Cresteri salariale pentru mineri, posibil din mai

Joi, 08 Martie 2012, ora 22:52
1444 citiri
Cresteri salariale pentru mineri, posibil din mai
Foto: Ziare.com/Marius Mitrache

Minerii din Valea Jiului care lucreaza la minele viabile Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan ale Companiei Nationale a Huilei ar putea primi o majorare cu 100 de lei a sporului de conditii grele dupa formarea Complexului Energetic Hunedoara, programata pentru luna mai.

"Cresterea sporului de conditii grele cu 100 de lei ar putea fi inclusa in noul buget de venituri si cheltuieli, care trebuie aprobat in luna mai, dupa formarea Complexului Energetic Hunedoara. O eventuala modificare a acestei anvelope salariale va fi posibila doar dupa formarea Complexului Energetic Hunedoara, care va include si cele patru mine considerate viabile, termenul fiind mai 2012.

In acest moment legislatia este clara si nu permite majorari salariale intr-o companie de stat clasificata ca fiind institutie bugetara si care inregistreaza pierderi", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei remis presei joi.

Restructurarea activitatii miniere din Valea Jiului va fi posibila prin separarea activelor viabile de cele considerate neviabile.

Minele viabile sunt Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, iar cele neviabile sunt Petrila, Paroseni si Uricani, aflate intr-un proces de eficientizare si restructurare care se va finaliza in 2018.

In cadrul procesului de separare a activelor au avut loc trei runde de intalniri, pe 27 februarie, pe 1 martie si pe 7 martie, precizeaza institutia.

"In cadrul primelor doua intalniri au fost analizate posibilitatile adoptarii unei hotarari de guvern, care sa asigure plata celei de-a treia transe pentru cei 900 de mineri disponibilizati, la cele trei mine aflate in procesul de inchidere. In urma acestor discutii, in 28 februarie, a fost adoptata aceasta hotarare de guvern.

Totodata, a fost prevazuta si acordarea de ajutoare sociale, pentru cei peste 10.000 de pensionari si sustinerea de cursuri de recalificare, pentru reconversia profesionala din Valea Jiului, fiind vizati cei 3.300 de mineri care vor intra in acest proces", potrivit sursei citate.

Liderul minerilor din Valea Jiului, Petre Nica, i-a cerut, joi, presedintelui Consiliului de Administratie al CNH sa ii solicite ministrului Economiei, Lucian Bode, sa ii dea mandat directorului general al companiei sa negocieze reactualizarea sporului de periculozitate solicitata de mineri.

5.000 de mineri au protestat pentru a-si primi banii

Minerii de la cele sapte exploatari din Valea Jiului au declansat protestele luni. Astfel, timp de trei zile, ei au protestat in curtea Companiei Nationale a Huilei si au marsaluit pe strazile din Petrosani. Miercuri, numarul protestatarilor a ajuns la aproximativ 5.000.

Protestele au continuat joi, in conditiile in care nu au ajuns la niciun acord cu reprezentantii ministerelor Economiei si Finantelor, solutia oferita de guvernanti fiind considerata una "amagitoare", care nu poate asigura continuarea activitatii miniere.

Joi dimineata, minerii s-au intalnit in salile de pontaj de la unitatile lor, unde au fost informati de catre liderii lor despre solutia oferita de guvernanti la negocierile de miercuri de la Ministerul Economiei.

Liderii de sindicat afirma ca reprezentantii Ministerului Economiei nu au o solutie care sa ii determine pe mineri sa inceteze protestele, ei sustinand ca actul aditional semnat de mineri in baza memorandumului aprobat de fostul ministru Ion Ariton este ilegal.

Minerii reclama in principal nerespectarea memorandumului aprobat de Ariton, in baza caruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizata, ceea ce ar fi presupus o crestere a salariilor cu circa 10 la suta.

La Compania Nationala a Huilei lucreaza aproximativ 7.800 de angajati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#cresteri salariale mineri, #salarii crescute mineri mai, #proteste mineri Valea Jiului, #formarea Complexului Energetic Hunedoara , #minerit