A murit unul dintre marii creatori ai filmului romanesc

Joi, 06 August 2015, ora 18:17
5262 citiri
A murit unul dintre marii creatori ai filmului romanesc
Foto: Captura YouTube/Pe malul stang al Dunarii albastre

Regizoarea si scenarista Malvina Ursianu a decedat miercuri noaptea, la varsta de 88 de ani, presedintele Uniunii Cineastilor din Romania, Laurentiu Damian, declarand ca aceasta a fost o personalitate marcanta a lumii cineastilor.

"Din pacate s-a stins din viata unul din marii creatori ai filmului romanesc, si as indrazni sa spun si al filmului european. E vorba de o personalitate marcanta a lumii cineastilor, cu o creatie care justifica pe deplin ceea ce numim noi autorul total de film", a spus Laurentiu Damian.

El a spus ca in urma disparitiei regizoarei "va ramane un gol" in lumea cineastilor.

O actrita respectata a murit la 94 de ani - A jucat cu Sidney Poitier

"Dincolo de golul care ramane cred ca o data cu plecarea doamnei Malvina Ursianu, vom regreta nu numai un mare cineast, vom regreta un mod de a fi, vom regreta un mod aristocratic, vom regreta un mod elegant de a vorbi despre cinema, de a vorbi despre colegi, de a vorbi despre intreaga noastra cinematografie. Cred ca modelul Malvina Ursianu ar trebui, chiar incepand din acest moment al disparitiei ei, sa fie urmat de multi dintre tinerii cineasti", a mai spus presedintele UCIN.

El a amintit despre debutul regizoarei cu filmul "Gioconda fara suras", dar si despre cativa dintre actorii care au fost promovati in aceasta pelicula - Cornel Coman, Silvia Popovici, Gina Patrichi, George Motoi.

"As vrea sa va mai spun ca inca de la debut, adica de la acel 'Gioconda fara suras', desi debutul Malvinei a fost acela cu un film de care foarte putina lume stie, e vorba de 'Bijuterii de familie', film care a ramas neterminat pentru ca oamenii din cenzura stalinista au avut o interventie brutala in viata acestei creatoare si in viata acestei regizoare. Dar filmul de referinta pe care-l putem socoti de debut a fost acel 'Gioconda fara suras', cu debutul Silviei Popovici intr-un rol foarte interesant", a afirmat Damian.

Malvina Ursianu va fi inmormantata sambata, la Cimitirul Bellu din Bucuresti, detaliile urmand sa fie anuntate ulterior, a precizat Laurentiu Damian.

Regizoarea si scenarista Malvina Ursianu s-a nascut in comuna Gusoeni din judetul Valcea, pe 19 iunie 1927.

Printre filmele scrise si regizate de ea se numara "Bijuterii de familie" (1957), "Gioconda fara suras" (1967), "Intoarcerea lui Voda Lapusneanu" (1980), "Pe malul stang al Dunarii albastre" (1983), "O lumina la etajul zece" (1984), "Figurantii" (1987), "Ce lume vesela..." (2003).

In anul 2000, a fost decorata de presedintele Emil Constantinescu cu Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Cavaler, "pentru realizari artistice remarcabile si pentru promovarea culturii", iar in 2003 i s-a decernat premiul special al juriului la gala Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN) pentru filmul "Ce lume vesela".

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#murit Malvina Ur ianu, #Malvina Ur ianu deces, #Malvina Ur ianu filme , #morti