bulgareasca BGS Drazki, fregata spaniola SPS Victoria si fregata romaneasca "Regele Ferdinand".

"Exercitiul multinational Sea Shield 18 este cel mai mare exercitiu NATO organizat pe flancul sudic si estic al Aliantei Nord Atlantice, in anul 2018, si demonstreaza capacitatea deosebita a marinarilor militari romani de a planifica, organiza si conduce activitati de instruire intrunite in cele trei medii de actiune, terestru, aerian si maritim", a mai precizat sursa citata.

Deschiderea oficiala a exercitiului va avea loc vineri, 4 mai, la Terminalul Pasageri din Portul Constanta, in prezenta sefului Statului Major al Fortelor Navale, viceamiralul Alexandru Mirsu, iar in perioada 5-6 mai sunt planificate vizite oficiale ale reprezentantilor militari straini la Comandamentul Flotei si la autoritatile publice locale din municipiul Constanta.

De asemenea, marinarii militari romani si straini vor desfasura o serie de activitati specifice pentru coordonarea tuturor actiunilor de pe mare, planificate in perioada 7-11 mai.

Exercitiul multinational Sea Shield 18 face parte din Planul cu principalele activitati ale Fortelor Navale in anul 2018 si ofera cadrul tactic de antrenament intrunit pentru operatiile de aparare colectiva, conform articolului 5 al Aliantei Nord Atlantice.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#fortele navale romane exercitiu , #militari