Conducerea CE Oltenia vrea sa-i convinga pe mineri sa reia lucrul: Greva ne poate costa milioane! Fiti intelegatori sau va sanctionam

Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 16:56
4112 citiri
Conducerea CE Oltenia vrea sa-i convinga pe mineri sa reia lucrul: Greva ne poate costa milioane! Fiti intelegatori sau va sanctionam
Foto: Arhiva Nicu Bunoaica

Dupa ce a incercat sa convinga miile de mineri aflati in greva sa reia lucrul, conducerea Complexului Energetic Oltenia a emis un comunicat de presa prin care ii indeamna pe salariatii ajunsi la capatul rabdarii la "intelegere, resposabilitate si rationament", amenintandu-i, totodata, cu sanctiuni.

De vineri incoace, mii de mineri de la carierele CE Oltenia au intrerupt lucru, cerand majorari salariale de 45%, vouchere de vacanta si conditii mai bune de lucru. In conditiile in care administratia CE Oltenia le-a promis doar o majorare salariala de 12%, oamenii au refuzat, in continuare, sa intre in subteran.

Miercuri dimineata, in a cincea zi de greva, conducerea CE Oltenia anunta ca s-a inteles cu buna parte dintre mineri care au acceptat sa se intoarca la munca in schimbul unor majorari salariale de pana la 700 de lei.

In conditiile in care Viorica Dancila a convocat o intalnire de urgenta pentru rezolvarea situatiei, iar o instanta din Gorj a decis ca parte dintre protestele minerilor erau ilegale, situatia parea sa fie in curs de rezolvare. In realitate, insa, tensiunile dintre mineri si conducere sunt, in continuare, la cote maxime, la CE Oltenia.

Un semn clar ca acolo sunt in continuare probleme e comunicatul de presa emis de conducerea CE Oltenia, in dupa-amiaza zilei de miercuri.

In acest document, administratia ii informeaza pe angajati ca societatea poate inregistra pierderi de 15 milioane de lei pe fondul grevei si ca minerii risca sa fie dati in judecata si sanctionati pentru ca participa la protest. In incheiere - dupa ce ii amentinta cu procese si executari - conducerea complexului energetic ii indeamna pe oameni la "intelegere, resposabilitate si rationament".

Consultat de Ziare.com, expertul in energie Dumitru Chisalita a declarat ca, din punctul sau de vedere, singura modalitate de solutionare a conflictului este negocierea cu oamenii.

"Sigur ca te poti duce in instanta si poti obtine o decizie potrivit careia protestul e ilegal. Intrebarea este: la ce iti foloseste aceasta decizie? Il va interesa pe miner ce a spus instanta? Nu pot sa vii cu armata sa-i obligi pe oameni sa munceasca. Nu poti sa-i sanctionezi sau sa-i dai afara pe toti.

In aceasta situatie, cea mai sigura solutie ramane negocierea si nu actiunea agresiva", a declarat pentru Ziare.com Dumitru Chisalita.

Din informatiile Ziare.com, la acest moment continua protestul la cariera Lupoaia. Liderul de sindicat al acestor mineri, Nicu Bunoaica, a povestit marti, pentru Ziare.com, ca salariatii au ajuns la capatul puterilor dupa ani in care au fost nevoiti sa munceasca in conditii vitrege - asemanatoare celor dintr-un lagar - pe salariul minim.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, in cazul in care conflictul nu se rezolva, rezervele de carbune ale CE Oltenia se vor termina. Iar, fara carbune, complexul nu va mai putea livra energie. Intr-o astfel de situatie, Romania ar putea fi nevoita sa o cumpere de pe piata spot, unde preturile au atins un nivel record, in cursul zilei de miercuri.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#greva mineri CE Oltenia, #greva mineri CE Oltenia Dancila, #mineri CE Oltenia amenintati , #criza energie