Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

A murit Corneliu Turianu, fostul judecator care a incercat sa il impiedice pe Iliescu sa candideze a treia oara

Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 16:09
7139 citiri
A murit Corneliu Turianu, fostul judecator care a incercat sa il impiedice pe Iliescu sa candideze a treia oara
Foto: Facebook / Corneliu Turianu

Corneliu Turianu (76 de ani), fostul presedinte al Tribunalului Bucuresti care s-a opus ca Ion Iliescu sa mai candideze a treia oara la presedintia Romaniei si membru de 10 ani in CNSAS, a incetat din viata, luni, la Spitalul Elias.

Fostul judecator a decedat in urma unui stop cardio-respirator, informeaza News.ro.

"Noi, toti cei care am avut privilegiul de a lucra cu domnul Corneliu Turianu il vom purta in amintire ca model de om si de profesionalism. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii transmite condoleante familiei indurerate si exprima profunda compasiune pentru pierderea suferita. Dumnezeu sa il odihneasca in pace!", se arata intr-un comunicat remis presei de CNSAS.

Corneliu Turianu s-a nascut pe 20 august 1940, in Negreni, judetul Olt. Cea mai mare parte a carierei sale a fost dedicata magistraturii.

A absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti in 1966, iar in 1985 a obtinut titlul de doctor in drept. A predat la mai multe universitati de renume din Bucuresti si a scris peste 82 de carti si mai mult de 200 de articole.

In 1994, in calitate de presedinte al Tribunalului Bucuresti, a emis o hotarare prin care i se interzicea lui Ion Iliescu sa candideze pentru a treia oara la functia de presedinte. Iliescu fusese deja ales presedinte in 1990 si in 1992, iar legea interzice ca o persoana sa ocupe cea mai inalta functie in stat mai mult de doua mandate. Ion Iliescu s-a prevalat atunci de faptul ca primul mandat a fost obtinut ca urmare a unor alegeri organizate in pripa, dupa Revolutie, si nu a durat decat doi ani.

Dupa ce a dat aceasta decizie, Corneliu Turianu a fost demis de ministrul Justitiei de atunci, Petre Ninosu, fapt ce a declansat un scandal international. Doi raportori ai Consiliului European au venit atunci la Bucuresti pentru a semnala abuzul comis impotriva unui magistrat.

In 2006, Corneliu Turianu a fost ales presedinte al CNSAS, alegerea sa fiind contestata de Constantin Ticu Dumitrescu, care a sustinut ca noul presedinte a fost impus de Traian Basescu si va impiedica deconspirarea fostei Securitati. Scandalul a fost aplanat prin alegerea unui nou presedinte, in persoana lui Claudiu Secasiu.

Conflict cu un consilier al lui Iohannis

Corneliu Turianu a fost implicat si intr-un conflict deschis cu fratii Andrei si Alexandru Muraru, primul consilier al presedintelui Klaus Iohannis si cel de-al doilea vicepresedinte al PNL Iasi.

In urma cu o luna, Judecatoria Sectorului 5 a decis sa admita plangerea lui Corneliu Turianu fata de ordonanta de clasare si sa redeschida cercetarea "in rem", intr-un dosar in care cei doi frati erau acuzati de santaj si folosire de informatii ce nu sunt destinate publicarii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, informeaza News.ro.

Andrei Muraru a scris atunci pe Facebook ca nu este acuzat de nimic.

"Informatia vehiculata astazi (sambata - n.red.) in mass-media potrivit careia as fi acuzat intr-un dosar penal este complet falsa. Nu am nicio calitate in niciun dosar penal, nici de suspect, nici de invinuit. Este vorba despre o cercetare 'in rem', deschisa ca urmare a plangerilor repetate depuse de un individ de cativa ani de zile, pentru care Parchetul a constatat in doua randuri ca nu exista nicio fapta penala", a scrie Andrei Muraru, pe Facebook.

In iulie 2016, Corneliu Turianu declara, intr-o emisiune televizata, ca a cerut la Ministerul Justitiei dosarul sau profesional, de unde ar fi aflat lucruri stupefiante.

"Dupa un control atent, Ministerul de Justitie, prin Corpul de control, a stabilit ca dosarul meu a disparut din arhiva Ministerului de Justitie. A mai constatat ca au disparut inca 16 dosare ale fostilor ministri, ale unor judecatori, al domnului Valeriu Stoica...

Atunci am aflat cu stupoare, in urma cercetarilor Corpului de control, ca cel care a luat dosarele din Ministerul de Justitie este Muraru Alexandru, fratele geaman al lui Andrei Muraru, actualul consilier al presedintelui. Ce a facut cu ele? I le-a dat fratelui sa santajeze. A rezultat ca, pana la urma, dumnealui a vrut sa-si introduca fratele la CNSAS", a declarat Turianu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Corneliu Turianu murit , #morti