A murit un artist roman: A cantat pe marile scene ale lumii (Video)

Duminica, 15 Februarie 2015, ora 15:47
10925 citiri
A murit un artist roman: A cantat pe marile scene ale lumii (Video)
Foto: Opera Nationala Bucuresti

Tenorul roman Octavian Naghiu a murit, sambata seara, in urma unui stop cardiac. El a incantat cu vocea lui spectatorii de pe marile scene ale lumii, inclusiv cele de la Bucuresti, Zurich, Viena, Paris si Ierusalim.

Vestea tragica a fost facuta public de reprezentantii Operei Nationale din Capitala, arata un comunicat remis Ziare.com.

Octavian Naghiu avea 81 de ani, fiind cunoscut pentru rolurile "Otello", "Ducele", "Rodolfo", "Cavaradossi", "Edgardo", "Riccardo" sau "Radames", care i-au adus atat aprecierea publicului cat si a criticilor de specialitate.

Scurta biografie

Nascut pe 15 martie 1933 in satul Rucar, el a inceput sa cante de mic la biserica unde tatal lui slujea ca preot. Dupa absolvirea liceului, s-a inscris la Consevatorul din Bucuresti, unde l-a cunoscut pe tenorul Ion Pisso, aceasta intilnire marcandu-i cariera.

Dupa terminarea Conservatorului, a inceput colaborarea cu Teatrul de Opereta, unde a ocupat postul de prim-contrabasist. Debutul sau pe scena teatrului alaturi de tenorul Ion Dacian s-a bucurat de un mare succes si, dupa mai multe aparitii in diverse operete, Octavian Naghiu este invitat sa participe la un concurs al Operei din Bucuresti.

El reuseste sa castige aceasta competitie si devine coleg de scena cu interpreti precum Petre Stefanescu Goanga, Mihail Arnautu, Nicolae Herlea, Dan Iordachescu sau Octav Enigarescu.

La Opera din Bucuresti, el interpreteaza cu mare succes roluri din opere binecunoscute compuse de Verdi, Puccini sau Donizetti.

In anul 1965, cantaretul de opera este arestat de catre regimul comunist. Doi ani mai tarziu, a pleacat din tara pentru a canta pe scenele din Germania, dar si la Opera din Zurich (Elvetia).

La doar 33 de ani si-a facut debutul pe scena Metropolitan Opera, in spectacolul "Tosca" de G. Puccini. Au urmat numeroase aparitii la Metropolitan Opera, dar si multe invitatii pentru a interpreta roluri memorabile la Operele din Zurich, Paris, Ierusalim, Wiesbaden, Duseldorf, Hanovra, Bremen, Koln, Leipzig, Mainz sau Duisburg.

Viata dupa caderea comunismului

Dupa anul 1990 a fost invitat sa fie colaborator permanent al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, a cantat la Bucuresti, Timisoara, Iasi si a predat lectii de canto studentilor de la Academia de Arte din Iasi.

A fost decorat cu medalia jubiliara "Manastirea Neamt 1497-1997- aniversare Mondiala UNESCO", a fost distinis cu titlul "Doctor Honoris Causa" de catre Universitatea de Arte "George Enescu" din Iasi, iar anul trecut a primit Ordinul "Meritul Cultural" - in grad de Comandor.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Octavian Naghiu murit, #tenor roman murit, #cantaret roman murit , #morti