A murit al saselea astronaut american care a pasit pe Luna

Sambata, 06 Februarie 2016, ora 12:17
3703 citiri
A murit al saselea astronaut american care a pasit pe Luna
Foto: space.com / NASA

Astronautul american Edgar Mitchell, unul dintre putinii oameni care au pasit pe Luna, a murit la varsta de 85 de ani, in Florida, a anuntat NASA vineri.

"Astronautul Edgar Mitchell, pilot al modulului lunar Apollo 14, a murit joi intr-un spital din West Palm Beach, Florida, in ajunul celei de-a 45-a aniversari a aselenizarii sale pe Luna", scrie Agentia spatiala americana intr-un comunicat citat de AFP.

"Edgar a fost unul dintre cei doisprezece barbati care au pasit pe Luna si a contribuit la schimbarea perceptiei pe care o avem despre locul nostru in univers", a comentat seful NASA, Charles Bolden, citat in comunicat.

Nascut in Texas la 17 septembrie 1930, Edgar Mitchell a murit dupa o scurta suferinta, a declarat familia lui pentru publicatia Palm Beach Post.

Edgar Mitchell a decolat de la centrul spatial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, la 31 ianuarie 1971, la bordul Apollo 14, devenind in cadrul acestui program al saselea astronaut care ajunge pe Luna. Insotit de Alan Shepard si Stuart Roosa, Edgar Mitchell a fost responsabil pentru pilotarea modulului lunar Antares, care a aselenizat pe craterul Fra Mauro de pe satelitul natural al Pamantului, la 5 februarie 1971.

Impreuna cu Alan Shepard, "primul american ajuns in spatiu", aminteste NASA, Edgar Mitchell a avut sarcina de a evalua suprafata lunara pentru a efectua teste de comunicare si a face fotografii.

Echipajul a prelevat peste 40 de kilograme de esantioane de sol lunar in timpul acestei misiuni care a batut mai multe recorduri la acea vreme: distanta cea mai lunga parcursa pe suprafata Lunii, cea mai grea sarcina transportata si cel mai lung timp petrecut pe Luna - 33 de ore, subliniaza NASA.

Cei doi astronauti au fost, de asemenea, primii care au retransmis imagini color televizate de pe Luna.

Misiunea s-a incheiat cu succes la 9 februarie 1971 si a fost singurul zbor in spatiu al lui Edgar Mitchell din cariera sa.Edgar Mitchell era ultimul in viata dintre membrii misiunii Apollo 14. Stuart Roosa a murit in 1994, iar Alan Shepard in 1998.

Mitchell a parasit NASA in 1972, inainte de a infiinta in 1973 Institutul de stiinte noetice, menit sa studieze in special "puterile constiintei, fenomene care nu se incadreaza neaparat in modele stiintifice conventionale, dar pastrand rigoarea stiintifica", potrivit organizatiei.

Autor al mai multor carti, opiniile sale au fost uneori controversate, mai ales atunci cand a spus ca, in opinia sa, unele obiecte zburatoare neidentificate ar putea apartine unor vizitatori de pe alte planete.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Edgar Mitchell murit, #astronaut pasit Luna murit , #morti