Minerii raman fara inca un spor: cel de front

Marti, 22 Iunie 2010, ora 14:15
1333 citiri
Minerii raman fara inca un spor: cel de front

Inginerii conducatori de formatie de lucru de la mina Lupeni sunt revoltati de faptul ca le-a fost luat sporul de front si-l acuza pe directorul minei, Adrian Petrar, de abuz in serviciu.

Potrivit unui inginer CFL de la Lupeni, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, si cei de la mina Uricani, unde Adrian Petrar a fost director inainte sa ajunga la Lupeni, au aceasta problema, in timp ce la celelalte unitati miniere din Valea Jiului inginerii CFL au acest spor de front.

"De fapt, este vorba despre un spor pe care noi, cei care intram in subteran, il luam si care ne diferentiaza de inginerii de la suprafata. Noi suntem obligati sa facem un anumit preliminar si suntem obligati sa trecem sa verificam toate posturile de la productie, deci raspundere maxima, insa cand vine vorba de bani ne taie si ce am avut inainte si ce ar trebui legal sa luam", afirma sursa.

Minerii au previziuni sumbre in privinta incasarilor

La mina Lupeni sunt in aceasta situatie circa 30 de ingineri CFL, care au pierdut la salariu undeva intre 300 si 400 de lei. Conform sursei citate, despre aceasta nedreptate a fost sesizat si sindicatul care le-a promis ca va da in judecata mina si CNH-ul, insa lucrurile se taraganeaza.

Si in ce priveste situatia complexului mecanizat de la Lupeni lucrurile sunt critice, iar oamenii sustin ca in loc sa-i ajute mai mult ii incurca.

"Complexul ne ingroapa. Sefii iau din alta parte, de la alte sectoare ca sa realizeze coeficientul de productie si sa justifice complexul. Cred ca au fost alte ratiuni si nu cele economice in momentul in care au adus acest complex la Lupeni pentru ca mina Livezeni, spre exemplu, are galeriile mult mai degajate", mai spune inginerul CFL de la Lupeni.

Sunt indreptatiti pe jumatate

Directorul general al CNH, Constantin Jujan, sustine ca aceasta problema va fi reglementata in aceasta perioada, cand poarta negocieri cu sindicatele miniere in vederea elaborarii contractului colectiv de munca.

"Normal ar fi trebuit sa vina sa reclame la noi. Inginerii CFL din subteran oricum castiga aproape dublu fata de cei de la suprafata si acum care este diferenta intre ce lucreaza ei la front si ce lucreaza un miner care da cu tarnacopul? Nu stau nici 6 ore in subteran, dar totusi pe jumatate sunt indreptatiti.

Minerii nu vor avea salariile diminuate

O vom regla aceasta problema pentru ca tot suntem in discutii cu sindicatele. Cred ca s-a dorit acest lucru sa ii agite un pic pe oameni, pentru ca nu vedeti la niste unitati miniere sunt afisate doar propunerile noastre, desi negocierile cu sindicatele nu s-au terminat", afirma Jujan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#spor de front mineri, #taiere sporuri mineri , #minerit