Nasterile neasistate, cauza principala a mortalitatii infantile - Salvati Copiii

Joi, 05 Mai 2011, ora 18:00
1428 citiri
Nasterile neasistate, cauza principala a mortalitatii infantile - Salvati Copiii
Foto: Arhiva

Nasterile neasistate sunt cauza principala a mortalitatii infantile si daca in primele luni ale anului 2010 acest fenomen a scazut usor, din decembrie s-au inregistrat din nou cresteri mari, in ianuarie 2011 atingand 12,2 la mie, anunta organizatia Salvati Copiii.

In Romania, rata mortalitatii infantile ramane o problema majora, in conditiile in care cele mai multe dintre decesele copiilor de sub un an ar putea fi prevenite, prin programe integrate de monitorizare medicala a femeii insarcinate si a nou-nascutului, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Din cauza ca nu au avut parte de asistenta medicala adecvata 48 milioane de femei din intreaga lume nasc fara ajutorul unor moase cu pregatire recunoscuta.

Cu ocazia Zilei Internationale a Moaselor, care se serbeaza pe 5 mai, Confederatia Internationala a Moaselor, Salvati Copiii si Alianta Panglica Alba considera ca trebuie acordata o prioritate urgenta recrutarii, pregatirii, pastrarii si dezvoltarii categoriei de moase si lucratori in domeniul sanatatii in Romania, ca parte a aderarii acesteia la Strategia Secretarului General ONU Fiecare Femeie, Fiecare Copil si la miscarea globala pentru indeplinirea obiectivelor 4 si 5 din Mileniul Dezvoltarii.

"Ingrijirea sarcinii, consultul medical periodic, toate acestea asigura, de fapt, supravietuirea copiilor care vin pe lume. Speranta de viata este direct corelata cu accesul la monitorizare medicala, mai ales atunci cand vorbim despre comunitati defavorizate economic. Nasterea neasistata medical sau lipsa de controale periodice sunt factori de risc majori in ceea ce priveste nasterile premature si, in stransa legatura cu acestea, mortalitatea infantila", afirma Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca peste 3,5 milioane de lucratori din sanatate si moase ar trebui sa functioneze pana in anul 2015.

Pentru a salva vietile mamelor si copiilor Organizatia Salvatia Copiii considera ca este necesar a fie asigurat integral costul planurilor de sanatate pentru mame, nou-nascuti si copii, cu tinte si termene precise pentru a extinde si intari forta de munca in domeniul sanatatii si pentru a imbunatati colectarea de date in acest domeniu.

De asemenea, sa fie eliminate inegalitatile si asigurata finantarea pentru desfiintarea barierelor in pastrarea sanatatii femeilor, nou-nascutilor si copiilor, inclusiv eliminarea taxelor de orice fel in acest domeniu.

Asigurarea pentru femeile si copiii din categoriile cele mai defavorizate si marginalizate a accesului la ingrijiri de sanatate, eliminarea cauzelor inegalitatii prin angrenarea comunitatilor in sistemul national de sanatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#nastere neasistata cauza mortalitate, #cauza mortalitate infantila , #morti