Decesele care au marcat lumea intreaga in anul 2015

Joi, 31 Decembrie 2015, ora 20:34
7209 citiri
Decesele care au marcat lumea intreaga in anul 2015
Foto: Hepta.ro

Anul 2015 a fost marcat de atentatele teroriste de la Paris si de lupta impotriva Statului Islamic, precum si de invazia imigrantilor in Europa. Printre aceste evenimente, lumea a pierdut mari personalitati, oameni celebri si indragiti peste tot.

2015: Evenimentele care au schimbat lumea

Au fost actori de Oscar, regizori sau unii dintre cei mai mari sportivi, fosti sefi de stat, mari cantareti sau savanti. Toti ne-au parasit in anul ce tocmai se incheie. Sa aruncam o privire asupra unora dintre cei mai cunoscuti oameni care au trecut in nefiinta in 2015.

Sa ne amintim de ei: Romani celebri care ne-au parasit in 2015

Ne-au parasit in 2014 - decesele care au marcat lumea intreaga

23 ianuarie - Regele Abdullah bin Abdulaziz al Arabiei Saudite

Unul dintre cei mai puternici oameni ai lumii, regele Arabiei Saudite a ajuns pe tron in anul 2005, dupa o domnie de 23 de ani a fratelui sau Fahd. Abdullah a fost considerat printre cei mai puternici 10 oameni din lume in perioada 2009-2013, in topul anual Forbes, in anul 2010 fiind depasit doar de presedintele american Barack Obama si de cel chinez Hu Jintao.

Conform ultimului top Forbes, din noiembrie 2014, monarhul saudit se afla pe locul 11 al celor mai puternici oameni din lume. Avea 90 de ani.

A murit regele Arabiei Saudite

25 ianuarie - Demis Roussos

Artistul grec, crescut insa in Alexandria, Egipt, a facut parte din trupa Aphrodite's Child si va ramane in memoria fanilor sai cu hituri legendare, precum "Goodbye My Love Goodbye", "My Friend the Wind" sau "Lovely Lady of Arcadia".

Cu o cariera de peste 40 de ani, Artemios (Demis) Ventouris Roussos a concertat de mai multe ori in Romania, umpland de fiecare data salile. A primit peste 100 de discuri de aur, platina si diamant si a vandut peste 60 de milioane de albume in toata lumea. Avea 69 de ani.

Demis Roussos a murit

14 februarie - Michele Ferrero

A fost parintele cremei de ciocolata si alune care crescut generatii de italieni si nu numai - Nutella. In plus, tot el a produs bomboanele Ferrero Rocher, dar si ouale de ciocolata cu surprize Kinder si Tic Tac-ul.

Compania Ferrero a fost fondata in 1946, cand un magazin de cafea si produse de patiserie a fost transformat intr-o fabrica de dulciuri. Compania a dezvoltat apoi pasta Nutella, pe baza de ciocolata si nuci, pentru ca materia prima, cacaoa, era scumpa. Michele Ferrero a ajuns pe locul 31 in topul Forbes din 2011. Avea 89 de ani.

A murit Michele Ferrero, cel mai bogat italian si parintele Nutella

27 februarie - Leonard Nimoy

Actorul care l-a interpretat pe Mr. Spock din serialul Star Trek suferea de o boala pulmonara cronica, aparuta dupa multi ani de fumat. De asemenea, a regizat cateva filme, printre care "Trei barbati si un bebelus" (1987), cu Tom Selleck, si "The Good Mother" (1988), cu Diane Keaton si Liam Neeson. Are si 4 nominalizari la premiile Emmy. Avea 83 de ani.

A murit Spock din Star Trek

30 aprilie - Ben E. King

Ben E. King, pe numele sau real Benjamin Earl Nelson, a avut o serie de hituri cu care a cucerit topurile muzicale in anii 1960 si 1970. Dar niciunul nu a fost la fel de popular ca "Stand By Me". Pe langa acest hit, Ben E. King a facut celebre si piesele "Spanish Harlem", "Amor", "Don't Play That Song (You Lied) " sau "Supernatural Thing - Part I". Avea 76 de ani.

A murit unul dintre cei mai cunoscuti cantareti ai planetei: Stand by Me...

14 mai - B.B. King

Regele bluesului a vandut milioane de albume in intreaga lume, iar in 2009 a primit cel de-al 15-lea premiu Grammy, la care a fost nominalizat de 30 de ori. De-a lungul carierei a lansat peste 50 de albume.

Printre hiturile sale se numara "There Must be a Better World Somewhere", "When Love Comes to Town", o colaborare cu U2, sau "Lucille". Avea 89 de ani.

A murit regele bluesului

23 mai - John Nash

Matematicianul a murit impreuna cu sotia sa, Alicia, intr-un accident de masina produs pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii. Accidentul s-a petrecut in timp ce cei doi se aflau intr-un taxi pe o autostrada din New Jersey.

Laureat al Premiului Nobel pentru Economie, in anul 1994, Nash a inspirat personajul din filmul "A Beautiful Mind" (2001), unde rolul principal i-a adus o nominalizare la Oscar actorului Russel Crowe. Omul de stiinta s-a confruntat mare parte din viata sa cu schizofrenia. Avea 86 de ani.

A murit John Nash, matematicianul care a inspirat "A Beautiful Mind" (Video)

7 iunie - Christopher Lee

Actorul care i-a dat viata pe marele ecran lui Dracula si vrajitorului Saruman din trilogiile "Stapanul inelelor" si "Hobitul" a aparut si in cateva dintre filmele recente din seria "Star Wars".

