Alexandru Tocilescu a murit - vezi reactii

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 10:50
3801 citiri
Alexandru Tocilescu a murit - vezi reactii
Foto: Arhiva

Lumea artistica, si nu numai, a primit cu durere vestea mortii regizorului Alexandru Tocilescu. Atat colegii cat si prietenii sunt in doliu si deplang disparitia lui.

Regizorul Iurie Darie a spus ca dupa moartea lui Tocilescu simte ca a ramas singur, deoarece era o persoana plina de vitalitate.

Acesta a mai declarat ca, pana in ultimele clipe, Tocilescu a dat dovada de aceeasi vitalitate cu care ii obisnuise pe cei cu care lucra. De altfel, la ora 15.30, marti, in ziua mortii sale, Tocilescu facea repetitii pentru cel mai nou spectacol, pe care urma sa il monteze la Bulandra, "Prieteni" de Kobo Abe.

"Era un text despre o casa bantuita de fantome", a spus Darie, care si-a amintit ca, in planurile sale comune, cu Alexandru Tocilescu, se numara si o calatorie la Tel Aviv.

Si actorul Ion Besoiu a declarat ca Alexandru Tocilescu a fost un adevarat prieten si un talent deosebit, un om de cultura de neinlocuit.

"Am pierdut un mare regizor. In ultimul an, am pierdut trei mari regizori. Teatrul este in doliu", a spus trist Ion Besoiu.

"A fost un adevarat prieten, un adevarat camarad, un talent deosebit, un om de cultura de neinlocuit", a adaugat Ion Besoiu despre Alexandru Tocilescu.

Actorul Mircea Diaconu a declarat ca regizorul Alexandru Tocilescu, artist care i-a fost in tinerete coleg de facultate, era "o figura intru totul irepetabila", si in arta si in atitudine si in aparitii publice.

"Am pierdut, stiu ca asta zicem mereu, dar asa este, o nuanta din paleta culturii romanesti", a spus Mircea Diaconu.

Acesta a spus ca Tocilescu a avut, de mai mult de 20 de ani, probleme cu rinichii, dar suferintele fizice nu i-au rapit din spiritul tonic. "Aveam uneori senzatia ca e un miracol ca traieste", a spus acesta, amintindu-si ca, in ultima perioada a vietii, Tocilescu era plin de energie.

Si presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca regizorul Alexandru Tocilescu va ramane in " amintirea noastra, a celor care l-au cunoscut si i-au apreciat activitatea".

"Am aflat cu tristete vestea trecerii la cele vesnice a regizorului Alexandru Tocilescu, cel care a asumat teatrul ca vocatie a cotidianului, ca forma privilegiata de dialog cu viata si cu provocarile istoriei. Alexandru Tocilescu va ramane in amintirea noastra, a celor care l-am cunoscut si i-am apreciat activitatea. Doresc sa transmit sincerele mele condoleante familiei, colegilor si celor care i-au ramas aproape in suferinta", a declarat seful statului, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat ca Alexandru Tocilescu "ne-a dezvaluit sensul ascuns al bogatiei si risipei".

"Mult prea devreme ne-a parasit Alexandru Tocilescu! In plina maturitate creatoare, ajuns la un echilibru artistic de mare rafinament, maestru al unui stil de sorginte renascentista, Alexandru Tocilescu a redat splendoarea bogatiei vietii si perenitatea simbolurilor intr-o lume dominata de minimalism si de graba.

Aristocrat al spiritului, Alexandru Tocilescu ne-a dezvaluit sensul ascuns al bogatiei si risipei, indemnandu-ne sa vedem dincolo de lucruri si dincolo de fapte si sa ne bucuram de nesfarsita re-povestire a lumii.

Teatrul este in doliu si noi, cu totii, suntem mai saraci! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!", a spus ministrul Culturii, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Alexandru Tocilescu a murit

Regizorul Alexandru Tocilescu a decedat, marti seara, la varsta de 65 de ani, in urma unui stop cardiac, la spitalul Floreasca din Bucuresti.

Purtatorul de cuvant al Spitalului de Urgenta Floreasca, Bogdan Oprita, a declarat pentru Ziare.com: "da, un pacient cu numele Alexandru Tocilescu a decedat, in aceasta seara, la spitalul Floreasca".

Surse medicale au afirmat pentru Mediafax ca regizorul, care suferea de mai multe boli grave, a luat o supradoza din tratamentul prescris pentru tulburarile cardiace cu care fusese diagnosticat.

Regizorul a fost transportat la spital si, timp de mai multe ore, medicii au incercat resuscitarea lui. Din pacate, tratamentul trebuia luat foarte riguros, doza ingerata putand fi fatala.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Alexandru Tocilescu murit, #Alexandru Tocilescu , #morti