A murit Olga Tudorache

Miercuri, 18 Octombrie 2017, ora 07:32
16282 citiri
A murit Olga Tudorache
Foto: Arhiva Hepta.ro

Actrita Olga Tudorache, in varsta de 88 de ani, a murit.

Informatia a fost anuntata de actorul Florin Calinescu si medicul Monica Pop, si confirmata de Spitalul Elias intr-un comunicat de presa.

"Romani, a murit OLGA TUDORACHE...! O ARTISTA cat pamantul asta! Profesoara mea, mama mea!", a scris pe Facebook Florin Calinescu.

"Telefonul a sunat din nou in noapte. (...) Doamna Olga Tudorache a plecat...Regret din suflet! Am tot sperat...", a scris la randul sau pe Facebook medicul Monica Pop.

"Cu adanca parere de rau, Spitalul Universitar de Urgenta Elias anunta trecerea in nefiinta a celei care a fost o Mare Doamna a Teatrului Romanesc, doamna Olga Tudorache. Dansa s-a stins in liniste in Sectia de Terapie Intensiva a spitalului, in cursul noptii dinspre 17 spre 18 octombrie 2017. Dumnezeu sa o aiba in paza!", se arata in comunicatul Spitalului Elias.

Olga Tudorache fusese internata la Spitalul Elias din Capitala pe 9 octombrie, iar apoi a fost transferata la Terapie Intensiva.

Olga Tudorache s-a nascut pe 11 octombrie 1929, in comuna Oituz, din judetul Bacau.

In 1951, a absolvit Institutul de Teatru.

A fost imediat angajata la Teatrul Tineretului din Bucuresti, unde si-a desfasurat activitatea neintrerupt pana in 1966, cand teatrul a fuzionat cu Teatrul Nottara. La noul teatru, Teatrul Mic, a ramas angajata pana in 1978.

Din 1976 a fost conferentiar universitar la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale, la catedra de actorie, iar din 1978 cu functia de baza aici. Din 1990 a devenit profesor universitar. A avut sase promotii de actori, pana la pensionare (1997). Retragerea efectiva din invatamant a avut loc in anul 2000.

Pe langa teatru, Olga Tudorache a jucat si in numeroase filme, printre care "Haiducii" (1960), "Tudor" (1962), "Rapirea fecioarelor" (1967), "Razbunarea haiducilor" (1968), "Mihai Viteazul" (1970), "Profetul, aurul si ardelenii" (1978), "Bietul Ioanide" (1979), "Domnisoara Aurica" (1986), "Tusea si Junghiul" (1990) si "Drumul cainilor" (1991), "Balanta" (1991), "Femeia in rosu" (1977).

In 2001, Olga Tudorache a fost decorata de presedintele Romaniei cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Mare Ofiter.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#murit Olga Tudorache , #morti