A murit Zaha Hadid, cea mai cunoscuta femeie-arhitect din lume

Joi, 31 Martie 2016, ora 21:00
7283 citiri
A murit Zaha Hadid, cea mai cunoscuta femeie-arhitect din lume
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Arhitecta britanico-irakiana Zaha Hadid, o personalitate a arhitecturii moderne, a murit la varsta de 65 de ani, in urma unei crize cardiace.

"Cu multa tristete, va informam ca Zaha Hadid a murit, brusc, la Miami, in primele ore ale diminetii zilei de joi", a anuntat intr-un comunicat de presa cabinetul de arhitectura condus de Zaha Hadid, informeaza publicatia Le Monde, citata de News.ro.

"A contractat o bronsita la inceputul acestei saptamani si a suferit un infarct, brusc, in timp ce era tratata in spital", precizeaza acelasi comunicat.

Figura majora a arhitecturii, Zaha Hadid a fost prima femeie din lume care a castigat premiul Pritzker - supranumit "Nobelul arhitecturii" - in anul 2004.

In 2015, celebra arhitecta a primit prestigioasa medalie decernata de Institutul regal al arhitectilor britanici (RIBA). "Zaha Hadid este o forta formidabila si influenta pe scara mondiala in domeniul arhitecturii. Creatia sa este extrem de experimentala, riguroasa si exigenta", a declarat cu acel prilej Jane Duncan, presedintele RIBA.

Printre cele mai marcante realizari ale sale se afla MAXXI, Muzeul National de Arte ale secolului al XXI-lea din Roma, dar si London Aquatics Centre, piscina in care au avut loc competitiile de natatie din timpul Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.

A construit si trambulina pentru sarituri cu schiurile din Innsbruck, in Austria, Opera Canton din China, Opera Cardiff din Tara Galilor, dar si blocul-turn care serveste ca sediu general al celui de-al treilea grup de transport maritim din lume, CMA-CGM, aflat in orasul francez Marsilia.

Constructiile sale sunt raspandite aproape peste tot in lume, de la Baku la Cincinnati, Roma si Seul.

Zaha Hadid ar fi trebuit sa coordoneze si constructia stadionului din Tokyo in care urmeaza sa se desfasoare Jocurile Olimpice din 2020, insa proiectul ei, considerat prea costisitor, a fost abandonat.

Recent, a fost profesor la Universitatea de arte aplicate din Viena.

Constructiile sale apartin stilului neofuturist, fiind caracterizate prin forma puternica si curbata a structurilor sale longiline, numeroase puncte de perspectiva si o geometrie fragmentata, care evoca haosul vietii moderne.

In 2012, a primit din partea reginei Elizabeth a II-a titlul de Dame - echivalentul feminin al titlului de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Zaha Hadid arhitecta, #Zaha Hadid murit , #morti
Comentarii
Poza asdfg
asdfg
rank 4
Concluzia: trateaza-ti bronsita acasa,