Mesaje la moartea lui Solomon Marcus: Ce spun Iohannis si membrii Academiei

Joi, 17 Martie 2016, ora 13:08
7033 citiri
Mesaje la moartea lui Solomon Marcus: Ce spun Iohannis si membrii Academiei
Foto: Academia Romana

Oameni de cultura si din politica au transmis, joi, mesaje de condoleante la moartea academicianului si profesorului de matematica Solomon Marcus.

Academicianul Razvan Theodorescu a spus ca matematicianul a fost "un adevarat om al cetatii" si "o inteligenta vie".

"Aflu cu imens regret ca unul dintre cei mai reprezentativi membri ai Academiei a disparut. Solomon Marcus facea parte din stirpea extrem de rara astazi in Romania, a invatatilor multidisciplinari.

Ceea ce acest admirabil matematician a facut pentru raporturile dintre stiinte si arte, preocuparile sale in legatura cu matematica si lingvistica, matematica si arta, matematica si istoria sunt lucruri intr-un fel unice.

Era o inteligenta vie, era, intr-un fel, cel mai critic membru al Academiei, era un om al cetatii, se preocupa foarte mult de ce inseamna cultura in Romania si intotdeauna cuvintele sale contau pentru noi", a declarat Razvan Theodorescu, pentru News.ro.

La randul sau, un alt matematician, Radu Gologan, a spus despre Solomon Marcus ca va ramane "ca un om cu o cuprindere extraordinara".

"Doua lucruri ar trebui spuse: Solomon Marcus a fost in primul rand un mare matematician. A cuprins domenii foarte diferite ale matematicii. In partea a doua a vietii, ocupatiile s-au raspandit in toate domeniile culturii romanesti, de la matematica pana la filologie, cultura, poezie, daca vreti, istorie, stiinte sociale si asa mai departe.

Ramane ca un om cu o cuprindere extraordinara, un om cu o introspectie extraordinara, un nemultumit in permanenta de lucrurile din jur, pe care incerca sa le indrepte cu puterea mintii sale si cu influenta pe care o avea de om de mare cultura", a declarat Radu Gologan, pentru News.ro.

"Profesorul Marcus pentru multi dintre noi a fost un sfant al mintii", a adaugat acesta, citat de Digi 24.

Ionel Haiduc, fost presedinte al Academiei Romane, a spus despre Marcus ca "era foarte preocupat de soarta invatamantului".

"L-am cunoscut foarte bine pe Solomon Marcus. Era o prezenta foarte activa, foarte vie. Nu era adunare la care sa nu fie prezent. De cand s-a imbolnavit, suferea foarte tare din cauza faptului ca nu mai putea sa lucreze, ca nu mai poate sa calatoreasca, era foarte preocupat de soarta invatamantului.

(...) Solomon Marcus era si un om placut la conversatie, cu o bogata cultura, dar si foarte exigent cu primirile noilor membri in Academie. Acestia erau nevoiti sa aiba o vizibilitate internationala. Academia nu va mai fi aceeasi fara el", a declarat Ionel Haiduc, pentru News.ro.

"Era foarte vioi. Prefera sa mearga pe jos. Nu se banuia. Daca era ceva se pastrea secretul. A fost mai mult o izbucnire in ultimul moment. Stirea ca profesorul Marcus este bolnav ne-a cam suprins pe toti", a adaugat acesta, citat si de Digi 24.

Si Mihai Sora, membru al Academiei Romane, isi exprima regretul fata de decesul lui Solomon Marcus.

"Acum am aflat. La crestini, se spune ca - daca este soare afara - omul acela pleaca impacat, multumit de viata lui pamanteasca. Nu stiu cum se spune la evrei si nici nu-mi vine in minte, in clipa aceasta, vreo expresie anume.

L-am pretuit mult pe domnul Solomon Marcus. Nu doar pentru onestitatea intelectuala (rara avis, in zilele noastre), ci si pentru felul sau, cu totul deosebit, de a fi prezent in lume, 'pe faza', cum spun mai tinerii mei prieteni: insurubat in problemele Cetatii, cu o acuitate a privirii si o ascutime a mintii iesite din comun, activ (dar fara afectare), nelinistit si patrunzator. O prezenta singulara (si, tocmai de aceea, cu atat mai valoroasa): nu avea nevoie de niciun grup, casta ori ceata pentru a exista", a scris pe Facebook Mihai Sora.

Academia Romana a transmis, potivit News.ro, regrete dupa decesul lui Solomon Marcus, precizand ca "stiinta, cultura si societatea romaneasca sufera o grea pierdere".

Iohannis: Il iubesc pe academicianul Solomon Marcus

Presedintele Klaus Iohannis a subliniat realizarile lui Solomon Marcus si a laudat performanta si devotamentul acestuia.

