A murit Eva Mozes Kor, o romanca supravietuitoare a experimentelor lui Mengele

Vineri, 05 Iulie 2019, ora 09:21
9565 citiri
A murit Eva Mozes Kor, o romanca supravietuitoare a experimentelor lui Mengele
Foto: Foto: CANDLES Holocaust Museum and Education Center

Eva Mozes Kor, romanca supravietuitoare a experimentelor facute pe gemeni de doctorul german Mengele, a murit, joi, in timpul unei vizite la Cracovia, potrivit anuntului facut pe site-ul muzeul fondat chiar de ea - CANDLES Holocaust Museum and Education Center.

"Suntem profund indurerati sa anuntam trecerea in eternitate a Evei Kor, supravietuitoare a Holocaustului, avocat al iertarii si fondator al Muzeului Holocaustului si Centrului Educational CANDLES.

Eva a murit linistita astazi, 4 iulie, la ora 7:10 - ora locala a Cracoviei, in timpul excursiei anuale CANDLES in Polonia.

In cei 85 de ani pe care i-a trait, Eva Kor a marcat vietile a sute de mii de oameni, prin mesajul ei de a depasi tragedia, de a gasi iertarea si vindecarea", se arata pe pagina muzeului infiintat in 1984 de Eva Mozes Kor, in memoria copiilor care au murit sau au supravietuit experimentelor de la Auschwitz.

Originara din Port, judetul Salaj, Eva Mozes Kor a revenit in satul natal abia in 2014, la sapte decenii de la deportarea sa, alaturi de intreaga familie, in lagarul de la Auschwitz, prilej cu care a revazut locurile unde a copilarit, in fata locului unde s-a aflat casa familiei sale fiind montate cinci placute Stolpersteine, in cadrul unui proiect de comemorare a victimelor nazismului.

Ea a revenit in Salaj in octombrie 2018, prilej cu care a rememorat, la Muzeul Memorial al Holocaustului din Simleu Silvaniei, in fata a peste 100 de elevi si profesori din localitate, o parte din experientele traumatizante traite in lagarul de concentrare, impartasind totodata celor prezenti invatamintele pe care le-a tras dupa peste opt decenii de existenta.

"Iertati-va dusmanul. Asta va va elibera. I-am iertat pe toti cei care m-au ranit: Hitler, Mengele si toti ceilalti. Nu pentru ca ei meritau acest lucru, ci pentru ca eu meritam acest lucru. Si sunt convinsa ca fiecare om de pe planeta aceasta are dreptul uman si legal de a fi fericit si vindecat de orice durere. Iertarea nu este pentru cei care au comis rau, ci este pentru cei care au avut de suferit", i-a indemnat atunci, pe cei prezenti, supravietuitoarea Holocaustului.

Eva si sora ei geamana, Miriam, s-au nascut in 1934 in satul Port, in singura familia de evrei din localitate. Membrii familiei sale, respectiv cele doua surori gemene si inca doua fete, alaturi de parinti, au fost deportati in 1944 la Auschwitz.

Exceptand gemenele, familia Mozes a fost exterminata in lagarul de concentrare german, Eva si Miriam fiind lasate in viata pentru a fi supuse, de catre medicul Mengele, alaturi de alte 1.500 de perechi de gemeni, la experimente genetice.

Gemenele au fost eliberate din lagar de catre armata rusa in ianuarie 1945. Miriam a murit in anul 1993, din cauza unei forme rare de cancer, pe care Eva o atribuie experimentelor facute de doctorul Mengele. Eva s-a casatorit in 1960 cu Michael Kor, si el supravietuitor al Holocaustului, alaturi de care s-a mutat in SUA, devenind cetatean american.

"Temele vietii Evei sunt evidente. Putem depasi greutatile si tragediile. Iertarea ne poate ajuta sa ne vindecam. Si toata lumea are puterea si responsabilitatea de a face aceasta lume mai buna. Speram ca povestea Evei continua sa schimbe viata celor care o asculta multi ani de acum incolo", se mai arata pe pagina muzeului CANDLES.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Eva Mozes Kor murit, #Eva Mozes Kor moarta , #morti