A murit regizorul Geo Saizescu

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 23:25
11428 citiri
A murit regizorul Geo Saizescu

Regizorul Geo Saizescu a murit luni seara, la varsta de 81 de ani, din cauza unor grave probleme pulmonare. El s-a nascut la 14 noiembrie 1932, in comuna Prisaceaua, judetul Mehedinti.

Colegii de breasla ai lui Geo Saizescu si-au exprimat regretul fata de moartea cineastului, laudand insa pasiunea cu care acesta isi facea meseria.

"Ne-am cunoscut la institutul de teatru. Nu am crezut ca o sa fim impreuna intr-un film. Nu-mi vine sa cred. A murit un regizor, un iubitor de oameni, un regizor care statea tot timpul de vorba cu actorii. A facut institutul privat de teatru de la Hyperion si a continuat sa vina chiar daca nu a mai fost platit", a declarat Sebastian Papaiani, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

La randul sau, Ion Besoiu a povestit ca Geo Saizescu a fost iubit de ceilalti actori.

"A fost un om iubit de actori, permanent cu zambetul pe buze, permanent cu gluma, crea stare de relaxare in toate momentele de munca (...) si regret imens ca nu am stiut ca a fost bolnav", a declarat actorul Ion Besoiu.

Si Irina Margareta Nistor a vorbit despre pasiunea cu care regizorul si actorul isi facea meseria.

"A reusit in primul rand sa transpuna niste opere scrise, ceea ce nu a fost la indemana oricui. Fara indoiala, 'Pacala' a fost unul din cele mai iubite filme ale sale la care a tinut extrem de mult. A facut insa filme extrem de diferite si avea o placere deosebita sa joace in propriile filme, dovedea o iubire nesfarsita pentru meserie", a spus criticul de film.

"Pentru mine a picat disparitia lui Geo exact ca un trasnet. Eu am lucrat mult cu el, am facult multe filme, am invatat meserie de la el. Era de o delicatete, de o finete... de la el trebuia sa furi printre randuri ce voia sa spuna. Este o mare pierdere pentru noi si pentru intreaga tara. Imi pare extrem de rau ca s-a stins. Era atat de dulce, de fermecator, iti dadea atata incredere in tine... Era o persoana rara", a precizat si actrita Rodica Popescu-Bitanescu, intr-o interventie la Realitatea Tv.

Cine a fost Geo Saizescu

Primul film regizat de Geo Saizescu a fost "Aventurile bravului soldat Svejk" (1956). In 1958 a scris scenariul si a regizat filmul "Doi vecini". Au urmat: "Un suras in plina vara", (1963), "Dragoste la zero grade" (1964), "La portile pamantului" (1965), "Balul de sambata seara", (1968), "Asta seara dansam in familie" (1972), "Pacala" (1973), "Eu, Tu si Ovidiu" (1977), "Santaj" (1980), "Grabeste-te incet " (1981), "Secretul lui Bachus" (1983), "Sosesc pasarile calatoare" (1984), "Secretul lui Nemesis" (1986), "Harababura" (1990) etc.

Geo Saizescu nu s-a remarcat doar ca regizor, ci si ca actor film. Primul rol intr-o pelicula regizorul l-a jucat chiar in propriul sau film, "Asta seara dansam in familie".

Geo Saizescu era casatorit si avea un fiu regizor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#murit regizorul Geo Saizescu, #Geo Saizescu murit , #morti