Protest la mina Crucea, din Suceava: Sute de mineri s-au blocat in subteran

Joi, 02 August 2012, ora 14:14
3856 citiri
Protest la mina Crucea, din Suceava: Sute de mineri s-au blocat in subteran
Foto: goldfmromania.ro

Aproximativ 300 de mineri de la mina de uraniu Crucea, din judetul Suceava, s-au blocat in subteran, joi dimineata, fiind nemultumiti de faptul ca nu au ajuns la un acord cu conducerea companiei privind revendicarile salariale.

La negocierile de miercuri cu conducerea Companiei Nationale a Uraniului minerii au cerut cresterea salariului cu 30 la suta, cat si unele premii anuale. Minerii doreau ca aceasta crestere salariala sa fie aplicata imediat, insa Compania Nationala a Uraniului a anuntat ca, deocamdata, nu sunt bani suficienti pentru majorarea salariilor.

Minerii sustin ca salariile lor nu au mai crescut din 2009 si se plang si de conditiile grele de munca. Protestatarii s-au blocat in subteran joi dimineata, in jurul orei 8.30. Conducerea companiei le-a trimis apa si hrana.

Conducerea Companiei Nationale a Uraniului negociaza cu minerii

Conducerea sucursalei Suceava a Companiei Nationale a Uraniului se afla la mina si negociaza cu reprezentantii minerilor care protesteaza la mina Crucea, din cadrul Sucursalei Suceava.

"Compania Nationala a Uraniului intelege pe deplin revendicarile si nevoile minerilor privind cresterile salariale, insa are in vedere conditiile economice actuale si limitarile bugetare. Trebuie mentionat faptul ca CNU SA este la zi cu plata salariilor fata de angajatii sai si a facut permanent investitii pentru imbunatatirea securitatii si sanatatii la locul de munca", se arata intr-un comunicat al Companiei Nationale a Uraniului.

Miercuri, conducerea companiei a purtat o discutie cu minerii, finalizata cu reintoarcerea lucratorilor la locurile de munca. Ulterior, la ora 18.00, s-a declansat protestul spontan, care a continuat si joi, aflandu-se in mina aproximativ 300 de mineri.

"In conditiile in care zacamantul Crucea Botusana se afla in epuizare, conducerea companiei a fost permanent preocupata de problemele economice si sociale. Astfel, au fost facute demersuri pentru deschiderea unui nou zacamant in Carpatii Orientali. Minerilor care protesteaza le este asigurata apa si hrana. De asemenea, este asigurata protectia sanitara de catre o ambulanta trimisa de Prefectura Suceava si sunt supravegheati permanent de catre salvatorii minieri", se mai noteaza in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#mineri blocati mina Crucea, #mineri blocati subteran, #mineri revendicari salariale , #minerit