Sindicatele scot miercuri 50.000 de oameni in strada

Marti, 15 Martie 2011, ora 17:05
15816 citiri
Sindicatele scot miercuri 50.000 de oameni in strada
Foto: dohocampus.wordpress.com

Cele cinci mari confederatii sindicale sunt pregatite sa aduca miercuri in Capitala peste 50.000 de sindicalisti care sa isi manifeste direct nemultumirea fata de noul Cod al Muncii pe care Guvernul Boc si-a angajat raspunderea in Parlament.

Sindicalistii urmaresc astfel sa puna presiune pe toti senatorii si deputatii, indiferent ca sunt de la Putere sau din Opozitie, si sa ii determine sa voteze in favoarea motiunii de cenzura depusa de PSD, PNL si PC, intitulata "Codul Boc - salarii mici, somaj mare, firme falimentate".

Liderii confederatiilor sindicale, "Cartel ALFA", CNSLR - Fratia, Blocul National Sindical, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania si "Meridian", sunt hotarati sa aduca in Bucuresti zeci de mii de oameni.

Marius Petcu, liderul CNSLR Fratia a declarat pentru Ziare.com ca manifestarile de protest vor incepe la ora 12:00, in Piata Constitutiei, si vor dura pana in jurul orei 16:00. In ziua mitingului, traficul pe mai multe artere din zona protestului va fi restrictionat.

"Am convenit sa fie peste 50.000 de participanti, fiecare confederatie urmand sa asigure un minimum de 10.000. Noi avem 10.500 deja confirmati la aceasta ora si trecuti pe autocare, din Bucuresti si din cateva judete ale tarii", a declarat acesta.

Intrebat care crede ca sunt sansele de a-si atinge obiectivul propus, respingerea noului Cod al Muncii si caderea Guvernului, Marius Petcu a raspuns: "In primul rand am asigurat colegilor nostri un cadru de manifestare a nemultumirii. Sigur ca ne asteptam ca pe fondul acestei presiuni parlamentarii sa ia o decizie inteleapta si sa nu sustina acest Cod al Muncii, asta insemnand ca ramane in vigoare actualul cod si reluam negocierile, sigur, insotite de demisia guvernului.

Dar in situtia in care nu exista vointa politica pentru o astfel de abordare, atunci noi continuam actiunile de protest. Strangem semnaturi pentru declansarea grevei generale in perioada urmatoare, dar asta depinde foarte mult de gradul de aderare la aceasta actiune a membrilor nostri de sindicat".

Liderul CNSLR Fratia a precizat ca greva generala va fi declansata pana la sfarsitul lunii martie in cazul in care se vor strange semnaturile necesare.

"Pana la sfarsitul lunii martie, in mod normal ar trebui sa fie organizata pentru ca oamenii doar trebuie sa semneze pentru greva, mai ramane doar sa inregistram acest conflict", a anuntat Marius Petcu.

Opinii similare are si presedinte FSLI, vicepresedinte CSDR, Aurel Cornea. Acesta a declarat pentru Ziare.com ca noul Cod al Muncii contine articole care ii dezavantajeaza clar pe salariati, motiv pentru care ar trebui respins de Parlament.

"Este greu de spus daca vom avea succes. Noi speram sa se inteleaga odata ca Codul Muncii ar trebui negociat intre patroni si salariati, este o lege a partilor, in ultima instanta si ca sunt unele articole care defavorizeaza clar salariatii. In privinta grevei generale, noi am dat sa se stranga semnaturi, dar oamenii trebuie sa fie pregatiti, noi liderii suntem pregatiti intotdeauna, dar fara ei nu putem realiza nimic", a declarat Aurel Cornea pentru Ziare.com.

Motiunea de cenzura "Codul Boc - salarii mici, somaj mare, firme falimentate" a fost citita de saptamana trecuta in Parlament de fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu (PNL).

Motiunea de cenzura pe Codul Muncii a fost depusa - vezi ce contine

In textul motiunii se critica vehement faptul ca premierul Emil Boc a decis pentru a 11-a oara sa isi angajeze raspunderea pe un proiect de lege, ocolind dezbaterile parlamentare. De asemenea, specialistii PSD, PNL si PC prezinta la finalul textului motivele pentru care critica noul Cod al Muncii propus de Guvernul Boc.

Motiunea de cenzura pe Codul Muncii este semnata de 210 parlamentari PSD, PNL si PC, dar pentru daramarea guvernului sunt necesare 236 de voturi pe care Opozitia nu le are deocamdata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#miting sindicate Codul Muncii, #proteste sindicate 2011, #miting codul muncii , #miting
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
dar de ce nu duc 50.000 de oameni la munca ? de ce-i scot in strada ? ca sa faca ce ? capeteniile sindicale ce salarii au ? isi pot justifica averile ? au tupeu sa vorbeasca in numele "sindicatului" , dar nu au curaj sa traga o vocaliza despre justitie