Minerii din Valea Jiului continua protestul - peste 1.100 de ortaci, blocati in subteran (Video)

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 10:13
1944 citiri
Minerii din Valea Jiului continua protestul - peste 1.100 de ortaci, blocati in subteran (Video)
Foto: Romania TV

Peste 1.100 de mineri de la exploatarile Paroseni, Petrila si Uricani continua, vineri dimineata, protestul declansat in urma cu o zi, ortacii blocandu-se in subteran nemultumiti ca productia de carbune nu este preluata integral de Complexul Energetic Hunedoara.

"Minerii continua protestul, in acest moment toate cele patru schimburi de la exploatarile miniere Paroseni, Petrila si Uricani fiind in subteran. Este vorba de peste 1.100 de mineri la care s-a alaturat si personalul TESA, ceea ce inseamna ca la actiunea de protest participa circa 1.300 de oameni", a declarat presedintele sindicatului Huila, Laszlo Domokos.

Liderul sindical a spus ca pe timpul noptii au fost inregistrate cateva cazuri in care minerii din subteran au avut nevoie de ingrijiri medicale, acestia fiind tratati la gura minei dupa care oamenii au preferat sa continue protestul.

"Au fost oameni care s-au simtit rau, dar si-au luat medicamentele sau au urmat tratamentul, dupa ce i-am scos afara din subteran au preferat insa sa continue actiunea de protest declansata impreuna cu ortacii lor", a afirmat Domokos.

Presedintele sindicatului Huila a spus ca in Valea Jiului a sosit deja un secretar de stat de la Ministerul Economiei si ca este asteptat si un oficial de acelasi rang de la Ministerul Energiei in incercarea de a negocia cu minerii si a dezamorsa conflictul.

Minerii sunt nemultumiti de faptul ca productia de carbune realizata la cele trei exploatari nu este preluata de Complexul Energetic Hunedoara (CEH) si spun ca vor continua protestul pana cand vor primi asigurari ferme ca toata cantitatea de huila extrasa din abataje va ajunge in silozurile termocentralelor Mintia si Paroseni.

Ce li s-a oferit minerilor

Directorul general al Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), Petru Dragoescu, a coborat joi seara in fiecare mina si a stat de vorba cu ortacii pentru a-i convinge sa renunte la actiunea declansata la schimbul de dimineata. El le-a explicat minerilor ca a discutatcu conducerea CEH si ca solutia propusa a fost de incheiere a unui contract-cadru prin care carbunele sa fie preluat in custodie de cele doua termocentrale, urmand ca pretul sa fie stabilit ulterior.

Negocierile cu minerii blocati in subteran au esuat - numarul protestatarilor creste

Minerii au refuzat insa varianta propusa si au ramas in subteran, cu toate ca administratia le-a explicat ca ar fi mai bine ca negocierile cu reprezentantii CEH sa se deruleze fara presiunea unui protest.

Presedintele Sindicatului "Huila", Laszlo Domokos, a spus ca minerii cu care a vorbit in subteran au cerut sa vada un contract scris, prin care sa le fie garantata preluarea carbunelui.

In ceea ce priveste siguranta minerilor aflati in subteran, atat directorul general al SNIMVJ, cat si presedintele Sindicatului 'Huila' au spus ca s-au luat toate masurile pentru evitarea unor incidente neplacute. Sindicatul asigura hrana, apa si medicamente pentru protestatari, iar cei care au nevoie de ingrijiri medicale sau tratamente au fost sfatuiti sa iasa la suprafata pentru a nu-si pune viata in pericol.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#protest mineri Valea Jiului, #protest mina Valea Jiului, #mineri blocati subteran, #mineri blocati Valea Jiului , #minerit
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Sa le dea cate un lampash lui Mobutu si Hotzganian