Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

A murit ultimul pilot de bombardier Dambuster din Al Doilea Razboi Mondial

Miercuri, 05 August 2015, ora 08:46
4509 citiri
A murit ultimul pilot de bombardier Dambuster din Al Doilea Razboi Mondial
Foto: Hepta.ro

Ultimul pilot supravietuitor al legendarului bombardier Dambuster, folosit de fortele aeriene britanice in Al Doilea Razboi Mondial, a murit la varsta de 96 de ani, in tara nativa Noua Zeelanda.

"Cunoscutul pilot de Dambuster Les Munro a murit noaptea trecuta (luni - n.red), dupa ce a fost internat in spital cu probleme cardiace. Atat de trist. A fost un om maret", au scris marti pe Facebook reprezentantii Asociatiei pilotilor de bombardiere din Noua Zeelanda, in care Munro era membru, relateaza CNN.

Noi imagini dramatice ale unui bombardament din Al Doilea Razboi Mondial (Video)

Les Munro a luptat in Escadrila 617 si a fost implicat in Operatiunea Pedeapsa - una dintre cele mai indraznete misiuni din Al Doilea Razboi Mondial, cand trupele RAF (Royal Air Force) au atacat trei baraje cruciale generatoare de energie, Sorpe, Mohne si Edersee, din zona industriala Ruhr a Germaniei.

In timp ce zbura spre barajul Sorpe, pe 16 mai 1943, avionul Lancaster Dambuster pe care il pilota Munro a fost avariat si fortat sa se intoarca din drum. Apropierea de Sorpe a fost extrem de dificila, iar bombardierele ramase au reusit sa provoace putine pagube acestui dig. In schimb, Mohne si Edersee au fost lovite si avariate puternic.

Inundatiile produse au facut prapad in zona, unde fabrici, centrale electrice, drumuri si poduri feroviare au fost distruse.

Top 10 atacuri aeriene care au socat lumea (I)

Drept urmare, germanii s-au vazut nevoiti sa trimita zeci de mii de muncitori in zona pentru a repara stricaciunile, inclusiv 7.000 de municitori care lucrau la Zidul Atlanticului, un sistem de aparare construit de nazisti, miscare ce a avut efecte cruciale in anul urmator, in timpul Debarcarii din Normandia, invazia care a marcat inceputul sfarsitului celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

In raidul din Germania 53 din 133 de militari si-au pierdut viata, iar opt avioane au fost pierdute. Misiunea a fost ulterior ecranizata in filmul "The Dambusters".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#pilot Dambuster murit, #ultim pilot Dambuster murit , #morti