Protestele minerilor din Valea Jiului au ajuns in presa internationala

Vineri, 09 Martie 2012, ora 10:35
2977 citiri
Protestele minerilor din Valea Jiului au ajuns in presa internationala
Foto: seattlepi.com

Mii de mineri din Valea Jiului au iesit pe strazi sa protesteze, cerandu-si drepturile salariale. Manifestatiile au inceput luni si au ajuns si in presa internationala.

Protestatarii au amenintat sa blocheze drumurile principale din zona, pe masura ce mii de mineri din Valea Jiului au iesit pe strazile din Petrosani, joi, pentru a patra zi consecutiv, transmite agentia Reuters.

Oamenii sunt nemultumiti de esecul negocierilor cu Ministerul Economiei, in privinta drepturilor salariale.

Reuters citeaza presa locala, potrivit careia in jur de 5.000 de mineri au participat la proteste, din toate cele sapte mine ale Vaii Jiului.

Totodata, ei au amenintat ca vor bloca drumul principal care trece prin Petrosani, la circa 340 de kilometri de Bucuresti.

Un purtator de cuvant al politiei din Hunedoara a spus ca, desi initial protestul a fost unul pasnic, ulterior minerii au marsaluit prin Petrosani si s-au indreptat spre drumul principal, iar jandarmii au incercat sa-i convinga pe protestatari sa se intoarca din drum, fara succes.

Times Live citeaza Reuters si scrie ca protestele au inceput luni, cand minerii au cerut ca noul prim-ministru, Mihai Razvan Ungureanu, sa impuna un protocol salarial semnat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton. Protocolul prevedea o crestere a sporurilor de periculozitate pentru mineri.

Site-ul mai scrie ca uniunea minerilor a fost "o forta politica majora" la inceputul anilor '90, cand industria numara aproximativ jumatate de milion de angajati.

Sunt amintite si mineriadele violente din Bucuresti, pe seama carora se pune tranzitia lenta a Romaniei catre democratie, dupa revolutia anticomunista din 1989.

La sfarsitul anilor '90, insa, influenta minerilor a scazut considerabil, dupa ce industria a suferit restructurari, ducand la somaj, saracie si degradare a mediului, factori din cauza carora Valea Jiului sufera in continuare.

Minieritul asigura peste 40% din combustibilul necesar centralelor din Romania, in aceasta industrie fiind angajati putin sub 8.000 de muncitori, dar numarul acestora ar urma sa se micsoreze, dupa ce tara noastra va primi imprumutul salvator din partea FMI, de cinci miliarde de euro, mai noteaza Times Live.

In jur de 3.000 de mineri au cerut o crestere salariala si au blocat un drum principal din Valea Jiului, in sud-vestul Romaniei, pe 8 martie, dupa ce discutiile cu noul guvern al tarii au esuat, transmite Radio Free Europe, citand Associated Press.

Protestatarii cer un supliment salarial de 700 de lei, pentru conditiile periculoase de munca. Ei au spus ca acesta le-a fost promis de catre guvernarea anterioara, care a fost schimbata pe 6 februarie, dupa protestele nationale din cauza masurilor de austeritate.

Salariul mediu al minerilor este de aproximativ 650 de euro, adica 2.800 de lei, potrivit AP, iar negocierile dintre sindicatele miniere si oficialilor Ministerului Economiei eu esuat.

O alta runda de negocieri este programata pentru vineri.

In Valea Jiului traiau zeci de mii de mineri, in anii '90, dar in prezent numarul acestora este de aproximativ 7.700, mai scrie agentia de presa.

Kyiv Post relateaza, preluand AP, ca mai multe mii de mineri au marsaluit in vestul Romaniei, refuzand sa coboare in mine, pentru a patra zi consecutiv, din cauza salariilor mici si a conditiilor de munca.

Protestele de joi au fost urmarea a negocierilor esuate cu Ministerul Economiei, iar minerii au amenintat ca vor ajunge la Bucuresti, dar au fost opriti de politie, care a blocat un pod la iesirea din oras.

Ei cer respectarea unei intelegeri din luna ianuarie, care prevede o crestere salariala de 10%. Compania miniera de stat din Petrosani detine sapte mine si are 7.800 de angajati, numarul acestora urmand a fi redus la 3.300, pana in anul 2018, ca parte a acordului cu Fondul Monetar International.

Agentia AP este preluata si de Seattle Pi, Eyewitness News, WCBD TV, WSLS 10 si Morning Star.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#proteste mineri Valea Jiului, #proteste mineri presa internationala, #revolte mineri, #proteste mineri salarii , #minerit