Miron Cozma nu are remuscari pentru mortii de la mineriade

Joi, 26 Februarie 2015, ora 07:35
2697 citiri
Miron Cozma nu are remuscari pentru mortii de la mineriade
Foto: Hepta.ro

Miron Cozma a declarat, miercuri, in cadrul unei dezbateri pe tema Mineriadei din iunie 1990, ca nu are remuscari pentru persoanele ucise in timpul evenimentelor, intrucat el ar fi fost adus cu forta la Bucuresti.

Prezent la o dezbatere organizata de Frontline Club Bucuresti pe tema mineriadelor, fostul lider sindical al minerilor din Valea Jiului a declarat ca nu are remuscari fata de faptul ca, in urma acelor evenimente, au murit oameni, pentru ca el a fost adus cu forta la Bucuresti de alti lideri ai minerilor.

Cozma a mai spus ca el este in realitate un opozant al lui Ion Iliescu si ca atunci cand acesta i-a multumit public pentru interventia de la Bucuresti a fost un act de manipulare, menit sa-l scoata vinovat.

Cozma, catre liderul victimelor mineriadelor: Auzi, bai, escrocule, eu sunt victima!

In acelasi timp, fostul procuror militar Dan Voinea, care a instrumentat dosarul "Mineriadei", a spus la dezbatere ca, dupa parerea lui, nu s-a dorit la nivel politic sa fie identificati si condamnati cei vinovati, in conditiile in care dosarele i-au fost luate si nu s-au soldat in cele din urma cu nicio condamnare.

Dan Voinea a explicat ca, pe langa anchetarea incidentelor violente din timpul mineriadei, a existat si un dosar care a urmarit evaluarea prejudiciului adus statului, prin distrugerile provocate, cat si prin scoaterea muncitorilor din productie. Voinea a precizat ca a constatat in timpul cercetarilor ca, desi erau plecati la Bucuresti, muncitorii au fost pontati ca fiind la serviciu si chiar au primit prime.

Pentru evaluarea prejudiciului a fost desemnat la momentul respectiv un expert, care insa nu a ajuns la nicio concluzie si care ar fi fost amenintat, potrivit fostului procuror militar care nu a precizat de catre cine.

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie, redeschis de Parchetul General (Video)

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis, dupa ce procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a infirmat rezolutiile de neincepere a urmaririi penale in cazul acelor evenimente, instanta suprema urmand sa hotarasca daca va confirma decizia.

In 17 septembrie 2014, Romania a fost obligata sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei, in urma unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Aceasta instanta sublinia, la acel moment, obligatia statului roman de a face dreptate victimelor crimelor impotriva umanitatii, indiferent de timpul scurs de la savarsirea acestora.

Redeschiderea dosarului Mineriadei readuce in prim-plan statistica neagra a acestui eveniment, statistica ce indica zeci de morti, dintre care doar sase au fost identificati si recunoscuti. De asemenea, 746 de raniti, sase femei violate si peste o mie de "barbosi, intelectuali, studenti din Universitate si Arhitectura" detinuti ilegal fac parte din bilantul negru al evenimentelor din vara anului 1990 din Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Cozma remuscari morti mineriada, #Cozma morti mineriade, #Cozma Iliescu mineriade , #morti