Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Baritonul Dan Iordachescu a murit la varsta de 85 de ani

Duminica, 30 August 2015, ora 19:28
4103 citiri
Baritonul Dan Iordachescu a murit la varsta de 85 de ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Dan Iordachescu, unul dintre cei mai mari baritoni romani, a murit duminica, la varsta de 85 de ani, dupa o lunga suferinta.

Dan Iordachescu s-a nascut pe 2 iunie 1930, la Vanju Mare, in judetul Mehedinti.

Si-a facut studiile la Iasi, intai la Colegiul National, apoi la Facultatea de Teatru (1948 - 1949) si apoi la Conservatorul de Muzica "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti (1952 - 1956), unde a fost indrumat de o elita a pedagogiei de canto: Constantin Stroescu, Petre Stefanescu Goanga, regizorii Jean Ranzescu, Panait V. Cottescu si dirijorul Jean Bobescu, potrivit site-ului oficial al lui Dan Iordachescu. De asemenea, a facut studii de canto la Salzburg (Mozarteum, 1956), Paris (1958 - 1960) si Roma (1960).

In anul al IV-lea la Conservator a castigat trei premii extrem de importante: marele trofeu Mozart, la Salzburg, la implinirea a 200 de ani de la nasterea lui W. A. Mozart (1756 - 1956), trofeul aniversar Robert Schumann (1856 - moartea sa - 1956), la Berlin si Zwickau, si marele premiu de canto de la Geneva, septembrie - octombrie 1956, cand s-au comemorat 75 de ani de la moartea lui Modest Mussorgsky.

A debutat in decembrie 1949, la Teatrul C.C.S. din Bucuresti, in rolul Chiaburul din opereta "Cantec de viata noua", de Florin Comisel, fiind indrumat vocal si tehnic de cantareata de opera Maria Snejina. In 1951 a devenit solist al Ansamblului S.P.C., cantand numai opera.

Ca prim solist a debutat in decembrie 1956, la Teatrul de Opera si Balet din Bucuresti.

De asemenea, debutul in genul si arta lied-ului a avut loc la Filarmonica "George Enescu", unde Dan Iordachescu a cantat lied romanesc, german, francez si rus alaturi de ilustrul sau profesor Constantin Stroescu si faimoasa soprana lirica de la Opera Romana Iolanda Marculescu, in mai 1954.

In intreaga sa cariera nationala si internationala, a intreprins 262 de turnee internationale in 61 de tari, printre care Ungaria, Grecia, Turcia, Rusia, Cehia, Slovacia, Austria, Italia, Elvetia, Germania, Monaco, Spania, Portugalia, Marea Britanie.

Din 1979, a avut activitati pedagogice de canto, clase de masterat in SUA, Marea Britanie, Franta, Filipine, Grecia, Turcia si Romania, unde a fost profesor universitar la Academia de Muzica Bucuresti.

A interpretat peste 45 de roluri importante de opera (in special W. A. Mozart, G. Verdi, G. Bizet), in mai mult de 1.080 de spectacole de opera, de la preclasici pana la contemporani, si peste 1.500 de lied-uri in aproape 1.600 de concerte, in toata lumea.

A cantat pe cele mai prestigioase scene (Teatro alla Scala din Milano, Viena Staats Oper, Opera de Paris, operele din Seattle, Hamburg, Munchen, Berlin, Sankt-Petersburg, Los Angeles, San Francisco, New York, Dallas, Teatrul Balsoi din Moscova etc.), avand ca parteneri pe Mario del Monaco, Placido Domingo, Mirella Freni, Renata Scotto, Virginia Zeani, Monserrat Caballe, Luciano Pavarotti, J. MacCracken, Franci Corelli, N. Rossi-Lemeni, G. DiStefano si altii, sub bagheta unor personalitati ca Riccardo Muti, Lorin Maazel, Georges Pretre, Zubin Mehta, M. Rostropovitch, Tullio Serafin, Sir Colin Davis etc.

De-a lungul carierei a primit numeroase distinctii, printre care Meritul Cultural clasa a II-a (1964), Meritul Cultural clasa I (1968), Ordinul "Steaua de Aur a Romaniei" in rang de Comandor (2000) etc.

Dan Iordachescu a avut trei fiice care i-au mostenit talentul artistic: Cristina si Irina, reputate soliste de opera si concert, si Raluca Dana, fosta actrita de film, stabilita la Los Angeles.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Baritonul Dan Iordachescu murit , #morti