Activitatea la Mina Uricani va fi supendata aproximativ zece zile

Duminica, 06 Februarie 2011, ora 14:34
801 citiri
Activitatea la Mina Uricani va fi supendata aproximativ zece zile

Activitatea de exploatare a carbunelui de la Mina Uricani, unde sambata a avut loc o explozie in care au murit cinci mineri, va fi supendata aproximativ zece zile, in zona afectata intervenindu-se pentru "securizare", a declarat, duminica, directorul general al CNH, Constantin Jujan.

"In momentul de fata, zona este monitorizata de la suprafata, in continuare se lucreaza la izolare prin constructii specifice ale lucrarilor miniere, care au fost afectate de explozie. In acest timp, personalul minei nu va putea sa isi desfasoare activitatea. In baza contractului colectiv de munca, angajatii vor beneficia de plata unei indemnizatii echivalente cu salariul de baza plus sporul de vechime, pana in momentul in care aceste lucrari din subteran vor fi puse in siguranta", a spus Jujan.

Potrivit sursei citate, aceste lucrari ar putea dura in jur de noua-zece zile.

"Vom interzice accesul in subteran pana la normalizarea situatiei. In acest moment, expertiza tehnica ce se impune in astfel de situatii nu poate fi efectuata tocmai din cauza conditiilor dificile din subteran. Dupa redeschiderea acestei zone, vom putea intra in subteran, pentru a elucida cauzele", a spus Jujan.

Directorul general al CNH a precizat ca zona afectata de explozie este inchisa si va fi izolata si se va introduce azot in spatiul inchis.

"Dupa ce se inertizeaza lucrarile miniere si atmosfera va permite redeschiderea si cercetarea acestor lucrari, precum si scoaterea echipamentelor necesare expertizei, atunci se va putea face o cercetare in conditii de siguranta", a afirmat Jujan.

Jujan a amintit de un eveniment care a avut loc cu mai multi ani in urma la Mina Vulcan, inainte de anul 1990, cand o echipa de experti care a coborat in subteran pentru prelevarea de probe necesare expertizei a fost surprinsa de o replica a primei explozii, toti membrii echipei decedand.

O explozie a avut loc, sambata dupa-amiaza, la Mina Uricani din Valea Jiului, iar cinci mineri au fost prinsi in subteran, echipele de salvatori coborand in mina. Explozia de metan s-a produs in momentul cuplarii la reteaua electrica a tabloului, dupa o revizie a acestuia.

In urma exploziei, cele cinci persoane au murit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mina uricani explozie, #accident mina uricani , #minerit