Criza in energie: Un grup al Termocentralei Rovinari a fost inchis din lipsa de carbune

Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 07:23
4538 citiri
Criza in energie: Un grup al Termocentralei Rovinari a fost inchis din lipsa de carbune
Foto: Arhiva Pixabay

Grupul energetic 6 al Termocentralei Rovinari a fost inchis, decizia fiind luata dupa ce stocul de carbune s-a epuizat.

Momentan, aici mai functioneaza doua grupuri energetice, insa si acestea sunt in pericol si ar putea fi inchise dupa ora 12:00.

"Daca nu va fi reluata livrarea cu carbune, si celelalte doua grupuri ar putea fi inchise", confirma managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza.

Reprezentantii CEO au anuntat ca paguba pentru o zi in care nu functioneaza grupurile energetice ar fi de aproximativ 15 milioane de lei.

"Exista riscul sa se inchida si celalalte grupuri, pentru ca stocul este aproape inexistent la ora aceasta. S-a inchis un grup, speram ca se va debloca situatia astazi (joi - n.red.) . Am inteles ca e vorba sa fie o intalnire la ora 12.00. Starea de nemultumire persista si trebuie facut neaparat ceva dam drumul la livrarea de carbune", a declarat, pentru Mediafax, Gabriel Caldaruse, presedintele Sindicatului Mine-Energie Oltenia.

Ministrul Energiei, Anton Anton, este asteptat, joi, la Targu-Jiu, pentru a purta discutii cu membrii comisiei mixte, administratie-sindicate.

Amintim ca minerii de la cele 10 cariere din Gorj sunt in greva de 6 zile.

Greva la CE Oltenia a fost declansata vineri, iar luni peste 2.000 de mineri protestau, cerand majorarea salariilor, vouchere de vacanta si reducerea varstei de pensionare. Pana la urma, intreaga activitate miniera a complexului a fost blocata, iar acesta a inceput sa functioneze pe baza unei rezerve de carbune.

Miercuri dimineata, administratia CE Oltenia a anuntat ca - dupa o noapte de negocieri cu sindicatele - s-ar fi ajuns la o intelegere, prin majorarea salariilor cu cel mult 700 de lei si acordarea voucherelor de vacanta.

Sorin Boza, managerul CE Oltenia, a declarat miercuri ca deja activitatea din Cariera Jilt Nord s-a reluat si treptat administratia va incerca reluarea activitatii in toate carierele.

Cu toate acestea, sute de angajati ai Carierei Lupoaia continua protestele.

Tot miercuri, premierul Viorica Dancila a convocat o intalnire de urgenta pe tema protestelor de la CE Oltenia, la sediul Guvernului, insa nimeni nu a comunicat ulterior ce s-a discutat in cadrul intrevederii.

CE Oltenia are 13.300 de angajati si a fost infiintata in 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova si Rovinari cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia Targu-Jiu. Obiectul de activitate al CEO este producerea energiei electrice si termice pe baza de lignit, extractia si prepararea lignitului.

Compania are 11 grupuri energetice, care cumuleaza o capacitate instalata de 3.240 MW si este controlata de stat, prin Ministerul Energiei. Practic, CE Oltenia livreaza 20% din energia produsa in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#termocentrala Rovinari inchisa , #criza energie