Jurnalist roman disparut dupa ce a cazut cu avionul in ocean: O viata pasionata de zbor

Autor: Ana Ilie
Marti, 11 Februarie 2014, ora 12:22
3127 citiri
Jurnalist roman disparut dupa ce a cazut cu avionul in ocean: O viata pasionata de zbor

Jurnalistul Andrei Postelnicu este dat disparut dupa un accident de avion, in Florida. Se pare ca romanul a cazut in ocean cu avionul pe care il pilota, vinerea trecuta. Postelnicu visa de la varsta de 11 ani sa zboare si isi indeplinise visul in urma cu patru ani, in Franta.

In vara lui 2010, Postelnicu a ajuns in Limoges, Franta, unde instructorul de zbor Sue Virr i-a pus pentru prima data mansa in mana. Intructorul povesteste, intr-un articol postat pe propriul blog, ca a decis sa il instruiasca abia dupa ce l-a testat mai intai pe indelete pe Andrei, "ca sa nu-si piarda timpul si banii", pentru a vedea daca acesta poate pilota un avion neadaptat dizabilitatii sale.

Andrei, nascut fara mana dreapta, nu a lasat niciodata handicapul sa-i stea in calea visurilor si isi dorea foarte mult sa poata pilota. La 33 de ani, se afla aproape de indeplinirea visului copilariei. "Nu trebuia sa-mi fac griji, Andrei nu permite dizabilitatii sale sa il impiedice sa faca ceva", scrie Sue.

La randul sau, Andrei povesteste, in trei episoade ce te tin cu sufletul la gura, cum si-a luat licenta de zbor "in acest colt idilic al Frantei rurale".

Venit tocmai din Romania pentru scoala condusa de Sue Virr, jurnalistul povesteste ca, in retrospectiva, realizeaza ca habar nu avea ce il asteapta. Dupa cateva minute de instructaj de baza, Sue l-a poftit in stanga sa, pe scaunul copilotului si au decolat. La viteza de 60 de noduri, l-a lasat sa tina singur mansa. "Un vis de doua decenii, de a controla un avion, devenea tangibil", isi aminteste Andrei in articolele publicate in 2010.

"In viata mea de jurnalist, m-am familiarizat cu ce inseamna presiunea timpului. Stiam cum e sa trebuiasca sa faci lucruruile repede, intr-o succesiune precisa. Fusesem fortat sa scriu cand mintea parea ca e complet goala", povesteste acesta. Diferenta atunci cand zbori, spune el, "este ca daca gresesti nu tipa un editor la tine. Poti sa gresesti masiv sau sa provoci un dezastru".

Cand Sue i-a spus ca a decis sa il invete sa piloteze, a realizat ca instructorul il trateaza asa cum isi traise el intreaga viata: "fara a accepta nicio scuza cu privire la asa-zisa mea dizabilitate si tartandu-ma ca pe o persoana perfect capabila".

Intructajul lu Andrei nu s-a petrecut totusi fara incidente si acesta povesteste intr-un episod captivant cum a zburat peste Canalul Manecii, cu instructorul alaturi, direct intr-o zona periculoasa.

La cererea turnului de control, cei doi piloti au fost nevoiti sa-si schimbe planul de zbor in cateva secunde, pentru a evita o baza militara.

Andrei continua povestind cum a fost nevoit sa dea testul pentru licenta de doua ori, pentru ca la primul nu se pregatise suficient si era prea emotionat pentru a sta cu ochii pe toate instrumentele in acelasi timp. Cu "ego-ul ranit" de primul esec, a mai incercat o data si a reusit.

"In retrospectiva, este probabil mai bine ca primul test de abilitati s-a desfasurat astfel. Ego-ul meu a fost nitelus ranit, cu siguranta. Insa totul fusese prea usor pana acolo. Multumita celui de-al doilea test, voi fi mereu mai atent la felul cum imi controlez viteza, cat de concentrat trebuie sa fiu in ciuda a tot ceea ce se intampla in jurul meu", spune Andrei in a treia si ultima parte a povestii sale.

Jurnalistul isi incheie relatarea cu cateva vorbe profetice. "Motivul pentru care am dorit sa impartasesc aceasta experienta a fost tocmai pentru a ilustra cat de important este sa iti pastrezi cea mai inalta concentrare in toate etapele zborului. Toti pilotii trebuie sa tina minte mereu ca aviatia este atat de sigura pe cat este de neiertatoare in fata greselilor. E una sa citesti asta in carti. E alta sa o traiesti".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Andrei Postelnicu mort, #Andrei Postelnicu murit , #morti