Ziare.com

A murit sculptorul Mircea Spataru

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 19:20

   

A murit sculptorul Mircea Spataru
Sculptorul si profesorul universitar Mircea Spataru a murit in noaptea de 31 august la Cluj, a anuntat, joi, biroul de presa al Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR) din Capitala.

"Muzeul National al Literaturii Romane, al carui prieten a fost sculptorul Mircea Spataru, prezinta condoleante doamnei Ana Lupas, familiei, intregii noastre comunitati artistice", se arata intr-un comunicat.

Personalitate marcanta si expresiva a sculpturii romanesti contemporane, Spataru a reinventat sugestii din sculptura moderna (Rodin, Paciurea, Anghel s.a.), creand o opera a sa, inconfundabila prin gramatica, prin nobletea si eleganta formelor.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat ca Mircea Spataru a fost un "spiritus rector, care va reverbera profund in arta romaneasca viitoare".

"Marele artist Mircea Spataru a parasit aceasta lume. Violenta, brusca, neasteptata, vestea incremeneste agitatia cotidiana intr-un stop-cadru tulburator. Si, iata, sfasierea lui Iuliu Maniu, mainile lui Nicolae Balcescu sau pasul hotarat al lui Charles de Gaulle capata alte si alte intelesuri in peisajul de toamna al Bucurestiului.

Mircea Spataru a fost un artist exceptional, a carui arta a exprimat deopotriva spiritul vremurilor, dar si o meditatie, ridicata peste timp si peste trecatoarele mode, asupra destinului omului. Dascal a numeroase generatii de artisti, Mircea Spataru a fost un spiritus rector al carui profil, cu siguranta, va reverbera profund in arta romaneasca viitoare. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!", a declarat Kelemen, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

In Bucurestiul contemporan, in puncte urbanistice cheie, monumentele publice, semnate de artist, efigiile lui Maniu, Balcescu, De Gaulle exprima in viziunea originala ce-i poarta marca, Spirit si Gratie, in asteptarea unor trecatori avizati si mai sensibili.

De la Ion Frunzetti si Dan Haulica, la Ioana Vlasiu si Aurelia Mocanu, criticii de arta au inregistrat evolutia decantata a operei si profilul energic al acestei personalitati.

Nascut la Epureni, judetul Vaslui, la 27 iulie 1937, Mircea Spataru s-a format pentru inceput la Cluj, la Institutul de Arte Plastice "Ioan Andreescu" (absolvent promotia 1962, profesor Kos Andras).

Descoperit si sprijinit de marele istoric de arta si estetician Giulio Carlo Argan, Spataru si-a perfectionat studiile la Roma (1964), fiind apoi cooptat intre cadrele didactice ale institutului clujean de belle arte.

Stabilit la Bucuresti in 1987, devine in 1990 rector al reinnoitei Academii de Arta (transformata in 1997 in Universitate) a carei conducere o va asigura cu vie inteligenta si cu har, cu o energie imbatabila, pana in 2004.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1762 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dumnezeu sa-l ierte !

Unii emigreaza altii se duc si uite asa dispare "tezaurul" Romaniei !

Romanie unde te duci ?!

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor