Cine sunt cei doi militari romani care au murit in Afganistan (Video)

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 12:45
4236 citiri
Cine sunt cei doi militari romani care au murit in Afganistan (Video)
Foto: Arhiva

Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Apararii Nationale (MApN) au transmis, luni, condoleante familiilor celor doi militari romani care au murit, duminica noapte, in misiune in Afganistan.

"MAE transmite compasiune si sincere condoleante familiilor indoliate, precum si tuturor celor care i-au cunoscut si apreciat.

MAE isi exprima profundul respect pentru cei doi militari romani eroi. Dumnezeu sa-i odihneasca!", se arata intr-un comunicat al institutiei conduse de Titus Corlatean, remis Ziare.com.

Doi militari romani au murit, duminica noapte, in misiune in estul Afganistanului.

Potrivit unui comunicat al MApN remis Ziare.com, ei erau membri ai Grupului naval de forte pentru operatii speciale.

Doi militari romani au murit in Afganistan

Militarii au fost raniti in urma exploziei unui dispozitiv improvizat, pe timpul executarii unei misiuni de patrulare, in jurul orei 22.00, ora Romaniei.

Ei au fost transportati la spital cu un elicopter de evacuare medicala.

Ulterior, la ora 23:00, ora Romaniei, ca urmare a ranilor deosebit de grave, cei doi militari au decedat.

Cine sunt cei doi militari cazuti la datorie

MApN a anuntat ca era vorba despre maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, in varsta de 28 de ani, casatorit, care se afla la a doua misiune in Afganistan si era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V si cu Emblema de Onoare a Fortelor Navale si de plutonierul Adrian Postelnicu, in varsta de 34 de ani, era la prima misiune in Afganistan si era angajat al MApN din anul 2009, decorat si el cu Emblema de Onoare a Fortelor Navale.

Conducerea institutiei a mai transmis "sincere condoleante familiilor indoliate".

Mircea Dusa, ministrul Apararii Nationale, intr-o interventie telefonica la Digi 24, a spus ca daca nu va exista un transport din Afganistan catre Europa, luni, atunci va trimite un avion pentru a aduce in tara trupurile celor decedati.

Cheltuielile vor fi suportate din bugetul MApN, iar familiile vor beneficia de ajutoarele care se ofera conform legii in astfel de situatii.

Astfel, numarul militarilor romani care au murit in Afganistan a ajuns la 24, la care se adauga o suta de raniti.

Ceremonii de comemorare

Ministrul apararii nationale, Mircea Dusa, a semnat, luni, ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a plutonierului Adrian Postelnicu si la gradul de aspirant a maistrului militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, se arata in comunicatul remis Ziare.com.

De asemenea, el a inaintat Presedintelui Romaniei propunerea de decorare a celor doi ofiteri post-mortem cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.

In plus, luni, la ora 14.00, in toate unitatile militare din tara si in cele dislocate in afara teritoriului national vor fi organizate ceremonii militare si religioase de comemorare pentru cei doi eroi.

C.P.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#cine sunt militari romani morti Afganistan, #nume militari romani morti Afganistan, #MAE condoleante militari romani morti Afganistan, #MAE condoleante romani morti Afganistan, #militari romani morti Afganistan, #romani morti Afganistan , #morti