Inventatorul sistemului de scriere Pinyin a murit la o zi dupa ce a implinit 111 ani

Sambata, 14 Ianuarie 2017, ora 20:59
7515 citiri
Inventatorul sistemului de scriere Pinyin a murit la o zi dupa ce a implinit 111 ani
Foto: Wikipedia

Lingvistul chinez Zhou Youguang, inventatorul sistemului de scriere Pinyin, ce permite transformarea caracterelor chinezesti in cuvinte folosind literele din alfabetul roman, a murit la Beijing, sambata, la o zi dupa ce a implinit varsta de 111 ani, informeaza BBC.

Zhou Youguang si mai multi reprezentanti ai Partidului Comunist din China au petrecut trei ani pentru a dezvolta sistemul Pinyin in anii 1950.

Pinyin a schimbat modul in care limba chineza este predata in scoli si a contribuit la cresterea ratei de alfabetizare.

Zhou Youguang, care s-a nascut in 1906 in timpul dinastiei Qing, a devenit dupa aceea un critic acerb al liderilor comunisti chinezi.

Celebrul lingvist a murit sambata, la o zi dupa ce a implinit varsta de 111 ani, precizeaza presa cineza.

In tinerete, Zhou Youguang a petrecut cativa ani in Statele Unite si a lucrat intr-o banca de pe Wall Street.

S-a intors in China dupa victoria comunistilor in 1949 si a fost insarcinat cu dezvoltarea unui nou sistem de scriere care trebuia sa foloseasca alfabetul roman.

"Am petrecut trei ani lucrand la sistemul Pinyin. Oamenii radeau de noi si glumeau spunand ca ne ia prea mult timp pentru a ne descurca cu doar 26 de litere", marturisea lingvistul chinez intr-un interviu acordat pentru BBC in 2012.

Inainte de aparitia sistemului Pinyin, 85% din totalul populatiei Chinei nu stia sa citeasca. In prezent, aproape toti chinezii stiu sa citeasca.

De atunci, Pinyin a devenit cel mai utilizat sistem de citire din China, chiar daca anumite comunitati chineze - in special din Hong Kong si Taiwan - continua sa foloseasca sisteme alternative.

De asemenea, sistemul Pinyin este folosit pe scara larga pentru a scrie caracterele chinezesti pe tastaturile computerelor si smartphone-urilor. Unii dintre compatrioti se tem ca acest sistem va inlocui in totalitate, in cele din urma, caracterele chinezesti.

Acea realizare deosebita l-a aparat pe Zhou Youguang de unele dintre persecutiile care au avut loc in timpul regimului liderului chinez Mao Zedong.

Totusi, celebrul lingvist a fost trimis, ulterior, la tara, pentru "reeducare", in timpul Revolutiei Culturale din timpul regimului lui Mao.

In ultimii ani de viata, a devenit un critic acerb al autoritatilor comuniste chineze si a scris mai multe carti. Cele mai multe dintre ele au fost interzise.

In 2011, intr-un interviu acordat pentru NPR - radioul public din Statele Unite -, Zhou Youguang a spus ca spera sa traiasca suficient de mult pentru a asista la momentul in care autoritatile chineze vor recunoaste in mod public ca reprimarea sangeroasa a protestelor pro-democratie ce au avut loc in piata Tiananmen in 1989 au reprezentat o greseala.

Potrivit spuselor sale, chinezii de rand nu mai cred in Partidul Comunist si majoritatea uriasa a intelectualilor chinezi se pronunta in favoarea democratiei.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Zhou Youguang murit, #inventator sistem scriere Pinyin murit , #morti