Mari personalitati disparute dintre noi in 2013

Marti, 31 Decembrie 2013, ora 22:42
4480 citiri
Mari personalitati disparute dintre noi in 2013

Alegerea primului Papa latino-american dupa demisia lui Benedict al XVI-lea, conflictul armat din Siria, moartea lui Nelson Mandela, dar si dezvaluirile despre spionarea planetara facute de Edward Snowden sunt evenimentele care au dominat actualitatea in 2013.

Site-ul 7sur7 trece in revista principalele personalitati disparute in 2013, de la Hugo Chavez si Margaret Thatcher la Nelson Mandela.

Ianuarie

- 15 ianuarie: NAGISA OSHIMA (80 de ani), regizor japonez care a provocat un scandal cu "Imperiul simturilor" si cu drama de razboi "Furyo".

Februarie

- 27 februarie: STEPHANE HESSEL (95 de ani), fost membru al Rezistentei si diplomat francez, autorul bestseller-ului "Indignez-vous!" (Indignati-va!), care a inspirat mai multe miscari de protest din lume.

Martie

- 5 martie: HUGO CHAVEZ (58 de ani), presedinte al Venezuelei din 1999, "fiul" spiritual al liderului cubanez Fidel Castro. Chavez a murit de cancer la cateva luni dupa ce fusese reales pentru un al patrulea mandat.

- 14 martie: IENG SARY (87 de ani), fost ministru de Externe al regimului cambodgian al khmerilor rosii, care a decedat in timp ce era judecat pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii.

- 8 martie: MARGARET THATCHER (87 de ani), prim-ministru britanic din 1979 pana in 1990, supranumita "Doamna de Fier".

Mai

- 6 mai: GIULIO ANDREOTTI (94 de ani), presedinte al Consiliului italian de Ministri (Guvern) si ministru de mai multe ori, figura emblematica a ex-Crestin-Democratiei si unul dintre pilonii politicii italiene de dupa razboi.

- 17 mai: JORGE VIDELA (87 de ani), fost dictator argentinian condamnat la inchisoare pe viata pentru reprimarea sangeroasa din timpul presedintiei sale (1976-1981).

Iunie

- 6 iunie: ESTHER WILLIAMS (91 de ani), fosta campioana americana la natatie devenita star la Wollywood in anii 1920 si 1950, cunoscuta pentru performantele sale acvatice.

Iulie

- 2 iulie: DOUGLAS ENGELBART (88 de ani), inginer american care a revolutionat era informatica inventand mouse-ul calculatorului.

August

- 9 august: LASZLO CSATARY (98 de ani), presupusul criminal de razboi cel mai cautat din lume, acuzat de deportarea a circa 12.000 de evrei, mort in spital la Budapesta.

Septembrie

- 12 septembrie: RAY DOLBY (80 de ani), inginer american care a inventat sistemul de reducere a zgomotelor de fond si a sunetului multicanal sau a sunetului "surround" ce echipeaza toate salile de cinema.

Octombrie

- 1 octombrie: TOM CLANCY (66 de ani), romancier american si rege de "techno-thriller", cu un dar de "vizionar" ce i-a permis sa "anticipeze" atentatele din 11 septembrie 2001, imaginand un scenariu similar inainte de producerea acestora.

- 4 octombrie: GENERALUL VO NGUYEN GIAP (102 ani), erou al independentei vietnameze, geniu militar care a reusit sa-i invinga pe francezi, dar si pe americani.

- 11 octombrie: ERICH PRIEBKE (100 de ani), criminal de razboi nazist, unul din responsabilii masacrului de la Grotele Ardeatine.

- 27 octombrie: LOU REED (71 de ani), fondatorul miticului Velvet Underground, legenda a "rock-ului urbain" american care a influentat generatii intregi.

- 28 octombrie: TADEUSZ MAZOWIECKI (86 de ani), primul sef de Guvern necomunist din Polonia, numit dupa alegerile din iunie 1989, castigate de opozitia reunita in jurul Sindicatului Solidaritatea.

Noiembrie

- 17 noiembrie: DORIS LESSING (94 de ani), scriitoare britanica, laureata a Premiului Nobel pentru Literatura in 2007. Ea a denuntat nedreptatile etnice si sociale, precum si pe cele la care au fost supuse femeile.

Decembrie

- 1 decembrie PAUL WALKER (40 de ani), actor american, star al serialului "Fast and Furious", mort intr-un accident rutier dupa o gala de sprijin pentru Filipine a asociatiei sale "Reach Out Worldwide" pentru victimele catastrofelor naturale.

- 5: NELSON MANDELA (95 de ani), erou al luptei antiapartheid si apostol al reconcilierii nationale, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1993. El a fost primul presedinte de culoare al Africii de Sud.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#morti 2013, #moarte Nelson Mandela, #moarte Paul Walker , #morti