De asemenea, in ultimii ani a jucat in filme regizate de Tim Burton, in care au aparut si Johnny Depp si Helena Bonham Carter, precum si in "Hugo" (2011). Cariera sa cinematografica se intinde pe aproape 70 de ani si cuprinde peste 200 de filme. Avea 93 de ani.

Dracula nu e nemuritor - Christopher Lee a murit

17 iunie - Suleyman Demirel

Fost presedinte si prim-ministru al Turciei, Demirel s-a aflat in functii inalte de conducere ale tarii pentru 35 de ani. A vizitat Romania de mai multe ori in perioada 1993-2000, in care a fost presedinte, dar s-a intalnit si cu Nicolae Ceausescu, in anii '70, cand era prim-ministru. Avea 90 de ani.

A murit omul care a dominat Turcia peste jumatate de secol

10 iulie - Omar Sharif

Cunoscut pentru rolurile in clasicele "Lawrence al Arabiei", "Doctor Zhivago" sau "Noaptea generalilor", Omar Sharif a suferit un atac de cord si a murit la Cairo. A fost nominalizat in anul 1962 la Premiul Oscar pentru rolul principal din cel mai cunoscut film al sau, "Lawrence al Arabiei", iar in cariera sa a jucat in aproape 100 de filme. Avea 83 de ani.

A murit actorul Omar Sharif

17 iulie - Jules Bianchi

Pilotul echipei britanice Marussia era in coma din luna octombrie 2014, dupa ce s-a izbit frontal cu o macara pe circuitul de la Suzuka. Bianchi este primul pilot ce moare in urma unui accident suferit pe pista, dupa Ayrton Senna, in 1994. Pilotul francez debutase in Formula 1 in 2013 si era considerat o mare speranta, cu toate ca nu reusise sa adune decat doua puncte in 34 de curse, in sezoanele 2013 si 2014. Avea 26 de ani.

Drama in Formula 1: Jules Bianchi a murit la doar 25 de ani

30 august - Wes Craven

Celebrul regizor de filme horror a murit din cauza cancerului la creier. A fost regizor, scenarist sau producator pentru zeci de astfel de filme, cele mai celebre fiind "A Nightmare on Elm Street" (1984), cu Johnny Depp, sau seria "Scream", din anii '90. "The Hills Have Eyes" (2006) este un alt horror celebru la care a contribuit in calitate de scenarist. Avea 76 de ani.

Filmele horror nu vor mai fi niciodata la fel: A murit Wes Craven

24 octombrie - Maureen O'Hara

Actrita americana de origine irlandeza a devenit celebra pentru rolurile din "Ce verde era valea mea" (1941) si "Miracolul de pe strada 34" (1947). Alte filme in care a jucat sunt "Rio Grande", "Capcana pentru parinti" sau "Cocosatul de la Notre Dame", aparand totodata in mai multe filme western si in cateva cu John Wayne.

Cariera sa cuprinde mai mult de 50 de filme, iar majoritatea acestora a fost in anii '40 si '50, cand era considerata una dintre cele mai frumoase femei din lume. In 2015 a primit Oscarul onorific. Avea 95 de ani.

A murit actrita americana Maureen O'Hara, "regina Technicolorului"

10 noiembrie - Helmut Schmidt

Fostul cancelar german din perioada 1974-1982 a murit in orasul natal, Hamburg. Nascut in luna Marii Uniri, Schmidt a fost ministru al Apararii, Economiei si Finantelor, in perioada 1969 - 1974, si a facut parte din Partidul Social Democrat. Avea 97 de ani.

18 noiembrie - Jonah Lomu

Unul dintre cei mai mari jucatori de rugby din istorie, neozeelandezul a fost diagnosticat cu o afectiune renala in anul 1995, la 20 de ani, iar in anul 2003 a ajuns pentru prima data la dializa. Un an mai tarziu, Lomu era supus unui transplant de rinichi si isi anunta intentia de a reveni in sport. S-a retras insa din activitate in anul 2007 din cauza problemelor medicale.

Jonah Lomu a reusit 43 de eseuri in 73 de meciuri pentru "All Blaks", impunandu-se ca una dintre figurile legendare ale rugbyului. Avea 40 de ani.

Tragedie in sportul mondial: Legendarul Jonah Lomu a murit

4 decembrie - Robert Loggia

Actorul a jucat roluri in filme precum "Scarface", "Big" si "Independence Day", fiind nominalizat la Premiul Oscar pentru rolul secundar din "Jagged Edge" (1985). Cariera sa cinematografica cuprinde aproape 100 de filme. Avea 86 de ani.

A murit Robert Loggia

29 decembrie - Pavel Srnicek

Fostul mare portar al echipei nationalei de fotbal a Cehiei a murit in urma unui stop cardiac suferit pe 20 decembrie, in timp ce alerga in orasul sau natal, Ostrava. Pavel Srnicek a adunat 49 de selectii in nationala Cehiei, cu care a cucerit medalia de argint la EURO 1996 si a participat la EURO 2000. El a evoluat la echipe de club precum Newcastle, Portsmouth, West Ham, Sheffield Wednesday, Brescia si Beira Mar. Avea 47 de ani.

O noua tragedie in 2015 in sport. Fostul mare portar Pavel Srnicek a murit

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#morti celebri 2015, #decesele anului 2015, #Christopher Lee murit, #Demis Roussos murit, #Jonah Lomu murit, #Omar Sharif murit , #morti