Liderul minerilor din Valea Jiului a demisionat

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 13:19
2184 citiri
Liderul minerilor din Valea Jiului a demisionat
Foto: Ziare.com / Marius Mitrache

Zoltan Lacatas, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, si-a depus mandatul, din motive personale.

Decizia lui Lacatas vine intr-un context nu tocmai favorabil mineritului din Valea Jiului, in conditiile in care, in aceste zile, sindicatele miniere si administratia CNH trebuie sa isi asume deciziile pentru viitorul unitatilor miniere.

Prin depunerea mandatului, presedintele LSMVJ, Zoltan Lacatas, nu isi mai asuma nicio decizie si lasa totul in sarcina membrilor Consiliului de Coordonare, astfel incat sa nu i se poata reprosa nimic legat de minele care urmeaza sa fie inchise.

Vicepresedintele LSMVJ, Bebe Nica, sustine ca presedintele Zoltan Lacatas si-a prezentat mandatul in cadrul sedintei Consiliului de Coordonare, de luni, decizia fiind unilaterala, iar la baza ar fi discutiile contradictorii in ce priveste minele care ar trebui sa se inchida.

"O parte din lideri au acceptat ideea inchiderii unor mine, acolo unde indicatorii tehnico-economici sunt slabi, pana la 31 decembrie 2018, iar celelalte viabile sa se poata sustina. Au existat si exista pareri diferite, dar presedintele Lacatas nu accepta o discutie pe tema viitorului mineritului cu mine inchise. Continuarea mineritului in Valea Jiului se poate face cu cateva unitati miniere, dar nu cu o atitudine negativa", spune Bebe Nica.

Prim-vicepresedintele BNS (organizatie la care LSMVJ este afiliata), Ion Pisc sustine la randul sau ca a fost informat despre decizia lui Lacatas, iar atitudinea acestuia nu-l surprinde, fiindca fostul lider al minerilor are o "alta viziune" asupra reformei ce urmeaza sa fie aplicata sistemului minier.

Potrivit lui Pisc, Zoltan Lacatas crede ca printr-o politica adecvata pe acest segment de activitate, cu concursul unor investitii corespunzatoare, s-ar fi creionat veniturile necesare continuarii mineritului in Valea Jiului, la nivelul unei productii de 2,2 - 2,4 milioane de tone de huila vanduta.

"In viziunea noastra accesarea de ajutor de stat pe noul regulament nu inseamna decat renuntarea la unele activitati sau, daca este sa spunem un lucru corect, accesarea acestuia pe baza inchiderii unor mine, pana in 2018, lucru cu care nu am fost de acord si nu pot fi de acord, pentru ca asta nu inseamna decat condamnarea unor sucursale, a unor orase, la anumite riscuri si anume faptul ca impozitele datorate (n.r.- de catre CNH administratiilor locale) acestor orase nu vor mai exista", afirma Lacatas dupa intalnirea de la CNH cu minsitrul Economiei Ion Ariton.

Zoltan Lacatas a fost ales in fruntea Ligii Sindicatelor Miniere in septembrie 2004, fiind cel de-al treilea presedinte al sindicatelor miniere, dupa Miron Cozma si Vasile Ioan Savu.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#demisie Zoltan Lacatas, #Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului, #demisie sindicalist , #minerit