"Am primit cu multa tristete vestea disparitiei academicianului Solomon Marcus. Performanta sa stiintifica si devotamentul pentru a construi un sistem educational centrat pe nevoile reale ale celui care invata reprezinta un model la care ne putem raporta cu totii.

Va ramane pentru totdeauna in sufletele si gandurile noastre pentru tenacitatea, intelepciunea si dragostea cu care si-a desavarsit viata si cariera.

Transmit sincere condoleante si sunt alaturi de cei care il respecta si il iubesc pe academicianul Solomon Marcus. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!", a scris pe Facebook klaus Iohannis.

Totodata, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a spus despre Marcus ca a fost "o personalitate multidisciplinara a culturii romane".

"Transmit condoleante familiei si deplang trecerea in randul celor drepti a profesorului si academicianului Solomon Marcus, o personalitate multidisciplinara a culturii romane, in urma caruia ramane o opera stiintifica cu valente universale", a declarat Vlad Alexandrescu, pentru News.ro.

De asemenea, fostul presedinte PSD si candidat la prezidentiale Mircea Geoana a spus despre Marcus ca a fost "o minte sclipitoare" si "un rebel cu o cauza suprema - cultura, educatia si sistemul de educatie".

"Chiar suntem mai saraci de astazi. Stiu ca asa se spune, gest reflex in asemenea clipe, dar moartea academicianului Solomon Marcus ne priveaza de o minte sclipitoare. Un rebel cu o cauza suprema - cultura, educatia si sistemul de educatie.

Nu suntem cei mai fericiti in aceste domenii, dar va asigur ca fara Solomon Marcus am fi fost mult mai departe de un sistem asa cum ni-l dorim pentru noi si copiii nostri. Luna aceasta a implinit 91 de ani, dar mintea lui nu i-a tradat varsta niciodata.

Si-a dedicat Facultatii de Matematica peste 70 de ani din viata, o relatie pe care a inceput-o inca din studentie si care s-a terminat doar odata cu parasirea acestei lumi. Dumnezeu sa il odihneasca. Sa ni-l amintim asa...", a scris pe Facebook Mircea Geoana.

Si presedintele PNL Sibiu, Raluca Turcan, si-a exprimat regretul pentru decesul lui Solomon Marcus.

"Invatamantul romanesc este in doliu. Academicianul Solomon Marcus a incetat din viata. Se incheie o era a poeticii matematice. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!", a scris pe Facebook Raluca Turcan.

La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a spus despre Solomon Marcus ca a fost "un creator de scoala, un intelectual de mare anvergura".

"Un moment de mare tristete, la inceputul acestei primaveri: s-a stins din viata academicianul Solomon Marcus, matematicianul indragostit de poezie, teatru si filozofie.

A fost un creator de scoala, un intelectual de mare anvergura, un om de vasta cultura si o voce critica, distincta, a scolii romanesti si a intregii societati.

Academicianul Solomon Marcus ne lasa mostenire nu numai o opera stiintifica cu valente universale, ci si un mod de gandire vizionar, impletit cu amintirea unui destin tulburator. Condoleante familiei marelui matematician", a scris pe Facebook Valeriu Zgonea.

A murit Solomon Marcus

Matematicianul Solomon Marcus a murit, joi dimineata. Academicianul avea 91 de ani si era internat la Spitalul Fundeni. Acesta fusese transferat la Spitalul Fundeni acum cateva zile, dupa ce a fost internat la Spitalul Elias.

De-a lungul carierei, a obtinut titluri stiintifice de doctor in matematica si doctor docent. Acesta a publicat numeroase carti si articole pe diferite subiecte culturale, poetica, lingvistica, semiotica, filosofie sau istoria stiintei si a educatiei.

Solomon Marcus a publicat peste 50 de volume in Romania si care au fost traduse in mai multe limbi din Europa si nu numai. De asemenea, academicianul a scris in jur de 400 de articole in reviste stiintifice sau de specialitate, opera sa fiind citata de peste 1.000 de autori.

Academicianul Solomon Marcus face acuzatii grave despre sistemul de invatamant: O alianta in rau a profesorilor si manualelor!

In 1993 a devenit membru corespondent al Academiei Romane, iar in 2001 a fost ales ca membru titular al Academiei Romane.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#reactie deces Solomon Marcus, #reactie moarte Solomon Marcus, #reactii Solomon Marcus, #Solomon Marcus murit , #morti
Comentarii
Poza irukandji2
irukandji2
rank 2
Sunt curios daca toti academicienii beneficiaza de asemenea
Poza Meleaca
Meleaca
rank 5
dumnezeu sa-l odihneasca-n pace