A murit Margareta Pogonat: Colegii sai de scena, in doliu - "A fost un model"

Luni, 12 Mai 2014, ora 17:23
7834 citiri
A murit Margareta Pogonat: Colegii sai de scena, in doliu - "A fost un model"

Actrita Margareta Pogonat a murit duminica, la varsta de 81 de ani, din cauza unui cancer, a declarat Anca Rusescu, fiica artistei.

Fiica artistei a mai declarat ca trupul neinsufletit al acesteia va fi depus la capela cimitirului Iancu Nou din Bucuresti, iar inmormantarea va avea loc marti, la ora 12.00.

Toti cei care vor sa ii aduca un ultim omagiu pot merge marti, inainte de inmormantare, la capela cimitirului.

Cine a fost Margareta Pogonat

Margareta Pogonat s-a nascut pe 6 martie 1933, la Iasi, mama sa fiind actrita, iar tatal sau, om politic.

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti in anul 1959, la clasa profesorului Alexandru Finti, dupa care si-a facut debutul in spectacolul de teatru "Doua lozuri", in care a jucat impreuna cu Grigore Vasiliu Birlic.

La inceput a colaborat cu Teatrul de Stat din Botosani, Teatrul National din Iasi si Teatrul de Stat din Ploiesti.

Din 1974 si pana in 1998, cand s-a pensionat, Margareta Pogonat a jucat doar pe scena Teatrului Nottara din Bucuresti, in piese precum "Patru lacrimi", "Oameni feluriti", "Sentimente si naftalina" si "Omul care face minuni".

In cinematografie a debutat in anul 1957, cu rolul din filmul "Pasarea furtunii", alaturi de Mircea Albulescu, Stefan Ciubotarasu, Paul Sava, Costache Antoniu si Fory Etterle. A mai jucat in filme precum "Doua lozuri" (1957), "Lumina de iulie" (1963), "Meandre" (1966), "Legenda" (1968), "Tinerete fara batranete" (1968), "Pope Joan" (1972), "Zestrea" (1972) si "Trei scrisori secrete" (1974).

In 1975, Margareta Pogonat a jucat in filmul "Actorul si salbaticii", de Manole Marcus, distins cu doua premii ale Asociatiei Cineastilor din Romania. A mai jucat si in "Gloria nu canta" (1976), "Regasirea" (1977), "Clipa" (1979), "Visul unei nopti de iarna" (teatru TV, 1980), in serialul "Lumini si umbre" (1993), "Gaitele" (1993), "Binecuvantata fii, inchisoare" (2002), serialul "Cuscrele" (2005) si "Margo" (2006).

Margareta Pogonat a lucrat si ca regizor, punand in scena spectacole precum "Cineva are sa vina" (de Jon Fosse), "Caii la fereastra" (de Matei Visniec) si "Gustul mierii" (de Shelagh Delaney).

De asemenea, a predat actoria la universitate.

In 2009, Margareta Pogonat a primit premiul UNITER pentru intreaga activitate.

In 1967, a primit medalia Meritul Cultural clasa I, "pentru merite in domeniul artei dramatice".

Modelul din adolescenta al Florinei Cercel si partenera extraordinara a lui Florin Zamfirescu

Uniunea Teatrala din Romania (UNITER) "isi exprima profunda tristete la disparitia actritei Margareta Pogonat-Caliopi", care a murit duminica, la varsta de 81 de ani, din cauza unui cancer, se arata intr-un comunicat.

Actorul Florin Zamfirescu a declarat, luni, ca Margareta Pogonat, care a murit duminica, la varsta de 81 de ani, din cauza unui cancer, a fost o actrita de o "modestie rar intalnita" si o "partenera extraordinara".

"A mai pierit o doamna a teatrului si filmului romanesc", a declarat Florin Zamfirescu. Acesta a precizat ca Margareta Pogonat a fost o "actrita de o modestie rar intalnita si o partenera extraordinara".

Actrita Florina Cercel a declarat, luni, ca Margareta Pogonat, care a incetat din viata duminica, la varsta de 81 de ani, i-a fost un model, afirmand ca "a fost o actrita extraordinar de talentata si frumoasa, care i-a impresionat primii ani de adolescenta".

"O actrita extraordinar de talentata si frumoasa, care mi-a impresionat primii ani de adolescenta", a declarat Florina Cercel.

De asemenea, acesta a povestit despre spectacolele de teatru in care a vazut-o pe Margareta Pogonat, de la Teatrul de Stat din Botosani. "Pot sa spun ca mi-a fost un model (...), dar eram fascinata si indragostita de aceasta minunata si frumoasa actrita", a completat Florina Cercel.

"Imi pare atat de rau ca Margareta nu mai este. Cala. Cala, asa i se spunea, asa era alintata", a mai spus Florina Cercel.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Margareta Pogonat murit, #actrita murit cancer, #Margareta Pogonat actrita , #morti