SUA construiesc o noua baza militara in Romania

Marti, 20 Octombrie 2009, ora 17:26
4093 citiri
SUA construiesc o noua baza militara in Romania
Foto: AP

Guvernul Statelor Unite ale Americii "arunca" peste 100 de milioane de dolari in Europa de Est, mai exact in Romania si Bulgaria, unde are de gand sa construiasca noi baze militare, potrivit unui comunicat remis, marti, de Pentagon, comenteaza presa din Macedonia.

Anuntul vine cu putin inainte de vizita vicepresedintelui Statelor Unite, Joe Biden, la Bucuresti, de miercuri. Pe de alta parte, construirea de noi baze militare in Europa contrazice decizia administratiei Obama de a renunta la scutul antiracheta din Cehia si Polonia, informeaza Macedonian Radio Television (MRT), care citeaza Stars and Stripes.

Asadar, in baza militara pe care americanii vor cheltui 50 de milioane de dolari vor veni peste 1.500 de militari. Baza va fi terminata in maximum doua luni. A doua baza americana se va construi in 2011 sau in 2012, in Bulgaria, unde se vor investi peste 60 de milioane de dolari.

"Cred ca ambele baze fac dovada angajamentului extraordinar pe care ni l-am asumat in estul Europei", afirma colonelul Gary Russ, comandantul Joint Task Force-East. Finantate de SUA, ambele baze vor fi controlate de guvernele Romaniei si Bulgariei.

Eforturile Statelor Unite in Romania si in Bulgaria fac parte dintr-o strategie globala de reamplasare a fortelor americane, initiata in primii ani ai Administratiei Bush. Redesfasurarea trupelor americane in tara noastra va fi mai ieftina decat stationarea in Germania si le va face mai operationale pentru eventuale fronturi din Orientul Mijlociu.

Statele Unite au anuntat, in septembrie, ca abandoneaza planurile administratiei Bush de amplasare a scutului antiracheta in Polonia si in Republica Ceha, miscare prin care, spuneau analistii de politica externa, americanii au dat satisfactie autoritatilor de la Moscova.

Oficiali de la Washington au explicat ca decizia luata de administratia presedintelui Barack Obama, de a se renunta la amplasarea scutului antiracheta in Polonia si Cehia, se bazeaza pe concluzia la care s-a ajuns in cazul Iranului, al carui program nuclear nu a progresat pe cat de rapid se estima.

Concret, americanii au ajuns la concluzia ca ritmul cu care Iranul isi construieste arsenalul nuclear a fost supraestimat, deci pericolul ca aceasta tara sa lanseze un atac asupra SUA sau in Europa nu este iminent, au adaugat oficialii americani.

Peste 2.000 de militari americani participa la manevre in Romania si in Bulgaria pana la sfarsitul lunii octombrie. La Babadag, tinerii puscasi se antreneaza pentru fronturile din Irak si din Afganistan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#SUA construiesc baza militara Romania, #baze americane Romania Bulgaria, #scut antiracheta SUA , #militari