Campanie pe cadavre la gura minei - De la cititori

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 10:22
976 citiri
Campanie pe cadavre la gura minei - De la cititori
Foto: Ziare.com/Marius Mitrache

Lasati orice speranta, voi cei ce intrati aici! Asta imi vine in minte cand pun in balanta numarul mortilor din subteranele Vaii Jiului si fatarnicia celor care si-au facut campanie pe seama lor.

Mina nu iarta! 4! 8! 12!...au fost cifre vehiculate intr-un loc in care doar negura a fost stapana.

Explozia de la sfarsitul saptamanii trecute la mina din Valea Jiului i-a facut din nou pe toti sa profite de eveniment si sa transforme o tragedie intr-o lupta politica. Adica sa-si faca imagine pe cadavre! Pare ireal, dar asa s-a intamplat.

Politicienii de la Bucuresti se intreceau in acuze si declaratii care mai de care mai "avizate", in timp ce primarul pesedist din localitate cerea si el... "macar o bucatica de cascaval".

Oamenii isi strigau neputinta pe strazi, sotiile minerilor de la Uricani scrutau intrarea in mina cu lacrimi in ochi, copiii lor asteptau infrigurati la gura pamantului, deasupra careia scrie "Noroc bun!", iar politicienii la televizor faceau circ in emisiuni, unii dintre ei fara sa fi fost vreodata in Valea Jiului pe care o cred si acum ca e in judetul Gorj.

Istoria se repeta, parca ciclic, iar gura minei redevine poarta iadului. Nu lipseste decat inscriptia "Lasati orice speranta, voi cei ce intrati aici", caci "Mina nu iarta!"

Nu este prima si nici ultima explozie si neputinta celor ce intra sub pamant

ajunge sa fie strigata la toate posturile radio, ori la TV.

Batrani, femei, copii, toti sunt acum luati in seama, medicii si salvatorii sunt Dumnezeu, iar vinovatii... mereu aceeasi: mortii.

Minerii spun mereu ca lucreaza ca in urma cu zeci de ani, ca nu au echipamente si nici nu au siguranta ca ies de acolo, dar cei din Valea Jiului sunt barbati adevarati. Se lupta zilnic cu moartea si cei care sunt invinsi raman eroi. Atat!

Mina isi cere mereu tributul si trist este ca niciodata nu sunt gasiti vinovati decat curajosii care intra acolo, pentru a castiga o paine alba.

Multi au venit luni la gura minei cu lacrimi in suflet si parca cei mai bucurosi sunt cei care au plecat de acolo, fostii mineri care rasufla acum usurati.

Explozia a lasat in urma orfani, sotii, parinti. Nu este prima data cand in mina mor minerii si acum numai un miracol a facut ca salvatorii care intra dupa ei sa nu moara si ei.

Oare toata lumea ignora masurile de siguranta? Imi vin in cap oamenii de la poarta minei care ne strigau noua, celor din presa, ca in mina nu au cu ce lucra, ca viata e grea, ca nu au siguranta zilei de maine si ca sunt obligati sa-si dea chiar si viata pentru locul de munca.

Mina a explodat din nou si ca de fiecare data au plecat dintre noi oameni a caror singura vina e ca au avut un loc de munca... sub pamant... si au lasat la vestiar orice speranta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#mineri morti Uricani, #explozie mina Uricani , #minerit