Inainte sa moara, Elie Wiesel a visat ca se reuneste in Romania cu familia ucisa de nazisti

Duminica, 03 Iulie 2016, ora 23:24
13479 citiri
Inainte sa moara, Elie Wiesel a visat ca se reuneste in Romania cu familia ucisa de nazisti
Foto: Facebook/Elie Wiesel

Cu doar cateva zile inainte sa se stinga din viata, Elie Wiesel i-a marturisit fiului sau ca a avut un vis: se facea ca se afla in orasul Sighet, la granita cu Ucraina, si se plimba cu sora si parintii sai ucisi in timpul Holocaustului.

"Sper ca ai savurat plimbarea. Ai meritat-o din plin", a spus fiul sau, Shlomo Elisei, in timpul ceremoniei funerare de duminica, dintr-o sinagoga de pe Fifth Avenue din News York, scrie NY Daily News.

In jur de 150 de prieteni si membri ai familiei s-au adunat duminica pentru a-si lua ramas-bun de la cel numit "mesagerul pentru omenire". Supravietuitorul Holocaustului si laureatul Nobelului pentru Pace Elie Wiesel a murit sambata, la varsta de 87 de ani.

In sinagoga, cei apropiatii lui Elie Wiesel si-au adus aminte cum scriitorul american de origine romana a incercat sa inteleaga cum Dumnezeu a permis ca atatia oameni nevinovati sa moara din cauza nazistilor necrutatori. "Pentru ca imi amintesc, disper. Pentru ca imi amintesc, am datoria de a respinge disperarea", obisnuia sa spuna Elie Wiesel.

"S-a indoit de deciziile luate de Dumnezeu. Si de ce nu? E firesc pentru un om care a trait Holocaustul sa aiba indoieli", a spus rabinul Sol Roth.

In ciuda acestor indoieli, Wiesel a participat intotdeauna la slujbe. "Niciodata, dar niciodata, in niciun moment, n-a avut indoieli cu privire la devotamentul sau fata de viata evreiasca. A iubit sinagoga. Daca era in oras, se afla aici, chiar in spatele meu", a continuat rabinul.

La sarbatori, Wiesel se concentra pe rugaciuni. Uneori canta impreuna cu cei din cor. "Imi placea sa-l ascult cum se roaga, era o experienta remarcabila", a continuat Roth.

La ceremonie a luat cuvantul si Ted Koppel, un vechi prieten al scriitorului. A povestit ca ii era usor sa-l faca sa rada pe Elie Wiesel: "Iubea snoavele, dar nu tinea minte glumele niciodata. Asa ca puteam sa-i spun o gluma, sa ies, si cand reveneam il faceam sa rada cu aceeasi gluma".

Pranz cu Donald Trump

In timpul unei vizite recente acasa, Wiesel i-a dezvaluit lui Koppel ca a luat pranzul cu Donald Trump (cunoscut pentru pozitiile sale rasiste). Trei ore a stat la masa cu el: "L-am intrebat pe Elie de ce nu a plecat mai repede. 'Nu era politicos, ma invitase', mi-a spus".

Si Koppel a marturisit ca l-a intrebat pe Wiesel cum a reusit sa ramana credincios, dupa teroarea prin care trecuse din cauza nazistilor. A avut toate motivele sa aiba indoieli. Dar apoi si-a amintit de tatal sau, de bunicul lui si toti evreii devotati. "Cum as putea sa fiu eu cel care rupe acest sir?", se intreba Wiesel.

Moment emotionant

Cu adevarat emotionant a fost cand fiul lui Elie, Shlomo Elisei Wiesel, a luat cuvantul. A marturisit ca, spre deosebire de tatal sau, care se indoia de deciziile luate de Dumnezeu, el se indoieste de existenta Lui.

Citeste si Elie Wiesel - un mesager pentru omenire, de origine romana, cu o viata incredibila

"Am crezut ca sunt pregatit pentru asta, dar nu sunt. Va rog, poate cineva sa ma ajute? Cum poate tatal meu sa-mi trimita chiar acum toata dragostea lui, daca el nu mai e in viata?", a cuvantat Shlomo, in timp ce lacrimile-i siroiau pe fata.

El mai a povestit cum, in ultimele saptamani, cand starea de sanatate i se agrava, Elie Wiesel visa sa se reuneasca in Romania cu membrii familiei decedati in razboi: "L-am rugat sa se la transmita ca a reusit. Ca traim, ca ne iubim".

Elie Wiesel, scriitor si activist pentru drepturile omului, supranumit "mesager pentru omerire" si distins cu Premiul Nobel pentru Pace, ramane in istorie gratie modului in care a prezentat experienta traita in lagarele de concentrare naziste, dar si datorita indemnurilor facute la conciliere si omenie. El a incetat din viata sambata.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#Elie Wiesel murit, #inmormantare Elie Wiesel , #morti