A murit sotul Anei Blandiana, scriitorul Romulus Rusan

Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 12:15
8611 citiri
A murit sotul Anei Blandiana, scriitorul Romulus Rusan
Foto: Arhiva Ziare.com

Scriitorul Romulus Rusan, sotul Anei Blandiana, a murit vineri dimineata.

"Nu credeam sa invat sa anunt vreodata moartea sotului meu ROMULUS RUSAN (1935-2016), omul pe care l-am iubit mai mult de o jumatate de secol si fara dragostea caruia cu siguranta nu as fi supravietuit", a scris Ana Blandiana pe Facebook.

Scriitorul Mihai Sora a transmis un mesaj de condoleante pe pagina sa de Facebook.

"Dragilor,

a mai plecat un om bun: Romulus Rusan.

Ma leaga atatea amintiri de el si de Ana Blandiana, de tot ce a insemnat rostirea adevarului in tulburii ani '90, de Memorialul intemeiat la Sighet, de toata impreuna faptuirea lor... - Cand am scris acest cuvant pentru prima oara, in urma cu mai bine de patruzeci de ani, el trimitea si la cuplul acesta armonios, puternic si demn.

Romi Rusan avea un fel cu totul deosebit de a-si duce calmul si curatia printre oameni, o liniste a lui, iradianta si nobila, pe care nu am intalnit-o de multe ori si care nu-i este data decat omului-inger", a scris Mihai Sora.

Scriitorul a povestit o intamplare emotionanta de la cutremurul din 1977.

"La cutremurul din 1977, blocul in care locuiau Ana Blandiana si Romulus Rusan s-a prabusit; avea noua etaje si era asa-numitul 'bloc al scriitorilor'. Atunci au disparut Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Anatol Baconsky, Mihai Gafita si altii. In seara aceea, eram invitat la prietenul meu Milo Petroveanu. Si nu m-am dus. Blandiana nu era acasa. Romulus Rusan a fost singurul supravietuitor. Asa a lasat bunul Dumnezeu: ca omul acesta sa traiasca", a notat Sora.

"Zilele urmatoare vor fi foarte grele pentru Ana Blandiana si trebuie s-o sprijiniti cu gandurile voastre calde si blande. Drum bun, dragul meu Romi", a incheiat scriitorul.

Romulus Rusan va fi inmormantat, duminica, la cimitirul Bellu. Cei care doresc sa-i aduca un omagiu pot veni la capela Cimitirului Bellu, incepand de sambata dimineata, a anuntat Fundatia Academia Civica - Memorialul Sighet.

Romulus Rusan, nascut in 1935 la Alba Iulia, a fost si director in cadrul Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei si a condus Centrul International Pentru Studiul Comunismului.

Rusan a fondat organizatia neguvernamentala Alianta Civica.

Printre cartile sale cunoscute se numara "America ogarului cenusiu"; "Raul ascuns", "Convorbiri subiective", in colaborare cu Ana Blandiana; "La inceput n-a fost cuvantul" sau "O zi de toamna, candva...".

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Romulus Rusan murit, #scriitorul Romulus Rusan murit , #morti